Μητέρα κάνει έκκληση για δωρητή οργάνων μέσω facebook

Συγκινεί η περίπτωση της Αμερικανής Debra, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του Time, στράφηκε στον κόσμο του facebook για να βρει δωρητή συκωτιού.
Μητέρα κάνει έκκληση για δωρητή οργάνων μέσω facebook
Η Debra, μητέρα δύο αγοριών, είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις ασθενών, που αναζητούν συμβατό δωρητή οργάνων μέσω διαδικτύου. Πριν από επτά μήνες διαγνώστηκε πως έχει κακοήθη όγκο στο συκώτι. Μετά από έναν εξαμερή κύκλο χημειοθεραπειών ο όγκος όχι μόνο δεν έδειξε να υποχωρεί, αλλά αναπτύχθηκε περισσότερο. Οι γιατροί που την παρακολουθούν στο Βανκούβερ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ζει, κατέληξαν πως η μόνη διέξοδος που θα της χαρίσει τη ζωή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Το συκώτι είναι ένα όργανο που λειτουργεί πραγματικά με αξιοπερίεργο τρόπο, καθώς έχει τη δυνατότητα να «αναγεννάται», ακριβώς όπως και ο αστερίας. Αν το συκώτι διασπαστεί σε δύο μέρη, μέσα σε διάστημα περίπου οκτώ εβδομάδων θα έχει επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος. Αυτή η εντυπωσιακή βιολογική ιδιότητα, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την Debra.

H κατάστασή της Debra είναι τόσο προχωρημένη, που δεν της αφήνει τα περιθώρια να περιμένει στη λίστα αναμονής. Το μόνο που χρειάζεται, είναι έναν υγιή δότη να της χαρίσει ένα μέρος από το δικό του συκώτι, ενώ εκείνος δε θα έχει καμία συνέπεια στο υπόλοιπο της ζωής του. Η Debra σε μία τελευταία προσπάθεια να σώσει τη ζωή της στράφηκε τελικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, έλαβε πολλά μηνύματα από φίλους και όχι μόνο που θα ήθελαν να βοηθήσουν, αν τελικά αποδειχτούν συμβατοί δότες, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζονται.

Η συγκεκριμένη ιστορία που προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ξένα μέσα, προσφέρει στους πολίτες κίνητρα για ενημέρωση σχετικά με τέτοια ζητήματα, καθώς η αντίληψη σχετικά με τους υγιείς ζώντες δότες είναι αρκετά παρεξηγημένη.

Οι γιατροί της αναφέρουν πως η στάση της απέναντι στο πρόβλημα είναι υποδειγματική, καθώς η ίδια το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια, αν και η προχωρημένη κατάσταση της νόσου δεν επιτρέπει προβλέψεις για τα ποσοστά επιτυχίας, γι’ αυτό και δεν κάνουν εικασίες.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v