50 τρόποι να κάνετε οικονομία

Πενήντα δοκιμασμένες συμβουλές για περισσότερη οικονομία στο σπίτι, στην διασκέδαση, στις μετακινήσεις, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
50 τρόποι να κάνετε οικονομία
του Γιώργου Κόκουβα

Όσο η λέξη «ανάπτυξη» ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο για την ελληνική οικονομία και όσο οι όροι των δανείων της χώρας απαιτούν μειώσεις μισθών και σφίξιμο ζωναριών, όλοι μας είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε περισσότερους τρόπους να τα βγάζουμε πέρα.

Ευτυχώς, η ευρηματικότητα, η τεχνολογία και οι δοκιμασμένες «συνταγές» μας βοηθούν να ανακαλύψουμε δεκάδες τέτοιους τρόπους οικονομίας στην καθημερινότητά μας, και τους παραθέτουμε παρακάτω, για να δοκιμάσετε να μειώσετε τα έξοδά σας από την διασκέδαση, το σπίτι, τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και τις συναλλαγές σας.

*Οικονομία στη διασκέδαση

-Συμβουλευτείτε την λίστα με τα οικονομικότερα bars και τα πιο φθηνά café που συντάξαμε για χάρη σας. Ναι, ο καφές με 2€ και το ποτό με 5€ τείνει να γίνει ο κανόνας.
-Εκμεταλλευτείτε τα happy hours των bars και απολαύστε τα κοκτέιλ σχεδόν μισοτιμής, σε ώρες μάλιστα που μπορείτε να αποφύγετε τα πλήθη και να στήσετε άνετη κουβέντα με την παρέα σας, χωρίς τα μεταμεσονύκτια decibel.
-Οι περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες έχουν καθιερώσει ειδικές προσφορές για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας – δείτε εδώ την λίστα και σπεύστε στις σκοτεινές αίθουσες στις προβολές που συμφέρουν. Οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επίσης προσφέρουν ένα συν ένα εισιτήριο δώρο με ένα απλό SMS κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
-Διασκέδαση δεν σημαίνει μόνο έξοδος και μπαρότσαρκα μέχρι τελικής πτώσης. Οργανώστε μια φορά την εβδομάδα σπιτική «σύναξη» της παρέας για ταινία, επιτραπέζια ή απλώς μπύρες στο μπαλκόνι (πάντα με έξοδα «ρεφενέ»). Δείτε εδώ όλες μας τις ιδέες για homemade διασκέδαση
-Εκμεταλλευτείτε τα κουπόνια των deal sites, μια διαδεδομένη πια και ασφαλή πρακτική – αν δεν το έχετε ακόμη δοκιμάσει, δείτε εδώ τις συμβουλές μας για ασφαλείς συναλλαγές και τις πιθανές παγίδες. 

*Οικονομία στο φαγητό

-Επιστρέψτε στα οικονομικά, τίμια ταβερνάκια, στα μαγειρεία της γειτονιάς, στα εστιατόρια που δεν τιμολογούν τα φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες.
-Παραγγείλετε με φειδώ. Συνήθως τα ορεκτικά που φτάνουν στο τραπέζι, σας χορταίνουν ακριβώς επειδή έχετε παραγγείλει πολλά από αυτά, με αποτέλεσμα το μισό κυρίως πιάτο να μένει… στο πιάτο, επειδή έχετε φουσκώσει. Αντί να πληρώνετε για φαγητό που δεν τρώτε, παραλείψτε τα περιττά ορεκτικά ή το γλυκό.
-Επιστρέψτε στην κουζίνα σας. Το σπιτικό φαγητό είναι πάντα πιο οικονομικό και πιο νόστιμο, γιατί νιώθετε την ικανοποίηση ότι ετοιμάστηκε με τα χεράκια σας.
-Μάθετε να εξοικονομείτε ενέργεια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, σβήνοντας τα μάτια της κουζίνας πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, κόβοντας τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια και με τα υπόλοιπα χρηστικά tips που θα βρείτε εδώ
-Εμπιστευθείτε την νέα τάση (που σύντομα ευελπιστούμε ότι θα εξαπλωθεί) των δημοτικών «μπουφέδων» που προσφέρουν καθημερινά φαγητό από 2,50€ - ήδη τέσσερις αθηναϊκοί δήμοι έχουν θεσπίσει καθημερινά «συσσίτια» και οι δημότες τα έχουν αγκαλιάσει – δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του In2life. 

