Ενοικιάζεται: Συμβουλές «στεγαστικής» εξοικονόμησης

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ύψος των ενοικίων και ποιες οι διακυμάνσεις τους ανά περιοχή; Τι πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή σπιτιού για να αποφύγουμε «τσουχτερά» έξοδα και ποιες οι εναλλακτικές; Όσα θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη πριν νοικιάσετε την καινούργια σας στέγη.
Ενοικιάζεται: Συμβουλές «στεγαστικής» εξοικονόμησης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι γεγονός: Τα ενοίκια αυτή την περίοδο πραγματοποιούν… ελεύθερη πτώση και η βασικότερη αιτία λίγο πολύ γνωστή. Η προσφορά είναι τεράστια, η ζήτηση ελάχιστη και κάπως έτσι χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα «πιέζοντας» ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες για ακόμη χαμηλότερα ενοίκια, αφού σε περίπτωση που χάσουν τον ενοικιαστή δύσκολα θα καταφέρουν να μισθώσουν εκ νέου το ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η «παραδοσιακή» έρευνα αγοράς παύει να υφίσταται. Έστω και κατά 30% μειωμένα σε σχέση με πέρσι, τα ενοίκια εξακολουθούν να αποτελούν δυσβάσταχτο φορτίο εν μέσω έκτακτων φόρων, περικοπών σε μισθούς και επιδόματα και λογαριασμών που… τσούζουν.

Αγάπη μου, συρρίκνωσα το διαμέρισμα

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ζηρογιάννη, ιδιοκτήτη της Zirogiannis Real Estate Specialists, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών είναι… αιματηρές. «Οι ενοικιαστές προσπαθούν να πετύχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο μίσθωμα και το διαπραγματεύονται έντονα. Αρκετές φορές μάλιστα η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σκληρή που παίζεται στα πέντε ή δέκα ευρώ. Φυσικά, σε αρκετές περιπτώσεις διαπραγμάτευσης ενέχει ο κίνδυνος ο εκμισθωτής να μην πάρει ποτέ τα λεφτά του, κάτι που γίνεται κατά κόρον σήμερα μιας και ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει», αναφέρει σχετικά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζηρογιάννη συχνό είναι πλέον το φαινόμενο ο εκμισθωτής να ρίξει ακόμα περισσότερο την τιμή στον επόμενο ένοικο σε περίπτωση που το διαμέρισμα αδειάσει… πριν την ώρα του: «Η πρακτική αυτή γίνεται ολοένα και πιο συχνά πλέον. Πολλοί εκμισθωτές γίνονται πολύ πιο ‘διαλλακτικοί’ με τον επόμενο ενοικιαστή αν τύχει και ξενοικιαστεί το διαμέρισμά τους λόγω αδυναμίας εξόφλησης του ενοικίου. Μπορεί να ρίξουν αρκετά την τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το διαμέρισμα θα ενοικιαστεί και μου το τονίζουν αυτό μάλιστα».

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που «ρίχνουν» την τιμή ενοικίου; Κατ’ αρχήν, τα τετραγωνικά του διαμερίσματος. «Όλοι πλέον προτιμούν τα μικρά τετραγωνικά. Σε σχέση με το παρελθόν, ο κόσμος έχει ‘κόψει’ γύρω στο 20 με 30 τοις εκατό και πλέον ‘συμπιέζει’ τα τετραγωνικά σε εβδομήντα ή ογδόντα», λέει ο κ. Ζηρογιάννης και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Τα μεγάλα σπίτια είναι πλέον στα αζήτητα γιατί πέρα από το μεγαλύτερο μίσθωμα, έχουν και περισσότερα κοινόχρηστα».

Ένας ακόμα παράγοντας είναι φυσικά και η παλαιότητα του κτίσματος. Τα ενοίκια για ένα καινούργιο χτίσμα είναι αρκετά «αλμυρά», επομένως μια καλή εναλλακτική εξοικονόμησης ενοικίου είναι τα μεταχειρισμένα δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως οι υποψήφιοι ενοικιαστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αρκετά από αυτά τα κτίσματα δεν καλύπτουν τις σύγχρονες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα μεγαλύτερης κατανάλωσης σε πετρέλαιο και, κατά συνέπεια, περισσότερων κοινοχρήστων.

Δείξε μου την περιοχή σου να σου πω το ενοίκιο σου

Ενδεικτικά, με τις τωρινές τιμές ενοικίων, ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών τελευταίας δεκαπενταετίας στους Αμπελόκηπους με parking και αποθήκη νοικιάζεται περίπου με 450€-500€ μάξιμουμ. Αν δεν έχει parking, τότε η τιμή πέφτει στα 400€ περίπου. Αν είναι στην ίδια περιοχή, αλλά παλαιότητας τριάντα χρόνων, η τιμή πέφτει αυτόματα και μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 300€.

