Τι ποσοστό του εγκεφάλου σας χρησιμοποιείτε;

Τελικά τι ποσοστό του εγκεφάλου μας αξιοποιούμε; Δείτε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο Ted-X, καταρρίπτοντας τον περίφημο μύθο του 10%.
Τι ποσοστό του εγκεφάλου σας χρησιμοποιείτε;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή την περιβόητη θεωρία πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του και επομένως έχει πολλά περιθώρια για βελτίωση και… άλματα εξυπνάδας. Μάλιστα λέγεται πως η ευφυΐα του Άλμπερτ Αϊνστάιν οφείλεται στο ότι κατόρθωσε να επεκτείνει το ποσοστό του εγκεφάλου του που χρησιμοποιείται στο 15%.

Με μια παρουσίαση σε πρόσφατο συνέδριο Ted-X στις ΗΠΑ, όμως, ο νευρολόγος Dr. Richard Cytowic φρόντισε να καταρρίψει αυτόν τον μύθο, εξηγώντας με στοιχεία γιατί το ποσοστό του εγκεφάλου που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε «αχρηστία» στην πραγματικότητα σφύζει από ζωή και λειτουργία.

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το 90% του εγκεφάλου συμβάλλει στην ικανότητά μας να σχεδιάζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να σκεφτόμαστε αφαιρετικά. Μάλιστα, σημειώνει πως η γνωστή παρανόηση του «10%» οφείλεται σε έναν επιστήμονα του 19ου αιώνα που απλώς είπε ότι «δεν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας στο μέγιστο δυνατό».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Cytowic δείχνουν πως κάθε δεδομένη στιγμή, ως και το 16% των εγκεφαλικών μας κυττάρων βρίσκονται σε λειτουργία, και αυτό γιατί τόσο επιτρέπουν τα ενεργειακά μας αποθέματα, για έναν εγκέφαλο με την μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος. Αυτό το «16%» είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε για παράδειγμα δύο ασχολίες το ίδιο καλά ταυτόχρονα.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στο παρακάτω video, που προβάλλει τα στοιχεία με απλή και ευχάριστη εικονογράφηση:


Πηγή: Huffington Post

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v