15 tips για όσους σκέφτονται την συγκατοίκηση

Μόνοι ή με παρέα στο διπλανό δωμάτιο; Ολόκληρος ο καναπές για εσάς ή ο λογαριασμός της ΔΕΗ κομμένος στη μέση; Να συγκατοικεί κανείς ή να μη συγκατοικεί; Απαντήσεις και χρηστικές πληροφορίες για όσους σκέφτονται (ή αναγκάζονται) να το τολμήσουν. 
15 tips για όσους σκέφτονται την συγκατοίκηση
του Γιώργου Κόκουβα

Στις «χρυσές» εποχές π.Κ. (προ Κρίσης), σημαντικό μέρος του κοινωνικού προφίλ του μέσου Έλληνα ήταν το όνειρο ενός μεγάλου σπιτιού σε upper class περιοχή, τα ολοκαίνουρια πατώματα και κουφώματα του οποίου θα χαιρόταν ολομόναχος, βιώνοντας αυτή τη μοναξιά της «καταξίωσης» που απαιτούσε η επίπλαστη ευμάρεια της εποχής. 
Σήμερα, που τα όνειρα μας έχουν εξαναγκαστεί σε άτακτη αναδιαμόρφωση, κάποια πράγματα, ευτυχώς εν μέρει, αλλάζουν στην κουλτούρα μας. Γιατί όταν σε αυτό το τριάρι με τα ολοκαίνουρια πατώματα που εξασφάλισες για τον εαυτό σου, δεν μπορείς πλέον να πληρώνεις το ενοίκιο και η διαχειρίστρια σε κυνηγά για τα κοινόχρηστα των τελευταίων πέντε μηνών, τότε στρέφεσαι σε λύσεις «από τα παλιά». Τότε που η συγκατοίκηση θεωρούταν φυσιολογική απόφαση για όλους τους εργένηδες, και όχι παραδοχή κοινωνικής αποτυχίας.

Αν είστε από εκείνη την ηλικιακή ομάδα το πορτοφόλι της οποίας είναι εφοδιασμένο με φοιτητικό πάσο, η απόφαση είναι πιο εύκολη, αφού η ιδέα της φοιτητικής συγκατοίκησης δεν πέθανε ποτέ. Αν πάλι η φοιτητική ζωή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά οι οικονομικές ανάγκες ρίχνουν στο τραπέζι την ιδέα ενός σπιτιού με λιγότερη μοναξιά, δεν είστε οι μόνοι. Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε πιο κάτω όλες τις πληροφορίες και τα διλήμματα στα οποία θα κληθείτε να απαντήσετε, προτού μοιραστείτε ένα διαμέρισμα με κάποιον άλλο.   

5 λόγοι για να συγκατοικήσετε

*Εχμ… Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Γιατί οι μισοί γνωστοί μας σκέφτονται την συγκατοίκηση; Γιατί θα γλιτώσουν μισό ενοίκιο. Θα γλιτώσουν τον μισό λογαριασμό της ΔΕΗ. Τα μισά έξοδα για πετρέλαιο, για σύνδεση στο διαδίκτυο και λοιπά κοινόχρηστα. Κι αν οι συγκάτοικοι σε ένα σπίτι είναι περισσότεροι από δύο, το κλάσμα ολοένα και μικραίνει. Επιπλέον, μειώνονται τα έξοδα του supermarket, αφού όταν τα ψώνια αφορούν περισσότερα άτομα, μπορείτε να «ποντάρετε» στις μεγάλες, οικονομικές συσκευασίες, να μαγειρεύετε για περισσότερα άτομα και να εξασφαλίζετε περισσότερα χρήματα. 

*Για την παρέα. Επιστροφή στην συγκατοίκηση σημαίνει επιστροφή στην δύναμη της παρέας, στις ολονύχτιες συζητήσεις, στην παρακολούθηση ταινιών και στο διπλό παιχνίδι videogame, στο φαγητό με κουβεντούλα, στην όμορφη αίσθηση του να γυρίζεις στο σπίτι «σκασμένος» και να υπάρχει κάποιος να πεις τον πόνο σου – πολύ πιθανόν με άλλους 5-6 φίλους του, που θα μετατρέψουν τον πόνο σου σε έκτακτο πάρτι. 

*Γιατί μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Αν για παράδειγμα βρείτε άλλα δύο άτομα που ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση, οι πιθανότητες να βρείτε ένα μεγάλο διαμέρισμα, σχετικά καινούριο και με «γενναιόδωρους» κοινόχρηστους χώρους πολλαπλασιάζονται – κι έτσι μειώνεται κατά κάποιο τρόπο ο φόβος περί «στριμώγματος» της ιδιωτικότητάς σας. 

*Γιατί οι δουλειές του σπιτιού δεν θα είναι πια μοναχική υπόθεση. Μια καλή συγκατοίκηση διέπεται από όρους, μέσα στους οποίους πρέπει να διευθετείται και το ζήτημα της καθαριότητας. Με την κατάλληλη διαπραγμάτευση, η μοιρασιά των δουλειών του σπιτιού γίνεται δίκαια, και δεν χρειάζεται ένας να επωμίζεται το βάρος της σκόνης ενός ολόκληρου διαμερίσματος. 

*Γιατί ο συγκάτοικος… φαίνεται στα δύσκολα. Παθαίνετε κάτι (χτυπάμε ξύλο), αντιμετωπίζετε ένα έκτακτο πρόβλημα (ξαναχτυπάμε ξύλο), αρρωσταίνετε (έχουμε κάνει τόπι το ξύλο), αλλά κάποιος βρίσκεται εκεί να σας βοηθήσει. Έτσι, θα σταματήσει να ανησυχεί και η φουκαριάρα η μάνα σας. 

