21 νέες και πρωτότυπες χρήσεις για παλιά αντικείμενα

Κάνετε το… μεγάλο ξεκαθάρισμα στο σπίτι και είστε έτοιμοι να πετάξετε ένα σωρό σαβούρα; Ξανασκεφτείτε το. Ένας φελλός, μερικά λαστιχάκια, μια παλιά κονσέρβα, ακόμα και ένα χαρτονένιο κουτί από γάλα μπορούν να επαναξιοποιηθούν με λίγη φαντασία. Δείτε πώς.
21 νέες και πρωτότυπες χρήσεις για παλιά αντικείμενα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν η φιλοσοφία του DIY ήταν πριν από μερικά χρόνια προνόμιο των… λίγων που είχαν την διάθεση, τον χρόνο και το μεράκι να φτιάξουν κάτι χρήσιμο από το μηδέν, πλέον τείνει να γίνει trend. Το «κάν'το μόνος σου» βέβαια, δεν εξαντλείται μόνο στην κατασκευή. Βάζοντας στην συνταγή και ολίγη ανακύκλωση, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα στο σπίτι μας, τα οποία άνετα μπορούν να αποκτήσουν νέα χρηστικότητα, να ανανεώσουν την εικόνα του σπιτιού μας ή ακόμα και να μας λύσουν τα χέρια. Πώς; Ακολουθούν μερικές ιδέες για να κάνετε την αρχή και να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα γεμίσετε μια σακούλα σκουπιδιών με «άχρηστα» πράγματα.

* To ρολό κουζίνας μπορεί να γίνει εύκολα μέσο αποθήκευσης για πλαστικές σακούλες ή μακριά καλώδια συσκευών, ενώ στο ρολό από το χαρτί υγείας μπορείτε κάλλιστα να «περάσετε» λαστιχάκια για τα μαλλιά και τσιμπιδάκια για να μην τα ψάχνετε και αγοράζετε καινούργια κάθε τρεις και λίγο.

* Το άδειο κουτί από τα χαρτομάντιλα αποτελεί ιδανικό μέσο αποθήκευσης για τις πλαστικές σακούλες – μικρές ή μεγάλες – σκουπιδιών.

* Τα κοινά λαστιχάκια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στις άκρες της κρεμάστρας, για να «παγιδέψετε» ρούχα τα όποια έχουν τάσεις… φυγής.

* Πήρατε καινούργιο mousepad; Μην πετάξετε το παλιό, καθώς μπορεί να… μετακομίσει στην κουζίνα σας. Αν το περίβλημά του δεν είναι από πλαστικό, μπορεί να χρησιμέψει ως επιφάνεια προστασίας για τις ζεστές κατσαρόλες – τηγάνια που ακουμπούν στον πάγκο της κουζίνας.

* Βρήκατε μια ξέμπαρκη θήκη από κασέτα και δεν ξέρετε τι να τη κάνετε; Μόλις αποκτήσατε έναν νέο αποθηκευτικό και προστατευτικό χώρο για τα ακουστικά του mp3 σας ή του smartphone. Ναι, αυτά που συνέχεια τσακίζουν ή/και χάνονται χωρίς να αφήσουν ίχνη.

* Τέλειωσε το απορρυπαντικό πιάτων; Πλένετε πολύ καλά το εσωτερικό του πλαστικού μπουκαλιού και μόλις αποκτήσατε το ιδανικό μαγειρικό εργαλείο για να ρίχνετε την κατάλληλη ποσότητα π.χ. μίγματος για κρέπες ή κρέμας γάλακτος σε ένα φαγητό και σιροπιού ή κρέμας για να γαρνίρετε ένα γλυκό.

* Το παλιό σας σκουφάκι για το μπάνιο μπορεί να γίνει το ιδανικό… περιτύλιγμα για τα παπούτσια σας, σε περίπτωση που ταξιδεύετε και δεν θέλετε να λερώσετε τα υπόλοιπα ρούχα της βαλίτσας.

