Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης ο Άντερς Μπρέιβικ

Ποινή 21 ετών επέβαλλε η νορβηγική δικαιοσύνη στον Άντερς Μπρέιβικ, ανακοινώνοντας την απόφασή της να κρίνει ψυχικά υγιή και υπεύθυνο για την δολοφονία 77 ανθρώπων τον εξτρεμιστή ακροδεξιό Νορβηγό. 
Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης ο Άντερς Μπρέιβικ
Οι οικογένειες των 77 θυμάτων, η κοινή γνώμη της Νορβηγίας και τα Μέσα όλου του πλανήτη περίμεναν με αγωνία την απόφαση του νορβηγικού δικαστηρίου, που ανακοίνωσε την Παρασκευή την ποινή του Άντερς Μπρέιβικ, του εξτρεμιστή ακροδεξιού που τον Ιούλιο του 2011 δολοφόνησε σε μια έξαρση εθνικισμού δεκάδες ανθρώπους στο Όσλο. 
Και η απόφαση του δικαστηρίου: 21 έτη φυλάκισης. Πρόκειται για την «εσχάτη των ποινών» του νορβηγικού δικαίου, καθώς στην σκανδιναβική χώρα δεν προβλέπεται ποινή ισόβιας φυλάκισης. 

Το δικαστήριο έκρινε τον Άντερς Μπρέιβικ ψυχικά υγιή και ως εκ τούτου υπεύθυνο για τις πράξεις του, οι οποίες δεν ήταν άλλες από το να προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων με βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στη συνέχεια να δολοφονήσει εν ψυχρώ 69 άτομα στο νησί Ουτόγια, στην πλειοψηφία τους έφηβους. Κατά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Μπρέιβικ χαιρέτησε φασιστικά, με υψωμένο το δεξί του χέρι. 

Ο Μπρέιβικ θα επιστρέψει στο κελί όπου κρατείται από την στιγμή της σύλληψής του, υπό συνθήκες υψίστης ασφαλείας. Στην συνέχεια, για ένα διάστημα θα παρακολουθείται από ψυχιάτρους και κοινωνιολόγους και –αν κριθεί επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια- η ποινή του μπορεί να παραταθεί. 

Ο Μπρέιβικ είχε αρνηθεί ότι πάσχει ψυχικά και ήθελε να δικαστεί ως έχοντας σώας τας φρένας. Μάλιστα , δήλωνε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει ότι έχει το ακαταλόγιστο και δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, θα ασκούσε έφεση. 

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της δίκης, είχε παραδεχτεί με υπερηφάνεια τις πράξεις του και η εισαγγελία είχε ζητήσει τον επ’ αόριστον εγκλεισμό του Μπρέιβικ σε ψυχιατρική κλινική, χαρακτηρίζοντας τον « ψυχασθενή».

Πηγή: Euro2day.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v