Καμίνης εναντίον γκράφιτι: Ποιος θα κερδίσει;

Ο δήμος Αθηναίων σβήνει, οι γκραφιτάδες ξαναγράφουν. Οι τοίχοι της πόλης έχουν γίνει «πεδίο μάχης» - δείτε τι δηλώνει σχετικά ο ίδιος ο Γιώργος Καμίνης.
Καμίνης εναντίον γκράφιτι: Ποιος θα κερδίσει;
Σε ιδιότυπο «πόλεμο» έχει εξελιχθεί η πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων να καθαρίσει κεντρικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης από τα γκράφιτι, αφού οι writers και οι απανταχού «γκραφιτάδες» της πόλης απαντούν εκ νέου με μηνύματα εναντίον του Γιώργου Καμίνη στους τοίχους.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα ο δήμος σε συνεργασία με ομάδες πολιτών πραγματοποιεί εκστρατεία καθαρισμού κτιρίων που βρίσκονται σε ιστορικές οδούς της πόλης. Η δράση αυτή δεν άφησε «ασυγκίνητους» τους αθηναίους γκραφιτάδες, οι οποίοι απάντησαν άμεσα στους ίδιους τοίχους, με τελεσίγραφα όπως αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία: «Καμίνη, κανένας τοίχος δεν θα μείνει».

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, με τα εξής λόγια:

«Λένε πως στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, η δημοφιλία ενός πολιτικού προσώπου μετριόταν και από το πόσο συχνά αναφέρονταν το όνομά του στα γκράφιτι στους τοίχους της Ρώμης, ακόμα κι αν η αναφορά είχε αρνητικό πρόσημο. Με την έννοια αυτή δεν έχω παράπονο. Μόνο που σήμερα δεν ζούμε στην αρχαία Ρώμη αλλά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία όπου η πολιτικοποίηση γίνεται με διαφορετικούς όρους και ο δημόσιος χώρος αναγνωρίζεται ως αγαθό που κάθε αιρετή αρχή οφείλει να προστατεύει.
»Η εγκατάλειψη του Κέντρου, τα κλειστά καταστήματα, οι ανεπαρκείς κρατικές δομές δεν είναι οι πραγματικές αιτίες της κακής εικόνας της πόλης, είναι συμπτώματα. Βασική αιτία είναι η άρνησή μας ν' αποδεχτούμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ρυπαίνει, να τον οικειοποιείται ή να τον καταστρέφει.
»Είμαι βέβαιος ότι αυτή την άποψη την συμμερίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης γι’ αυτό και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την εκστρατεία για τον ευπρεπισμό των όψεων των κτηρίων στις ιστορικές οδούς του Κέντρου.
»Χθες ανεβάσαμε σ' αυτή τη σελίδα ένα βίντεο που δείχνει καθαρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Μια μέρα μετά την αποκατάσταση του κτηρίου στη γωνία των οδών Αθηνάς και Ερμού, κάποιος έγραψε στον φρεσκοβαμμένο τοίχο το γκράφιτι που βλέπετε στη φωτογραφία. Μια ώρα μετά το είχαμε σβήσει. Και θα το σβήσουμε ξανά και ξανά και όσες φορές χρειαστεί μέχρι να γίνει αντιληπτό η πλειοψηφία πλέον δεν ανέχεται κάποιες συμπεριφορές.

»Ξέρω ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, αναγνωρίζω τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας, όμως, το μέγεθος του εγχειρήματος δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα η αιτία να ακινητοποιηθούμε αλλά οι μικρές νίκες που έχουμε πετύχει σε διάφορους τομείς έγινε η κινητήριος δύναμη για να επιχειρούμε όλο και μεγαλύτερα, όλο και περισσότερα, όσα δηλαδή αξίζουν σ' αυτή την πόλη».

Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω στο ζήτημα; Είναι τα γκράφιτι τέχνη ή απλώς «οπτική φασαρία» στους τοίχους της πόλης;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v