5 τρόποι να βρείτε συγκάτοικο

*Αρχίζουμε από τα πιο «φρέσκα». Αν αυτήν την περίοδο αναζητάτε συγκάτοικο ή διαθέτετε σπίτι προς ενοικίαση, οι Atenistas διοργανώνουν για δεύτερη φορά ένα ημερήσιο «παζάρι» υπό τον τίτλο «Συστεγάζομαι-Συγκατοικώ+Ενοικιάζω». Σε αυτό, όσοι Αθηναίοι ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αλλά δεν ξέρουν πώς να βρουν συγκάτοικο, μπορούν να κατηφορίσουν στον κήπο του 6 D.O.G.S. αυτό το Σάββατο 6/10 από τις 13.00 και να γνωριστούν μεταξύ τους με απώτερο σκοπό τα οικιακά «προξενιά». Μάθετε περισσότερα εδώ.

*Συνεχίζουμε τα πιο «κλασικά». Ήτοι ηλεκτρονικές αγγελίες. Ιστοσελίδες όπως αυτές της Χρυσής Ευκαιρίας, του Adoos.gr, του Studenthouse.gr, του Place4u.gr ή του Getahome.gr (επιλέγοντας «Συγκατοίκηση» στο tab της Ενοικίασης), μπορείτε είτε να βρείτε αγγελίες ανθρώπων που αναζητούν συγκάτοικο, είτε να ανεβάσετε δωρεάν την δική σας αγγελία. 

*Στην σχολή ή την πανεπιστημιακή λέσχη σας. Αυτό αφορά φυσικά τους φοιτητές – αν παρατηρήσετε τους πίνακες ανακοινώσεων των σχολών και των λεσχών θα διαπιστώσετε πως αυτή την περίοδο είναι γεμάτοι από τέτοιες χειρόγραφες καταχωρήσεις. 

*Αν, πάλι, δεν είστε φοιτητές, μπορείτε να κάνετε το ίδιο για παράδειγμα στον χώρο της δουλειάς σας ή στο Facebook. Μπορεί να μην ενδιαφέρονται οι συνάδελφοί σας ή η λίστα των φίλων σας, αλλά ίσως γνωρίζουν κάποιον, που να γνωρίζει κάποιον, που να ενδιαφέρεται. 

*Και κάπως έτσι, καταλήγουμε στην πιο απλή λύση, που ίσως είναι μπροστά στα μάτια σας αλλά δεν την βλέπετε: Να συγκατοικήσετε με κάποιον που ήδη γνωρίζετε. Ο κολλητός σας αντιμετωπίζει παρόμοια οικονομικά προβλήματα με εσάς, ένας φίλος σας μετακομίζει στην πόλη σας και ψάχνεται, ο συμπαθής ξάδερφος αποφάσισε να φύγει από την αγκαλιά της θείας, ή, ακόμη καλύτερα, ο/η σύντροφός σας κι εσείς αποφασίσατε πως σιγά-σιγά ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την σχέση σας στο επόμενο στάδιο. Και ξαφνικά, έτσι εύκολα, έχετε συγκάτοικο. 

5 παγίδες της συγκατοίκησης

Εναλλακτικά, πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι η συγκατοίκηση… δεν φτιάχτηκε για εσάς; Είναι εκείνη η άβολη στιγμή που…

*…θέλεις να φέρεις «πρόσωπο» στο σπίτι για να κάνετε μια επανάληψη στο Kama Sutra, αλλά δεν σου βγαίνει όταν νιώθεις ότι κάποιος σε ακούει στο διπλανό δωμάτιο.

*…αντιλαμβάνεσαι ότι η συμφωνία περί δουλειών του σπιτιού πήγε περίπατο και πως ο συγκάτοικος που ορκιζόταν ότι η καθαριότητα είναι η μισή του αρχοντιά, έχει τάξει το άλλο μισό του αρχοντικό στις κατσαρίδες και την σκόνη. 

*…θέλεις να γυρίσεις στο σπίτι σου και να μείνεις μόνος σου, αλλά βρίσκεται εκεί ο συγκάτοικος, που ακούει στη διαπασών heavy metal ή βλέπει Game of Thrones με άλλους πέντε φίλους του. 

*…θέλεις το αντίστροφο. Να δεις εσύ δηλαδή το Game of Thrones με πέντε φίλους σου, να ακούσεις μουσική φωνάζοντας παράφωνα τους στίχους, αλλά ο συγκάτοικος είναι κουρασμένος/έχει νεύρα/έχει διάβασμα/κάνει σεξ στο διπλανό δωμάτιο και το μόνο που θέλει είναι να μην είσαι στο σπίτι. 

*…δεν θέλετε να ξαναδείτε τον συγκάτοικό σας στα μάτια σας. Πολλές φιλίες έχουν «σκάσει» σαν ατομική βόμβα στα χέρια φίλων, που αποφάσισαν να συγκατοικήσουν. Οι παραξενιές, τα ψυχολογικά προβλήματα, οι καθημερινές ιδιοτροπίες και τα μυστικά του καθενός εμφανίζονται και διογκώνονται χάρη στην καθημερινή τριβή, και οι πιθανότητες να οδηγήσουν σε συγκρούσεις είναι περισσότερες. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χαλάσετε την σχέση που ήδη έχετε με κάποιον, χρειάζεται σίγουρα διπλή σκέψη. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v