Πραγματικότητα η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα!

Ελληνική ευρεσιτεχνία επιτρέπει σε ΑΜΕΑ να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και να κολυμπούν μόνοι τους χωρίς βοήθεια, με την χρήση ειδικού χειριστηρίου.
Πραγματικότητα η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα!
Μια πρωτοποριακή κατασκευή ελληνικής ευρεσιτεχνίας δίνει την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρίες να μπαίνουν εύκολα στη θάλασσα και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, χωρίς τη βοήθεια συνοδού.

Πρόκειται για την συσκευή Seatrek, που δημιουργήθηκε το 2008 από έλληνες επιστήμονες και διαθέτει ειδική ράμπα και καροτσάκι που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Το σύστημα αυτό εγκαθίσταται στην παραλία, επιτρέποντας στα ΑΜΕΑ να εισέλθουν χωρίς βοήθεια στη θάλασσα: Απλώς μεταφέρονται από το αναπηρικό τους αμαξίδιο στο καροτσάκι της κατασκευής, και οδηγούνται με την χρήση ενός χειριστηρίου μέσα στο νερό.

«Ήταν εξωπραγματικό. Σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος και ικανός να κάνεις πράγματα που ούτε φανταζόσουν ποτέ ότι μπορούσες», λέει ο Λευτέρης Θεοφίλου, τις δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί το Ethnos.gr. Ο 52χρονος μηχανικός είναι καθηλωμένος στην αναπηρική του καρέκλα, αλλά κατόρθωσε χάρη στην συσκευή να διανύσει τα 20 μέτρα της αμμουδιάς και να κάνει το πρώτο του μπάνιο.

Μέχρι στιγμής λειτουργούν έντεκα τέτοιες συσκευές στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σχέδια επέκτασης του δικτύου. Παρ’ όλα αυτά, θλίψη προκαλεί το γεγονός πως οι δήμοι που πλήρωσαν 30.000 ευρώ για να τις εγκαταστήσουν, ελάχιστα ενδιαφέρονται για την συντήρηση και την ανεμπόδιστη λειτουργία τους.

Σε πολυσύχναστη παραλία του Αλεποχωρίου κοντά στην Αθήνα, επί παραδείγματι, οι κλοπές και οι βανδαλισμοί των ηλιακών πάνελ είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ οι φθορές χρειάζονται αρκετές ημέρες για να επισκευαστούν. Επιπλέον, παιδιά χρησιμοποιούν την συσκευή ως βατήρα, ενώ οι γονείς τους δεν κάνουν τίποτα για να τα σταματήσουν. Η πρόσβαση στην συσκευή, άλλωστε, είναι δύσκολη για όσους θέλουν να την χρησιμοποιήσουν, εξαιτίας των μοτοσυκλετών και των σκουπιδιών που τους εμποδίζουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Μηνά Γεωργάκη, ο οποίος αναγκάστηκε να κατασκευάσει μόνος του ξύλινη αποβάθρα-επέκταση για να γίνεται δυνατή η πρόσβαση για την γυναίκα του, αφού το καροτσάκι της βυθιζόταν στην άμμο προτού καταφέρει να φτάσει στην συσκευή. Όσο για την βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση: «Απλά δεν υπάρχει», αναφέρει.

Πηγή: Ethnos.gr


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v