Έλληνες Αρχαιολόγοι: «Τα μνημεία δεν πωλούνται»

Σε δημοσίευμα του περιοδικού Time που προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, λέγοντας πως τα μνημεία δεν πωλούνται.
Έλληνες Αρχαιολόγοι: «Τα μνημεία δεν πωλούνται»
Σε δημοσίευμα του περιοδικού Time που ανακινεί το ζήτημα ιδιωτικοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζοντας πως «τα μνημεία δεν πωλούνται».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται σε πρόσφατη έκδοση του Time, στην οποία προτείνεται ιδιωτικοποίηση ελληνικών μνημείων για να «σωθούν», με αφορμή τις απόψεις του αμερικανού καθηγητή Stephen Miller. «Δεν ξεχνάμε επίσης ότι τον Οκτώβριο 2012, σε εκδήλωση για παρουσίαση επενδυτικών προτάσεων (road show) που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, διατυπώθηκε από Αμερικάνικη εταιρεία «επενδυτική πρόταση» για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, από την Ακρόπολη ως το Λαύριο, με τη μετατροπή τους σε μια... αρχαιοπρεπή Disneyland», σημειώνουν στο δελτίο τύπου τους.

Σε αυτές τις προτάσεις, οι έλληνες Αρχαιολόγοι σπεύδουν να απαντήσουν ως εξής: «Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της χώρας μας ανήκουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Η προστασία, η ανάδειξη και η διαχείρισή τους είναι υποχρέωση του κράτους μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. Αποτελούν φορείς της ιστορικής μνήμης και συνείδησης. Δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όποιους «επενδυτές», δεν αποτελούν αντικείμενα για ιδιωτικοποίηση, ούτε πεδίο κερδοφορίας για κανέναν ιδιώτη», αναφέρουν τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να εποφθαλμιά τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, η αυστηρή ανακοίνωση κάνει λόγο για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τα οποία αυτή τη στιγμή γίνονται δεκάδες έργα σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας: “Φαίνεται ότι κάποιοι «εποφθαλμιούν» αυτά τα έργα, περιμένοντας ότι τις υποδομές που δημιουργεί το δημόσιο (και πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος), θα τις χρησιμοποιήσουν αυτοί για να βγάλουν ιδιωτικό κέρδος. Το κόλπο τους παραείναι φτηνό! Και γίνεται ακόμη πιο φτηνό όταν νομίζουν ότι θα μοιράσουν «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς», εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και τη φτώχεια για να προβάλλουν δήθεν προτάσεις «αξιοποίησης» που δήθεν θα φέρουν «θέσεις εργασίας»”.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταλήγει με κάλεσμα προς τους πολίτες «να υπερασπιστούν τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον πολιτισμό και να βροντοφωνάξουν ότι δεν πωλούνται». Δείτε την ανακοίνωσή του εδώ.
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v