* Τα γυάλινα μπουκάλια πηγαίνουν στην ανακύκλωση της γειτονιάς, όμως οι φελλοί τους μπορούν να… μείνουν στο σπίτι. Καρφώστε τους φελλούς στα μυτερά σας μαχαίρια για να έχετε ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας για τα πιτσιρίκια, κόψτε μικρές «φέτες» φελλού και τοποθετήστε τις στα πόδια των επίπλων σας ώστε να μην «γδέρνουν» το πάτωμα. ή συγκεντρώστε πολλούς και συνθέστε έναν αυτοσχέδιο πίνακα ανακοινώσεων για την κουζίνα ή το δωμάτιό σας.

* Διακοσμητικά λουλούδια από… παλιά CD; Γιατί όχι. Δείτε στο παρακάτω βίντεο την διαδικασία μεταμόρφωσης.



* Τα παλιά περιοδικά που έχετε για πέταμα, μπορούν να μετατραπούν σε ένα πανέμορφο βάζο για λουλούδια. Δείτε στο βίντεο πως.



* Τα (δεκάδες για το γυναικείο φύλο) αχρησιμοποίητα κουτιά παπουτσιών, πέρα από την – προφανή – χρήση τους για παπούτσια μπορείτε να τα ντύσετε με χαρτί περιτυλίγματος και να φυλάξετε τα αξεσουάρ και τα κοσμήματά σας ή να τα κάνετε πρωτότυπες θήκες για CD ή DVD με τον ίδιο τρόπο.

* Η παλιά θήκη γυαλιών μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο αποθήκευσης για ολόκληρο το… κιτ μανικιούρ (ψαλιδάκι, λίμα, νυχοκόπτης, μανό).

* Οι λάτρεις του κρασιού θα έχουν σίγουρα αρκετές αχρησιμοποίητες χάρτινες κούτες κρασιών στο σπίτι. Μην τις πάτε (ακόμα) στον κοντινότερο κλάδο ανακύκλωσης, χρησιμοποιήστε τις ως παπουτσοθήκες.

* Οι χρησιμοποιημένες κονσέρβες αφού πλυθούν, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την τοποθέτηση των κουζινικών σκευών (μαχαίρια, πηρούνια κτλ.).

* Τα μπλουζάκια που τρύπησαν μπορούν να γίνουν από… ξεσκονόπανα μέχρι… καμβάς δημιουργικότητας για τον fashion designer που κρύβετε μέσα σας. Τα παλιά τζιν που έχουν φθαρεί μπορούν να κοπούν και να ντύσουν ως patches τσάντες και αξεσουάρ σας.

* Δεν έχετε θήκη για να προστατέψετε την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή; Κανένα πρόβλημα, χρησιμοποιήστε μια παλιά σαπουνοθήκη για να την προστατέψετε από τις ανεπιθύμητες… τούμπες.

* Αφού καθαρίσετε την θήκη των αυγών που έχετε ήδη καταναλώσει, μπορείτε να την μετατρέψετε σε μαγειρικά «καλούπια» για να ψύξετε ζύμη, muffins, ζελέ φρούτων, μέχρι και κεφτεδάκια. Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για τις αυγοθήκες.

* Η παλιά κουρτίνα μπάνιου που δεν σας χρειάζεται πια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επόμενη ανακαίνιση για να προστατέψετε το πάτωμα από την μπογιά.

* Οι παλιοί τηλεφωνικοί κατάλογοι, μπορούν να μετατραπούν σε όμορφες και πρακτικές μολυβοθήκες για το γραφείο, την κουζίνα ή το παιδικό δωμάτιο. Πώς; Δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.

* Ξεθάψατε από το πατάρι την υδρόγειο από τα σχολικά σας χρόνια και δεν ξέρετε τι να την κάνετε; Κόψτε την στα δύο και περάστε ένα ντουί με καλώδιο για να την κάνετε ή λάμπα ή απλά γυρίστε την ανάποδα και χρησιμοποιήστε την ως διακοσμητικό μπολ.

* Παίζετε κιθάρα και παράλληλα θέλετε να δώσετε ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του καπιταλισμού; Χρησιμοποιήστε τις παλιές πιστωτικές σας κάρτες για να φτιάξετε… πένες, χρησιμοποιώντας αυτό εδώ το πρωτότυπο μαραφέτι.

Μην διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ιδέες για επαναξιοποίηση παλιών αντικειμένων, στα σχόλια του κειμένου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v