«Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέει ο Κάμερον

Την άρνησή του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, με αφορμή το ινδικό αίτημα για επαναπατρισμό των δικών τους… «κλεμμένων».
«Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέει ο Κάμερον
Εμμέσως πλην σαφώς στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Βομβάη και το Νέο Δελχί, και κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, μίλησε με τον ομόλογό του για πολλά ζητήματα. Ένα εξ αυτών ήταν και η υπόθεση του ινδικού διαμαντιού των 105 καρατίων, το οποίο φυλάσσεται πλέον στην Βρετανία, αλλά η Ινδία διεκδικεί τον επαναπατρισμό του.

Με αφορμή αυτό το αίτημα της Ινδίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελληνικών γλυπτών. Συγκεκριμένα, είπε ξεκάθαρα «όχι» στην επιστροφή του διαμαντιού, δηλώνοντας πως δεν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση: «Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σε όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει στον «επιστροφισμό».

Η ιστορία πίσω από το περίφημο διαμάντι είναι η εξής: Την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, η Ινδία υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαμάντι ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία. Αυτό κατέληξε στο στέμμα της βασίλισσας, που σήμερα εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου. Οι Ινδοί ζητούν την επιστροφή του, ίσως ως εξιλέωση της Βρετανίας για το αποικιοκρατικό παρελθόν της.

Πηγή: In.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v