*Οικονομία στο σπίτι



-Εξοικονόμηση ενέργειας: Μειώστε την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού, φροντίζοντας να κλείσετε τα κενά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες και να σφραγίσετε τους αγωγούς, ώστε να μην μπαίνει κρύο στο σπίτι τον χειμώνα, και αντίστοιχα να μην ξεφεύγει η δροσιά του air condition το καλοκαίρι. Αυτό που χρειάζεστε είναι στόκος και ειδική ταινία (αεροστόπ) για να καλύψετε τις χαραμάδες.
-Ελέγξτε αν πληροίτε τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθείτε στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ που σας προσφέρει σημαντική έκπτωση στην «λυπητερή» του λογαριασμού. Μάθετε τις λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις και τις αιτήσεις εδώ
-Η διακόσμηση και οι κατάλληλες «ρυθμίσεις» στον χώρο σας, όπως για παράδειγμα το κατάλληλο ύφασμα κουρτίνας, οι ανεμιστήρες οροφής, τα χρώματα και η χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τις σωστές ώρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σπίτι να διατηρηθεί ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Δείτε εδώ χειμωνιάτικες συμβουλές και εδώ τα tips για το καλοκαίρι. 
-Αντικαταστήστε τις λάμπες σας: Οι λαμπτήρες μπορούν να κάνουν (μικρή αλλά σημαντική) διαφορά στην οικιακή κατανάλωση, αφού η μετάβαση στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θα σας εξοικονομήσει έως και 75% ενέργεια. Παράλληλα, «ζουν» περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες. Η συνεισφορά τους υπολογίζεται περίπου στα 12€ στον κουμπαρά σας ετησίως ανά λάμπα.
-Ελέγξτε αν το κτίριό σας είναι ενταγμένο στο οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση της ΔΕΗ – ήτοι αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεγόμενο «νυχτερινό ρεύμα» που προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις. Αν όντως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, επιλέξτε να κάνετε τις δουλειές που απαιτούν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα τις βραδινές ώρες.
-Επενδύστε σε φίλτρα εξοικονόμησης στο μπάνιο σας. Υπάρχουν ειδικά «τηλέφωνα» ντους για να αποφεύγετε την σπατάλη νερού, αντίστοιχα φίλτρα για βρύσες, και νέας τεχνολογίας καζανάκια με δύο επιλογές, μία με λιγότερο και μία με περισσότερο νερό, ώστε να μην σπαταλάτε χωρίς λόγο περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο με σύνεση. Η θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου είναι ικανή να πλύνει επαρκώς τα ρούχα σας στα κατάλληλα προγράμματα. Επιλέξτε υψηλότερη θερμοκρασία μόνο αν υπάρχουν ειδικά υφάσματα ή ισχυροί λεκέδες.
-Αν έχετε κήπο, φτιάξτε μόνοι σας το δικό σας κομπόστ, με τις οδηγίες που θα βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life, για να έχετε ωραιότατο «βοήθημα» για τα φυτά σας, ανακυκλώνοντας τα ίδια σας τα απορρίμματα. 
-Βρείτε νέους τρόπους χρήσης για παλιά, «άχρηστα» αντικείμενα. Ένα χαρτόνι από ρολό κουζίνας μπορεί να γίνει εργαλείο για να τυλίγετε σε τάξη τα καλώδια του υπολογιστή σας. Ένας φελλός μπορεί να γίνει ωραιότατο μπρελόκ ή προστατευτικό για μαχαίρια. Δείτε αρκετές ακόμη ιδέες «οικιακής ανακύκλωσης» εδώ
-Συγκεντρώστε τα ρούχα που δεν χρειάζεστε ή που δεν φοράτε πια, και επισκεφθείτε ένα swap not shop event, που στην ουσία λειτουργεί ως ανταλλακτική… ρουχοθήκη. Εσείς δίνετε αυτά που δεν χρειάζεστε, και διαλέγετε από αυτά που δεν χρειάζονται άλλοι.
-Βγάλτε έξτρα χαρτζιλίκι από το σπίτι, με κάποια από τις ασχολίες που θα βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα του In2life – από ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι μαγείρεμα για το Cookisto ή πουλώντας διαδικτυακά χειροποίητα αντικείμενα (κοσμήματα, γλυκά, χειροτεχνίες). 

