Κόστος θέρμανσης 2013: Crash test στις εναλλακτικές

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υπέρυθρα πάνελ, air condition, αντλίες θερμότητας. Πόσο κοστίζουν οι εναλλακτικές θέρμανσης και ποια συμφέρει περισσότερο; Δείτε τον πίνακα.
Κόστος θέρμανσης 2013: Crash test στις εναλλακτικές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για άλλη μια χρονιά η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική και το επίδομα θέρμανσης ελάχιστα ανακουφίζει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επομένως το ερώτημα παραμένει και φέτος: Πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα;

Με βάση τις νέες χρεώσεις, αλλά και με επιπλέον αναφορά στο ενδεικτικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης, δημιουργήσαμε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα, για να δείτε τι συμφέρει και πόσο για την θέρμανση του σπιτιού σας. Το μηνιαίο κόστος αφορά τον "απαιτητικό" σε θέρμανση μήνα Ιανουάριο και βασίζεται στις παραδοχές που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίνακα.Παραδοχές: Κόστος πετρελαίου 1,3€/λίτρο, επιδότηση: 0,35€/λίτρο, κόστος ηλεκτρικού ρεύματος 0,202€/kwg, φυσικού αερίου: 0,80€/Νm3 , πέλλετ: 0,28€/kg, καυσόξυλου: 0,17€/kg. Επιφάνεια διαμερίσματος: 100m2 χωρίς επαρκή θερμομόνωση. Απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης εντός του χώρου: 102 kwh/ m2 ανά έτος. Θεωρούμε ότι η χρήση γίνεται 12 ώρες ημερησίως και αντιστοιχεί σε θερμοκρασία χώρου περίπου 20o C. Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν πάγια και αφορούν τον μήνα Ιανουάριο.

Για τις παραλιακές περιοχές της Νότιας Ελλάδος και του νομού Αττικής όλες οι αναφερόμενες καταναλώσεις πρέπει να μειωθούν κατά 20% (ήτοι κόστος κατανάλωσης Χ 0,80).

Στα Σχετικά Έγγραφα του κειμένου μπορείτε να κατεβάσετε τον αναλυτικό οδηγό κόστους θέρμανσης διαμερίσματος ανά εγκατάσταση και ανά είδος καυσίμου με ετήσιο υπολογισμό και αναλυτικές διευκρινίσεις για το κόστος του κάθε μήνα.

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Μηχανολόγο - Μηχανικό Ε.Μ.Πολυτεχνείου, για τους αναλυτικούς υπολογισμούς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v