10 στόχοι για τη νέα σεζόν και πώς θα τους πετύχετε

Δεν σας λέμε «καλό χειμώνα». Απλώς σας προτείνουμε να πάρετε δέκα θετικές αποφάσεις για τον εαυτό σας, και να τις πετύχετε πριν το επόμενο καλοκαίρι.
10 στόχοι για τη νέα σεζόν και πώς θα τους πετύχετε
Ποια 1η Ιανουαρίου; Η νέα χρονιά ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Όλοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα πράγματα επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και ετοιμαζόμαστε για την καινούρια σεζόν, που θα ολοκληρωθεί με το καλό όταν φτάσει το επόμενο καλοκαίρι - 270 και σήμερα, αν μας ρωτάτε.

Αυτές τις 270 ημέρες όμως δεν θα τις αφήσουμε να περάσουν με γκρίνια και απραγία. Δεν θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα του Σεπτεμβρίου παπαγαλίζοντας την ακατονόμαστη ευχή που προσπαθεί να εξαφανίσει από το ημερολόγιό μας μια ολόκληρη εποχή. Αντίθετα, θα βάλουμε στόχους, και θα το πάρουμε απόφαση πως θα τους πετύχουμε αυτή τη σεζόν. Να λοιπόν δέκα τέτοιοι στόχοι που θα πρέπει να θέσουμε και να πετύχουμε όλοι μας. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι:

*Θα αποφεύγω όσα μου χαλάνε τη διάθεση
Αν είναι οι ειδήσεις για τους πολέμους, τους σεισμούς και τους οικονομικούς καταποντισμούς, φροντίστε να κλείνετε τις ειδήσεις, όταν έχετε πάθει... overdose κακών νέων - δεν λέμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, αλλά να μην την αφήνουμε να επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή μας. Αν είναι οι επαφές που κρατάτε από «κεκτημένη ταχύτητα» και έχουν καταντήσει αγγαρεία, κόψτε τις. Αν είναι το μποτιλιάρισμα κάθε πρωί στην Συγγρού, πάρτε ποδήλατο. Αν είναι η ζωή σας όπως την ξέρετε σήμερα, ίσως είναι καιρός για ριζικές αλλαγές.

*Θα φτάσω στο ιδανικό μου βάρος
Δεν λέμε το κλασικό «θα πάω γυμναστήριο», γιατί ξέρουμε πως με ημερολογιακή ακρίβεια πολλοί από εσάς θα το παρατήσετε σε έναν μήνα - αν και ακόμη και γι' αυτό, έχουμε τη λύση. Ούτε λέμε «θα αδυνατίσω», γιατί αυτό την ίδια στιγμή μας προκαταβάλει αρνητικά απέναντι στον εαυτό μας. Το να φτάσετε το ιδανικό σας βάρος είναι στόχος αρκετά συγκεκριμένος, ώστε να έχετε σημείο αναφοράς στις προσπάθειές σας, που μπορούν να περιλαμβάνουν από ήπιο περπάτημα κάθε μέρα μέχρι την ελάττωση των γλυκών ή τις παρασπονδίες που κάνετε όταν δεν πεινάτε.

*Θα κάνω κάτι διαφορετικό κάθε εβδομάδα
Κάτι αυθόρμητο. Κάτι έξω από τα νερά σας, που θα σας ανεβάσει την διάθεση και θα «χαλάσει» την ρουτίνα σας. Εδώ σας έχουμε τριάντα απλές ιδέες για να αρχίσετε και από εκεί και πέρα… εκπλήξτε τον εαυτό σας. 

*Θα γκρινιάξω λιγότερο
Είναι λογικό να μιλάμε για την οικονομία, για τα πολιτικά σκάνδαλα και για την κατάντια της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά από το να μας απασχολούν όλα αυτά μέχρι το να γκρινιάζουμε μονίμως και το κατσούφιασμα να γίνει «τατουάζ» στο πρόσωπό μας, υπάρχει μια λεπτή γραμμή, την οποία σας προτείνουμε να μην διασχίσετε αυτή τη χρονιά. Αν μη τι άλλο, οφείλετε στον εαυτό σας λίγο χαμόγελο, μετά από μια πενταετία «κρίσης, κρίσης, κρίσης».

