Μύθος η μαγνητική καταιγίδα, λένε οι επιστήμονες

Ηλεκτρονικές συσκευές που δε λειτουργούν, κίνδυνοι για την υγεία… Τίποτα από τα περί ηλεκτρομαγνητικής καταιγίδας που έχετε διαβάσει σήμερα δεν ισχύει, λένε επιστήμονες.
Μύθος η μαγνητική καταιγίδα, λένε οι επιστήμονες
Οι ηλεκτρονικές σας συσκευές θα τρελαθούν, οι τηλεπικοινωνίες θα κοπούν, ο πλανήτης θα γυρίσει για λίγες ώρες στην εποχή των σπηλαίων, η υγεία σας θα επιβαρυνθεί. Και ο Ερμής θα γυρίσει ανάδρομος. Αυτό το τελευταίο είναι δικό μας. Τα υπόλοιπα, όμως, σίγουρα τα έχετε διαβάσει από το πρωί σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, websites και εφημερίδες. Η ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα έρχεται, και ο επιστημονικός κόσμος βρίσκεται σε επιφυλακή. Τι ισχύει πραγματικά;

Όπως εξηγεί ο Λουκάς Βλάχος, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων, η πραγματικότητα μακράν απέχει από τους πορτοκαλί συναγερμούς, και τις πιθανότητες οποιασδήποτε επιρροής στον άνθρωπο από την ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα που υποτίθεται ότι θα σημειωθεί σήμερα.

«Αν και ο Ήλιος βρίσκεται σε μέση απόσταση περίπου 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη την επηρεάζει σταθερά με την ηλεκτρομαγνητική του ακτινοβολία, η οποία μεταφράζεται σε φως και θερμότητα στην επιφάνειά της» εξηγεί ο κ. Βλάχος. «Κατά τη διάρκεια ηλιακών εκρήξεων, οι οποίες συνήθως αποτελούνται από ηλιακές εκλάμψεις (με ενέργεια περίπου 1 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ατομικής βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα) και εκτινάξεις στεμματικής μάζας με περίπου ίδια ενέργεια, περί τα 10 δισεκατομμύρια τόνοι ύλης εξακοντίζονται στο Διάστημα προς το ηλιακό σύστημα. Όταν οι διαδιδόμενες εκρήξεις φτάσουν στη γειτονιά της Γης, το γήινο μαγνητικό πεδίο εκτρέπει κάποια φορτία έξω από την ατμόσφαιρα.

»Όμως, υπό κάποιες προϋποθέσεις, το μαγνητικό πεδίο των εκρήξεων και η παροδικά αυξημένη πίεση του ηλιακού ανέμου παραμορφώνουν το γήινο μαγνητικό δίπολο δημιουργώντας τις λεγόμενες μαγνητικές καταιγίδες. Αποτέλεσμα των καταιγίδων αυτών είναι το πολικό σέλας, η παροδική διακοπή της λειτουργίας -ή και η καταστροφή- των ευαίσθητων ηλεκτρονικών συστημάτων δορυφόρων, διακοπές στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες... Σε σπάνιες περιπτώσεις, και σχεδόν πάντα πάνω από τις 60 μοίρες γεωγραφικού πλάτους προς τους πόλους (η Ελλάδα εκτείνεται σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 35-43 μοίρες), οι καταιγίδες έχουν συνέπειες που φθάνουν έως την επιφάνεια της Γης, με κύρια «θύματα» τα επίγεια δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα αεροσκάφη που πετούν κοντά στους πόλους.

» Για να συμβεί γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη (ας αφήσουμε προς το παρόν την Ελλάδα) θα πρέπει η έκρηξη να ξεκινήσει από τον Ήλιο στις 25 ή στις 26 Μαΐου το αργότερο. Με βάση την υπηρεσία Solar Monitor και τις απευθείας παρατηρήσεις που παρέχει, η ηλιακή δραστηριότητα - αν και βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο του τρέχοντος ηλιακού κύκλου - είναι χαμηλή έως μέτρια, με 0% πιθανότητα για πολύ μεγάλες εκλάμψεις, περίπου 20% πιθανότητα για εκλάμψεις μετρίου μεγέθους και περίπου 50% πιθανότητα για μικρές εκλάμψεις. Η πιθανότητα για πολύ ισχυρή εκτίναξη μάζας τείνει στο μηδέν, δεδομένου ότι αυτές σχετίζονται κατά βάση με πολύ μεγάλες εκλάμψεις.

»Ρωτάμε ειλικρινά πώς με αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να αναμένεται έστω και μια μέτρια γεωμαγνητική καταιγίδα για σήμερα, 28 Μαΐου, μάλιστα στην Ελλάδα! Διαβάζουμε έως και συστάσεις προς αποφυγή σωματικής άσκησης, καρδιοπαθειών και συνδρόμων κατάθλιψης σε άτομα ευαίσθητα στις μαγνητικές καταιγίδες! Εξίσου έκπληκτοι διαβάζουμε ότι ο συναγερμός μεταξύ των επιστημόνων είναι στο πορτοκαλί, ένα βήμα πριν από το κόκκινο! Αναρωτιέται κανείς αν κάποιοι συγχέουν την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω ισχυρών ανέμων με την πιθανότητα εκδήλωσης γεωμαγνητικής καταιγίδας».

Πηγή: Τα Νέα 

Ολόκληρο το κομμάτι που υπογράφει ο κ. Βλάχος είναι δημοσιευμένο στην ομάδα του Ομίλου Φίλων της Αστρονομίας, στο Facebook.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v