Καρκίνος των οστών σε άνθρωπο-Νεάντερνταλ

Επιστήμονες ανακάλυψαν σκελετό Νεάντερνταλ που πιθανώς να είναι το κλειδί για την κατανόηση της ιστορίας του καρκίνου.
Καρκίνος των οστών σε άνθρωπο-Νεάντερνταλ
Ο λόγος για ένα απολιθωμένο οστό, μέρος του πλευρού ενός Νεάντερνταλ που έζησε 12.000 χρόνια πριν. Ο σκελετός βρέθηκε σε σπηλιά στην Κραπίνα της Κροατίας.
 
Το εύρημα αυτό, αποτελεί την παλαιότερη ένδειξη καρκίνου στην ιστορία. Η παρουσία καρκίνου διεγνώσθη από ειδικούς με την χρήση X-ray και CT scan.

Μέχρι πρότινος, ο «παλαιότερος καρκίνος», έχει βρεθεί σε σκελετό Αιγυπτίου που έζησε 1.000-1.400 χρόνια πριν.

Η ανακάλυψη αυτή είναι μεγάλης επιστημονικής σημασίας, καθώς η εύρεση καρκίνου έγινε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος ζούσε σε ένα σχετικά πιο αρρύπαντο περιβάλλον από το σημερινό. Αυτό, ίσως, αποτελεί απόδειξη, ότι ο καρκίνος είναι ένα πιο πολύπλοκο φαινόμενο που προκαλείται από διάφορους παράγοντες και όχι μόνο το περιβάλλον.

Δυστυχώς, ο σκελετός αυτός μπορεί να προσφέρει μόνο περιορισμένες πληροφορίες για τον καρκίνο, καθώς είναι έχουμε στην διάθεση μας ένα μικρό μέρος του, οπότε η γενικότερη υγεία αυτού του ατόμου δεν μπορεί να διαπιστωθεί.

Επίσης, οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν να απομονωνόσουν δείγμα DNA από τον σκελετό, αν και ευελπιστούν ότι άλλα απολιθώματα θα προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για τον καρκίνο στους προϊστορικούς ανθρώπους.

Το σημαντικό με αυτήν την ανακάλυψη, όπως υποστηρίζει η Kat Arney, μέλος του Cancer Research UK είναι ότι αποδεικνύει, πως αντίθετα με την κοινή γνώμη, ο καρκίνος δεν είναι μια μοντέρνα ασθένεια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το εύρημα, καθώς και αντίστοιχα μελλοντικά ευρήματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση της πολύπλοκης ιστορίας του καρκίνου στους προγόνους μας και κατά επέκταση και σε εμάς.



Πηγή: bbc.co.uk





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v