*Θα μειώσω το κάπνισμα
Δεν λέμε «θα το κόψω» γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για τους περισσότερους. Αλλά αν αρχίσετε έστω κάνοντας ένα τσιγάρο λιγότερο καθημερινά (και σταδιακά ελπίζουμε ακόμη λιγότερα), είναι σίγουρα κέρδος.

*Θα προσέξω τον εαυτό μου
Θυμηθείτε να κάνετε το καθιερωμένο τσεκάπ, να τρώτε ισορροπημένα και γενικότερα να φροντίσετε ώστε να μην σας απασχολήσουν καθόλου θέματα υγείας αυτή τη σεζόν. Αν όχι για εσάς, σίγουρα για το πορτοφόλι σας – δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε πως οι περικοπές του υπουργείου Υγείας μας κάνουν να ευχόμαστε… μην τύχει και αρρωστήσουμε.

*Θα αποκτήσω μια νέα ενδιαφέρουσα ασχολία
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα χρειαστεί να σπαταλήσετε χρήματα. Υπάρχουν πολλά δωρεάν σεμινάρια για να εντρυφήσετε σε ένα καινούριο χόμπι, καθώς και διαδικτυακά μαθήματα για να μάθετε οποιαδήποτε «τέχνη» online. Κι αν όλα αυτά δεν σας καλύπτουν, υπάρχει πάντα ο do it yourself τρόπος: Πάρτε για παράδειγμα την φωτογραφική σας μηχανή και βγείτε για street photography στους δρόμους της πόλης, μαθαίνοντας τα μυστικά του φακού εμπειρικά. Αντί για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, απλώς διαβάστε βιβλία και προσπαθήστε να χτίσετε το δικό σας ύφος με εξάσκηση. Βρείτε κάτι που σας αρέσει και όλα τα άλλα θα βρουν τον δρόμο τους.

*Θα ξοδέψω λιγότερα χωρίς να θυσιάσω πολλά
Ένα πλάνο εσόδων-εξόδων μπορεί να φαίνεται ψυχαναγκαστικό, αλλά με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει μάλλον απαραίτητο. Εφόσον γνωρίζετε τα έσοδά σας, φροντίστε να κάνετε τόση οικονομία, όση χρειάζεται για να βάζετε κάτι στην άκρη κάθε μήνα για να μη βρεθείτε προ απροόπτων.

*Θα βρω δουλειά
Πείτε το μέχρι να το πιστέψετε (το ξέρουμε πως είναι δύσκολο). Και αφού το πιστέψετε, βγείτε στην αγορά εργασίας να πείσετε κι άλλους. Διπλασιάστε τον χρόνο που σπαταλάτε στο να στέλνετε βιογραφικά. Δοκιμάστε να τα παραδώσετε αυτοπροσώπως στις εταιρίες ή τις δουλειές που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Χρησιμοποιήστε μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που προσφέρει το διαδίκτυο και τα social media στην εύρεση εργασίας. Μην τα παρατάτε. Και, φυσικά, όσοι από εσάς έχετε ήδη δουλειά, θυμηθείτε να χαμογελάτε γι’ αυτό και κάθε φορά που τα πράγματα «σκουραίνουν» στο γραφείο να μην αφήνετε την διάθεσή σας να χαλάσει – υπάρχουν πάντα και χειρότερα.

*Θα πάω (τουλάχιστον) ένα ταξίδι
Θυμηθείτε ότι το ταξίδι είναι περισσότερο… state of mind παρά ένας προορισμός. Είτε στο Λονδίνο, είτε στην ορεινή Κορινθία, το ταξίδι είναι ταξίδι. Διαλέξτε τον προορισμό που ταιριάζει στο δικό σας budget και φυσικά στην ιδιοσυγκρασία σας και ξεφύγετε από την ρουτίνα έστω και για ένα διήμερο ή μία ημερήσια εκδρομή. Όπως και να ‘χει, για κάποιους από εμάς, το ταξίδι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v