*Οικονομία στις μετακινήσεις



-Ψηφίστε… ποδήλατο. Είναι εντελώς ανέξοδο, πιο φιλικό για το περιβάλλον δεν γίνεται, σας διατηρεί σε φόρμα και γίνεται αφορμή για νέες γνωριμίες στις οργανωμένες ποδηλατοβόλτες κάθε δήμου ή συλλόγου. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε να εγκαταλείψετε τα μηχανοκίνητα Μέσα;
-Αποφύγετε το ταξί. Μπορεί η χρέωσή του να βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι «μέσο πολυτελείας» για τους περισσότερους από εμάς. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο δίλημμα «με ταξί ή με τα πόδια/το ποδήλατο», σκεφτείτε ότι με τα 9€ που θα σας ζητήσει ο ταξιτζής, η Ryanair προσφέρει πτήσεις για το Λονδίνο.
-Μειώστε τα έξοδα του αυτοκινήτου σας, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες που εγγυώνται λιγότερη χαμένη βενζίνη: Οδηγήστε με σταθερή ταχύτητα όσο μπορείτε, ελαφρύνετε το φορτίο του αυτοκινήτου αφαιρώντας τα άχρηστα βάρη από το πορτ μπαγκάζ, κάνετε σέρβις τακτικά ώστε να αποφύγετε τις έκτακτες βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες ζημιές. Μην ενεργοποιείτε άσκοπα τον κλιματισμό.
-Συμβουλευτείτε το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης για να ενημερώνεστε για τις τιμές των καυσίμων και για το πιο φθηνό κοντινό σας βενζινάδικο, ώστε να μην τύχετε θύματα αισχροκέρδειας σε κάποιο πρατήριο. 
-Χρησιμοποιήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσο αναξιόπιστα κι αν φαίνονται, εξακολουθούν να αποτελούν την οικονομικότερη λύση μετά το ποδήλατο. Για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες, ακολουθήστε τις συμβουλές μας στον παλαιότερο οδηγό του in2life για τους επιβάτες των ΜΜΜ. 
-Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με τρένο, κλείστε το εισιτήριό σας online στην ιστοσελίδα της TRAINOSE, καθώς έτσι εξοικονομείτε 10% από την αρχική τιμή του εισιτηρίου – και αν το κλείσετε πάνω από τρεις ημέρες πριν το ταξίδι σας, ακόμη 20%. Επιπλέον, όσο πιο γρήγορα κάνετε την κράτηση, τόσο πιο πιθανό είναι να προλάβετε τις θέσεις προσφοράς που ανακοινώνονται στην αρχή κάθε μήνα, τα οποία ξεκινούν από 9€ για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μάθετε περισσότερα εδώ
-Δώστε μια ευκαιρία στο carpooling: Εσείς για παράδειγμα θέλετε να πάτε από το κέντρο στην Κηφισιά. Κάποιος που έχει αυτοκίνητο και κάνει αυτή την διαδρομή καθημερινά προσφέρεται να σας μεταφέρει, μοιραζόμενος τα έξοδα της βενζίνης. Δίνετε ραντεβού σε συγκεκριμένο δρόμο και η διαδρομή «ρεφενέ» έχει ήδη ξεκινήσει. 
-Το αντίστοιχης λογικής κίνημα του Ελληνικού Συνεπιβατισμού διαθέτει επίσης πληθώρα χρηστών που διατίθενται να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό άλλους συμπολίτες τους, ακόμη και για υπεραστικές διαδρομές – ενημερωθείτε και εγγραφείτε εδώ
-Κάντε οικονομία στα ταξίδια, προσέχοντας να μην πέσετε στις παγίδες του booking αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και των τουριστικών παγίδων – δείτε εδώ τις αναλυτικές μας οδηγίες. 

