Επίδομα θέρμανσης 2013: Όσα πρέπει να ξέρετε

Μάθετε τα κριτήρια, τις αυξήσεις των ποσών και όλη τη διαδικασία για τις αιτήσεις του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Επίδομα θέρμανσης 2013: Όσα πρέπει να ξέρετε
Από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης μέσω των πρατηρίων υγρών καυσίμων και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κριτήρια για το φετινό επίδομα.

Συγκεκριμένα, διευρύνονται τα περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και αυξάνεται το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου (από 0,28€ στα 0,35€ ανά λίτρο). Επιπλέον, προβλέπεται άμεση προκαταβολή του 25% του συνολικού επιδόματος για τον κάθε δικαιούχο.

Το υπουργείο εκτιμά με βάση τα νέα κριτήρια πως περίπου 580.000 νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ενώ «για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης».

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα είναι τα εξής:
-Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
-Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο
-Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα είναι τα εξής:
-Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
-Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
-Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση "έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στην θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων".

Οι αιτήσεις για το φετινό επίδομα θα γίνονται και πάλι ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού (πέραν της προκαταβολής) θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους. Δείτε την διαδικασία αίτησης αναλυτικά στο περσινό δημοσίευμα του In2life. Για περισσότερες πληροφορίες από το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε και αναμένεται η σχετική ενημερωτική εγκύκλιος, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα ενημέρωσης πολιτών 210 4803131 και 15515.

Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν φαίνονται πρόθυμοι να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με μεγάλες εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, επτά στις δέκα γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών αποφάσισαν να μην προμηθευτούν πετρέλαιο λόγω οικονομικών αδυναμιών των ενοίκων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v