Συμπυκνωμένες δόσεις ελληνικής ιστορίας στα Προπύλαια

Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη δεκαετία του 1940 και τα όσα αυτή σήμανε για την ελληνική πολιτική ιστορία έως και σήμερα θα έχουν όσοι βρεθούν στο διάστημα 8-10 Νοεμβρίου στο συνέδριο ιστορίας που πργματοποιείται στα προπύλαια με ελεύθερη είσοδο.    
Συμπυκνωμένες δόσεις ελληνικής ιστορίας στα Προπύλαια
Αν έπρεπε να διαλέξουμε την δεκαετία που επηρέασε περισσότερο από όλες τις άλλες την διαμόρφωση έως και της σημερινής πολιτικής συνείδησης στην Ελλάδα, αυτή πιθανότατα θα ήταν η δεκαετία του 1940. Η εκτόνωση (;) των παθών του μεσοπολέμου, η διχοτόμηση της πολιτικής σκέψης σε «αριστερά και δεξιά» και τέλος η αδελφοκτόνος σύρραξη.

Είτε τη γνωρίζουμε είτε όχι, η ιστορική κληρονομιά της δεκαετίας εκείνης είναι χαραγμένη στην σημερινή πολιτική γεωγραφία της χώρας πιο βαθιά από οποιοδήποτε άλλο ιστορικό γεγονός. Η σχετική βιβλιογραφία που έχει σημαντικά εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια καταγράφει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για θέματα που μέχρι προ ετών θεωρούνταν ακόμη «άγουρα» για να συζητηθούν.

Τα ίδια θέματα επανέρχονται όλο και συχνότερα πλέον και στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου. Μια τέτοια συγκυρία είναι και αυτή του συνεδρίου «Η δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της» που διοργανώνεται το τριήμερο 8, 9 και 10 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μια ομάδα έγκριτων ιστορικών επιχειρεί μια σε βάθος ματιά στην τραυματική εκείνη
δεκαετία, θέλοντας να φωτίσει την συζήτηση για τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και θα δοκιμάσει έναν πρώτο απολογισμό των μελετών που αφορούν την δεκαετία εκείνη.

Παράλληλα, οι ιστορικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα καταθέσουν νέες οπτικές όσον αφορά την ίδια την έρευνα για τα κρίσιμα εκείνα χρόνια. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιείται προς τιμή του Χάγκεν Φλάισερ του αυστριακής καταγωγής ιστορικού που ζει και διδάσκει στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και να επιλέξετε ποια ή ποιες ενότητες σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Όπως μας πληροφορεί το δελτίο τύπου, στο πλαίσιο μιας επιμέρους εκδήλωσης την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 16.30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), διακεκριμένοι ιστορικοί θα αναδείξουν την συγκριτική διάσταση της πολεμικής και κατοχικής εμπειρία των δικών τους χωρών.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους Κατερίνα Γαρδίκα, Αντώνη Λιάκο και Κώστα Ράπτη, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό κόμβο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Δ. Γλ.

Info
Συνέδριο: "Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος
Η δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της"
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 8-10 Νοεμβρίου
Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος, Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30)
Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14- 16)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v