Η Διβάνη, ο «τζαμπατζής» και ο πόλεμος στα social media

Διαδικτυακό «πόλεμο» προκάλεσε το σχόλιο της Λένας Διβάνη για τον 18χρονο που πήδηξε από το τρόλεϊ, ενώ γνωστοί συγγραφείς σπεύδουν να την υποστηρίξουν.
Η Διβάνη, ο «τζαμπατζής» και ο πόλεμος στα social media
Ένας 18χρονος πηδά από το τρόλεϊ για να γλιτώσει τον έλεγχο εισιτηρίου. Σε περιστατικά όπως αυτά, είναι αναπόφευκτο να σπεύσουν όλοι να κάνουν το σχόλιό τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το σχόλιο που αναστάτωσε περισσότερο το ελληνικό internet ήταν αυτό της συγγραφέως Λένας Διβάνη.

Η ελληνίδα συγγραφέας, που αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Γενεύη για έρευνα, έσπευσε να σχολιάσει το γεγονός μέσω ενός αμφιλεγόμενου tweet, στο οποίο χαρακτήρισε τον νεαρό, «τζαμπατζή». Συγκεκριμένα, το σχόλιο της ήταν το εξής: «Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν την δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό».

Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη λέξη προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως υβριστικά εναντίον της συγγραφέως. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και διάσημα πρόσωπα – για παράδειγμα η Έλενα Ακρίτα έδωσε την εξής απάντηση σχετικά με το περιστατικό στο Περιστέρι:

«Να συγχαρούμε θερμά όλους εσάς που λέτε “ο 18χρονος ας πλήρωνε εισητήριο”. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που παίρνετε και δίνετε πάντα απόδειξη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν παρκάρετε ποτέ παράνομα. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν ρίξατε ποτέ σκουπίδι έξω από κάδο. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν μπορείτε να καταλάβετε τον τρόμο ενός παιδιού που δεν έχει ένα ευρώ στην τσέπη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που αποκαλείτε του άνεργους τζαμπατζήδες. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που πιστεύετε πως από τα οχήματα πηδάνε “τα παιδιά των άλλων”… Γιατί αυτές είναι οι ζωές των άλλων… Κι αυτοί είναι θάνατοι των άλλων… Για ένα κωλοεισητήριο… Ντροπή! »

Στο πλευρό της Λένας Διβάνη, ωστόσο, έσπευσαν να σταθούν οι συνάδελφοί της Πέτρος Τατσόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης. Συγκεκριμένα, ο πρώτος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Η Λένα Διβάνη χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη τη λάθος στιγμή. Οι αγαπημένοι μας συμπολίτες, που δεν κάνουν ποτέ λάθος, άτεγκτοι και αψεγάδιαστοι, έσπευσαν να την λυντσάρουν. Εδώ και μερικές ώρες δεν είναι ούτε συγγραφέας ούτε πανεπιστημιακός ούτε τίποτε. Είναι η Λάθος Λέξη. Ελλάδα 2013. Το πανηγύρι της μοχθηρίας».

Ο Χρήστος Χωμενίδης, από την άλλη έγραψε το εξής: «…Μια φράση που έλεγε ότι το τραγικό ατύχημα δεν σημαίνει ότι είναι ρουφιανιά το επάγγελμα του ελεγκτή δεν είναι δυνατόν να καταλήγει σε τέτοιο παραλήρημα μίσους».

Ποια είναι η γνώμη σας για το περιστατικό και το σχόλιο της Λένας Διβάνη; Αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το δημοσίευμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v