Παραιτούμαι: Έξι αναπάντεχες «αποχωρήσεις»

Η πρόσφατη παραίτηση του Πάπα ήταν σίγουρα αναπάντεχη, όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέχει τα… πρωτεία. Δείτε έξι ακόμα παραιτήσεις από την σύγχρονη ιστορία οι οποίες συζητήθηκαν.
Παραιτούμαι: Έξι αναπάντεχες «αποχωρήσεις»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι επίσημοι λόγοι που οδηγούν κάποιον στο να παραιτηθεί είναι δεκάδες. Οι ανεπίσημοι εξίσου πολλοί. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγα τα «μεγάλα ονόματα» που αιφνιδίασαν τα μέσα και την κοινή γνώμη εκφράζοντας επίσημα την θέληση να παραιτηθούν από την θέση τους, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου, ιδού ακόμα έξι ακόμα αναπάντεχες «αποχωρήσεις», άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σκοτεινές.

Ένα ροζ σκάνδαλο στην CIA

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού της CIA David Petraeus τον περασμένο Νοέμβριο έπεσε σαν βόμβα στις ΗΠΑ. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στον αμερικάνικο λαό Petreus υπηρέτησε επί 37 συναπτά έτη την χώρα του, αρχικά συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και ύστερα ως αρχηγός της CIA. Όμως μια εξωσυζυγική σχέση υπήρξε η αρχή της πτώσης του. Πέτρα του σκανδάλου η Paula Broadwell, η οποία είχε αναλάβει ως μέρος της διδακτορικής της διατριβής να συντάξει την βιογραφία του.
 
"Μετά από 37 χρόνια γάμου, έκανα μια εξαιρετικά κακή επιλογή δεσμευόμενος σε μια εξωσυζυγική σχέση. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη, τόσο ως συζύγου όσο και ως επικεφαλής ενός οργανισμού όπως ο δικός μας", ανέφερε ο Petreus σε επιστολή του στα Μέσα μετά από την αμφιλεγόμενη παραίτηση του, ο πραγματικός λόγος της οποίας αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μέχρι σήμερα.

Η Apple μένει ορφανή

Στις 24 Αυγούστου του 2011 ο CEO του κολοσσού εν ονόματι Apple παραιτείται από την θέση του, δίνοντας τα ηνία στον μέχρι πρότινος COO Tim Cook. Στα 56 του χρόνια και μετά από 14 χρόνια στο πηδάλιο της εταιρείας και συνολικής προσφοράς του στην Apple από το 1970, ο πολυμήχανος Steve Jobs έστειλε μια λιτή, αλλά ειλικρινέστατη επιστολή παραίτησης προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πάντα έλεγα πως αν ποτέ έφτανε η μέρα που δεν θα μπορούσα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου, θα ήμουν ο πρώτος που θα το παραδεχόμουν και θα σας το δήλωνα. Δυστυχώς, η ημέρα αυτή έφτασε. Πιστεύω ότι τα καλύτερα για την Apple έπονται».

Λίγους μήνες μετά, αφήνει «ορφανό» έναν χώρο τον οποίο ο ίδιος έχτισε κομμάτι κομμάτι. Στις 6 Οκτωβρίου, ο Jobs πεθαίνει νικημένος από την νόσο που τόσα χρόνια τον ταλαιπώρησε.

Η παραίτηση που τράνταξε την Wall Street

Τον Μάρτιο του 2012, το υψηλόβαθμό στέλεχος της Goldman Sachs, Greg Smith, παραιτείται από την θέση του στέλνοντας ένα online γράμμα σωστή «βόμβα» και προκαλώντας σάλο στην Wall Street. Χαρακτηριστικά, περιγράφει την τράπεζα ως «τοξικό μέρος», όπου οι διευθυντές χαρακτηρίζουν τους ίδιους τους τους πελάτες ως «μαριονέτες». 