*Οικονομία online



-Αξιοποιήστε τα deal sites. Για την ακρίβεια, βάλτε στα bookmarks σας το Tsibato.gr που συγκεντρώνει καθημερινά τις προσφορές από όλες τις σχετικές ιστοσελίδες και επιλέξτε το κουπόνι που σας ταιριάζει και σας εξοικονομεί χρήματα. 
-Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες αναζήτησης καλύτερης τιμής για κάθε προϊόν όπως το Skroutz.gr, για να εντοπίσετε την καλύτερη δυνατή τιμή πριν την αγορά σας.
-Αξιοποιήστε το Παρατηρητήριο Τιμών για να αναζητήσετε αντίστοιχα την καλύτερη τιμή για καθημερινά είδη, ώστε να το προμηθευτείτε από το supermarket που σας συμφέρει περισσότερο.
-Στο Patari.gr θα βρείτε ευκαιρίες σε καλές τιμές ή θα διαθέσετε δικά σας αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια προς πώληση, για έξτρα εισόδημα.
-Στο Xariseto.gr, θα βρείτε μια δραστήρια κοινότητα χρηστών που χαρίζουν αντικείμενα που δεν χρειάζεστε, και εσείς μπορείτε να τα αποκτήσετε, εξισορροπώντας πάντα την εξίσωση του δούναι και λαβείν, χαρίζοντας αντίστοιχα στην κοινότητα συσκευές, βιβλία, έπιπλα, gadget και αντικείμενα που δεν χρειάζεστε.
-Στο FtinaPota.gr θα ενημερωθείτε για τα φθηνότερα μπαράκια της πόλης, ώστε να ανακαλύψετε οικονομικά και ενδιαφέρονται στέκια που δεν θα σας κοστίζουν ακριβά.
-Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, επωφεληθείτε από τις online προσφορές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Η καρτοκινητή της Wind για παράδειγμα δίνει bonus της επιλογής σας (χρόνο ομιλίας ή mobile internet) για κάθε σας online ανανέωση χρόνου ομιλίας, ενώ και οι Cosmote και Vodafone προσφέρουν έκπτωση παγίου ή κάποια πάγια δώρο για κάθε online αίτησή σας να μεταφερθείτε στην εκάστοτε εταιρία.
-Κάντε έρευνα αγοράς για να διαπιστώσετε αν σας συμφέρει να αλλάξετε πακέτο οικιακού internet, και να επιλέξετε ένα πιο οικονομικό από αυτό που ήδη έχετε. Αν ο χρόνος ομιλίας του κινητού σας καλύπτει, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διακόψετε το σταθερό σας και το πάγιό σας να επιβαρύνεται μόνο με το κόστος του internet.
-Χρησιμοποιήστε το e-banking της τράπεζάς σας. Έτσι, θα έχετε συνεχώς τον έλεγχο της κίνησης του λογαριασμού σας και δεν θα ξεφεύγετε κατά την διάρκεια του μήνα, απορώντας στο τέλος του πώς συσσωρεύτηκε αυτό το ποσό στον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας.
-Προτιμήστε εν γένει τις online αγορές – στην πλειοψηφία τους στοιχίζουν λιγότερο σε σχέση με τα ψώνια σας από τα «κανονικά» καταστήματα – αρκεί πάντα οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων πραγματοποιείτε τις παραγγελίες να ανταποκρίνονται στα standards ασφαλείας για τις online οικονομικές συναλλαγές.

*Apps για οικονομία



-Όπου υπάρχει wi-fi, χρησιμοποιήστε από το smartphone σας το Skype ή το Viber για κλήσεις, ώστε να επικοινωνείτε δωρεάν με τους φίλους σας που επίσης χρησιμοποιούν τις παραπάνω εφαρμογές.
-Στην ίδια λογική, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή WhatsΑpp για να στέλνετε δωρεάν μηνύματα.
-Κατεβάστε την εφαρμογή της τράπεζάς σας, για να ελέγχετε εύκολα και γρήγορα τον λογαριασμό σας από οπουδήποτε βρίσκεστε, μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
-Κατεβάστε την εφαρμογή imoney.gr, που σας επιτρέπει να καταχωρείτε τα μηνιαία έσοδα και έξοδα και σας βοηθά να βάλετε τάξη στα οικονομικά σας.
-Με την εφαρμογή «Πόση Βενζίνη», μπορείτε να υπολογίσετε πόσο καύσιμο θα καταναλώσει το αυτοκίνητό σας για μια συγκεκριμένη διαδρομή.

*Τα «αυτονόητα»
-Κρατήστε μηνιαίο «αρχείο» των εσόδων και των εξόδων σας, για να διαπιστώσετε πού ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, ώστε να στρέψετε προς αυτή την κατεύθυνση τις περικοπές σας.
-Βάλτε στόχους αποταμίευσης, και κρατήστε χρήματα κάθε μήνα, ακόμη και με την «πατροπαράδοτη» βοήθεια ενός κουμπαρά, για να συγκεντρώσετε το επιθυμητό ποσό.
-Κόψτε τις ακριβές, κακές σας συνήθειες. Δεν χρειάζεται καν να σας κάνουμε τους υπολογισμούς των χρημάτων που θα αποταμιεύσετε μέσα σε μια χρονιά, αν κόψετε το τσιγάρο. Ξέρετε πολύ καλά ότι πιθανότατα μπορείτε να καλύψετε με αυτόν τον τρόπο την επόμενη «λυπητερή» της εφορίας.
-Μην ανέχεστε την αισχροκέρδεια. Αν δείτε κάτι «περίεργο» που δεν έχετε παραγγείλει στον λογαριασμό στην ταβέρνα, αν άλλη τιμή έγραφε το ταμπελάκι και άλλα σας χρεώνουν στο ταμείο, αν ο οδηγός του ταξί σας χρεώνει… τετραπλή ταρίφα, έχετε κάθε δικαίωμα να «ζητήσετε τα ρέστα».
-Μην αφήνετε την κρίση να σας πάρει από κάτω. Όλα ξεπερνιούνται, αρκεί να μη χάσουμε την ελπίδα μας, και να μην περιστρέφεται όλη η καθημερινότητά μας από τα ευρώ που χάσαμε/που θέλουμε/που προσπαθούν να σώσουν οι ευρωπαίοι τραπεζίτες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v