Το ίδιο διαμέρισμα, χωρίς θέση parking στου Ζωγράφου θα είναι πιο ακριβό, εξαιτίας του Πανεπιστημίου και του αυξημένου ενδιαφέροντος από φοιτητές. Έτσι το ενοίκιο μπορεί να ξεκινάει από 500€. Στα Πατήσια, όμως στις υποβαθμισμένες περιοχές στον άξονα της Λεωφόρου Αχαρνών, δηλαδή στον Άγιο Παντελεήμονα ή στα Κάτω Πατήσεια, ο ενοικιαστής μπορεί να βρει σπίτια ακόμα και με 300€. Αν μάλιστα είναι παλιά, το ενοίκιο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 250€ τον μήνα.

Στο Μαρούσι, το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, περιοχές περίπου ίδιες όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών τελευταίας δεκαπενταετίας με parking και αποθήκη θα κοστίσει στον ενοικιαστή περίπου 550€ τον μήνα. Αν είναι παλαιότερο, η τιμή του πέφτει κατά 100€. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται όταν το διαμέρισμα βρίσκεται κοντά σε Μετρό ή Προαστιακό. Η μεγαλύτερη ζήτηση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές έχει ως αποτέλεσμα «τσιμπημένες» τιμές στα ενοίκια.

Συμβουλές προς επίδοξους ενοικιαστές

Τι άλλο μπορούμε για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ενοίκιο, αλλά και λιγότερα έξοδα εν γένει; Ό,τι κάναμε και πάντα. Έρευνα αγοράς. «Ο υποψήφιος ενοικιαστής θα πρέπει να αναζητήσει σπίτι όσο πιο κοντά στη δουλειά του και ας είναι λίγο πιο ακριβό. Δεν θα πρέπει να δελεαστεί με κάποιο χαμηλό ενοίκιο – παγίδα σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή γιατί τα 50€ για παράδειγμα που θα γλιτώσει από το ενοίκιο θα τα δώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό για την μετακίνησή του από και προς την εργασία του», διευκρινίζει ο κ. Ζηρογιάννης.

Μια ακόμα καλή τακτική εξοικονόμησης είναι να αποφεύγετε την μίσθωση μεγάλων σπιτιών, η οποία συνήθως συνεπάγεται πολλά κοινόχρηστα ή να ρωτήσετε από πριν τον ιδιοκτήτη πόσα είναι τα κοινόχρηστα του συγκεκριμένου διαμερίσματος. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται σπίτια παλιάς τεχνολογίας, καθώς η απουσία θερμομόνωσης «φέρνει» μεγαλύτερες δαπάνες κατανάλωσης για την θέρμανση. Όσον αφορά τους λογαριασμούς, καλό θα ήταν να δείτε τις ενδείξεις για το νερό και το ρεύμα από την αρχή και να τις καταγράψετε παρουσία του ιδιοκτήτη, μιας και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι προηγούμενοι ένοικοι άφησαν… ανοικτούς λογαριασμούς δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Τέλος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης. Αφ’ ενός θα γλιτώσετε το μισό ενοίκιο, αφ’ ετέρου θα μοιραστείτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα έξοδα για πετρέλαιο θέρμανσης, για σύνδεση στο Internet και λοιπά κοινόχρηστα. Αν μάλιστα οι συγκάτοικοι σε ένα σπίτι είναι περισσότεροι από δύο, το κλάσμα ολοένα και μικραίνει. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την αναζήτηση συγκάτοικου, τότε οι επιλογές που έχετε είναι πολλές.

Κατ’ αρχήν, ηλεκτρονικές αγγελίες. Ιστοσελίδες όπως αυτές της Χρυσής Ευκαιρίας, του Adoos.gr, του Studenthouse.gr, του Place4u.gr ή του Getahome.gr (επιλέγοντας «Συγκατοίκηση» στο tab της Ενοικίασης), μπορείτε είτε να βρείτε αγγελίες ανθρώπων που αναζητούν συγκάτοικο, είτε να ανεβάσετε δωρεάν την δική σας αγγελία. Εναλλακτικά, μπορείτε να συγκατοικήσετε με κάποιον που ήδη γνωρίζετε: κολλητό, φίλο, γνωστό, ξάδερφο ή (ακόμα καλύτερο) σύντροφο. Περισσότερα για το δημοφιλές… σπορ της συγκατοίκησης εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v