Στην επιστολή παραίτησής του μεταξύ άλλων ο Smith αναφέρει: «Μετά από σχεδόν δώδεκα χρόνια στην εταιρία, πιστεύω ότι έχω εργαστεί αρκετό καιρό για να καταλάβω τον εκτροχιασμό της κουλτούρας της, των ανθρώπων της και της ταυτότητάς της. Τώρα μπορώ να πω με ειλικρίνεια ότι το περιβάλλον είναι πιο τοξικό και καταστροφικό από ποτέ. Πραγματικά πιστεύω ότι η παρακμή του ηθικού ιστού του οίκου αντιπροσωπεύει συνάμα και τη σοβαρότερη απειλή επιβίωσής του». Δείτε εδώ όλη την επιστολή, όπως την έστειλε στους New York Times.

Παραίτηση με αντιρατσιστικό χαρακτήρα

To 1939, η πρώτη κυρία Eleanor Roosevelt παραιτείται από την οργάνωση “Κόρες της Αμερικανικής Επανάστασης”. Ο λόγος της παραίτησης ήταν το γεγονός ότι η οργάνωση απαγόρευσε στην αφροαμερικανή σοπράνο Marianne Anderson να τραγουδήσει στο auditorium της εξαιτίας του χρώματός της.

Αφού προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους κύκλους της οργάνωσης, αλλά και σε ολόκληρη την αμερικάνικη κοινωνία, η Roosvelt κανόνισε η Andersen να τραγουδήσει στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, όπου και αποθεώθηκε από τουλάχιστον 75 χιλιάδες άτομα.

«Βασιλική» παραίτηση

Μια παραίτηση που συζητήθηκε όσο λίγες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή του Εδουάρδου του 8ου, ο οποίος το 1936 πριν καλά καλά προλάβει να ανέβει στον θρόνο, εισέπραξε την εναντίωση της κυβέρνησης στον γάμο του με την δις διαζευγμένη Αμερικανίδα Wallis Simpson, και εν τέλει παραιτήθηκε για να… χαρεί τον γάμο τους. Η απόφασή του αυτή, τον κατέστησε τον πρώτο βρετανό μονάρχη που παραιτήθηκε από τον θρόνο από το 1399.

«Όλοι ξέρετε τους λόγους που με ανάγκασαν να αφήσω τον θρόνο», είπε σε διάγγελμά του στο ραδιόφωνο, «όμως θέλω να καταλάβετε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσω την χώρα ούτε την αυτοκρατορία, την οποία προσπάθησα να υπηρετήσω επί 25 έτη είτε ως Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είτε ως Πρίγκιπας της Βόρειας Ιρλανδίας». Ο αδερφός του Εδουάρδου ήταν και ο πρωταγωνιστής της βραβευμένης ταινίας "Ο Λόγος του Βασιλιά".  

To Watergate ρίχνει τον Nixon

Στις 17 Ιουνίου του 1972 γίνεται διάρρηξη στο κτήριο Watergate, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος. Πέντε άτομα συλλαμβάνονται και ύστερα κατηγορούνται, όχι μόνο για απλή διάρρηξη, αλλά και γιατί προσπάθησαν να τοποθετήσουν πομπούς παρακολούθησης στο κτήριο. Οι αποκαλύψεις παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας, στενοί συνεργάτες του Προέδρου Nixon εμπλέκονται στο σκάνδαλο και υπό το βάρος των πιέσεων ο, επανεκλεγμένος τότε, Nixon αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις των συνεργατών του και παραιτείται.

«Δηλώνοντας την παραίτησή μου, ελπίζω να ξεκινήσω την διαδικασία της εξυγίανσης την οποία τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Αμερική. Ποτέ δεν τα παράτησα. Το να φύγω από την θέση μου πριν ολοκληρωθεί η θητεία μου είναι αντίθετο σε κάθε ένστικτο του κορμιού μου. Όμως σαν Πρόεδρος, οφείλω να βάλω μπροστά το συμφέρον της Αμερικής», δήλωσε σε τηλεοπτική του μήνυμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v