Φθηνότερο φαγητό με μείωση του ΦΠΑ εντός 10 ημερών

Οι διαπραγματεύσεις τρόικας-κυβέρνησης για… φθηνότερο φαγητό εν Ελλάδι πιθανότατα θα έχουν αίσιο τέλος, αφού η μείωση του ΦΠΑ στο 13% αναμένεται εντός δεκαημέρου.
Φθηνότερο φαγητό με μείωση του ΦΠΑ εντός 10 ημερών
Θετική κατάληξη φαίνεται ότι θα έχει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες πιθανότατα θα δοθεί το πράσινο φως έτσι ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο από την 1η Αυγούστου, και ο ελληνικός τουρισμός να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές που θα προκύψουν στα μενού των εστιατορίων.

«Στις επόμενες δέκα μέρες θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Εμείς θεωρούμε ότι το όφελος είναι μεγάλο από τη μείωση του ΦΠΑ», πρόσθεσε, παρά τις επισημάνσεις των δανειστών στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, και στην οποία ανέφεραν πως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία, ωστόσο δεν αρνούνται να το συζητήσουν με την ελληνική πλευρά.

Το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην άμεση θεσμοθέτηση του μέτρου ώστε να προλάβει έστω τη μισή τουριστική περίοδο. «Η κυβέρνηση επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί πιστεύει ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά και στα έσοδα λόγω της αύξησης στην κατανάλωση», αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το Euro2day.gr

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτήν την περίοδο έχει συσταθεί μία επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας η οποία ζυγίζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του μέτρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων για τον προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (100 εκατ. ευρώ εάν εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα εξάμηνο το μέτρο), ποσό που είναι δυνατόν να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v