Διάσημα κρησφύγετα: Εκεί που κρύβεται το «κακό»

Τα κεντρικά της φαμελιάς του Χίτλερ, τα λημέρια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η «τρύπα» του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλα τρία κρησφύγετα καταζητούμενων και κυνηγημένων αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας. Περάστε, σαν στο σπίτι σας!
Διάσημα κρησφύγετα: Εκεί που κρύβεται το «κακό»
Ανήλιαγα υπόγεια, λαγούμια στο έδαφος, σκοτεινά κάστρα και εφιαλτικά διαμερίσματα. Οι πιο διαβόητοι εγκληματίες του κόσμου φρόντισαν να βρουν τα κατάλληλα κρησφύγετα για να γλιτώσουν από τους διώκτες τους ή απλώς να συνεχίσουν εκεί την φρικιαστική τους δράση. Κάποτε, όμως, πιάνονται στη φάκα, και οι κρυψώνες τους βγαίνουν στην δημοσιότητα. Διαβάστε παρακάτω ποιες ήταν οι κρυψώνες έξι διάσημων καταζητούμενων, οι οποίες αποδεικνύουν πως το σπίτι του καθενός… είναι ο καθρέφτης της ψυχής του.

*Το υπόγειο του Χίτλερ
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει προς το τέλος του, οι συμμαχικές δυνάμεις κυκλώνουν το Βερολίνο, καθώς οι Σοβιετικοί παρελαύνουν από την Ανατολή και Βρετανοί και Άγγλοι από την Δύση, και ο Αδόλφος Χίτλερ σπεύδει να κρυφτεί στις υπόγειες στοές-αποθήκες κάτω από τα κεντρικά του Ράιχ. Από εκεί θεωρείται πως σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα ανέτρεπε τις ισορροπίες για να κερδίσει την παρτίδα – κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Έτσι, αντί για σχέδια, επέλεξε να παντρευτεί σε εκείνα τα υπόγεια την Eva Braun και σύμφωνα με την εγκυρότερη εκδοχή, να αυτοκτονήσει την επόμενη ημέρα, στις 30 Απριλίου του 1945.

*Η… μεζονέτα του Μπιν Λάντεν

Ο –μέχρι τον θάνατό του- υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος από τις ΗΠΑ δεν κρυβόταν σε σπηλιές, ούτε με φρουρές Ταλιμπάν στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, όπως πίστευαν πολλοί από τους διώκτες του. Όπως αποκαλύφθηκε κατά την επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατό του, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε στην άνεση ενός τριώροφου κτίσματος στην ειδυλλιακή πόλη Abbottabad του Πακιστάν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την στρατιωτική ακαδημία του Πακιστάν. Το «φτωχικό» του το περιέβαλαν ψηλοί, ανθεκτικοί τοίχοι, ενώ για λόγους ασφαλείας δεν υπήρχαν τηλεφωνικές γραμμές και σύνδεση στο διαδίκτυο. Σίγουρα, πάντως, διέθετε υπολογιστή, καθώς εκεί βρέθηκαν αρκετοί σκληροί δίσκοι με πλούσιο υλικό της Αλ Κάιντα.

*Η «αραχνότρυπα» του Σαντάμ Χουσεΐν
«Δεν χρειάζεται να φοβάστε την εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν ποτέ ξανά». Με αυτά τα λόγια, ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush Jr, απηύθυνε μήνυμα στον λαό του Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2003, ανακοινώνοντάς τους πως ο Σαντάμ είχε μόλις συλληφθεί. Οι αμερικανικές δυνάμεις τον εντόπισαν να κρύβεται κυριολεκτικά σε μια τρύπα στο έδαφος, που είχε βάθος περίπου δυόμισι μέτρα και πλάτος αρκετό ώστε να κοιμάται σε αυτή. Η κρυψώνα του βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα έξω από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Tikrit, ενώ μαζί του βρέθηκαν τρία όπλα και 750.000 δολάρια. Όταν τον έβγαλαν από την «αραχνοφωλιά», όπως την αποκάλεσαν, ο Σαντάμ ήταν εμφανώς αποπροσανατολισμένος και ζαλισμένος. Τελικά, ο πρώην ηγέτης του Ιράκ δικάστηκε στην Βαγδάτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 2006, κρίθηκε ένοχος και κρεμάστηκε μετά από έναν μήνα.

*Το κάστρο της «Κοντέσας του Αίματος»
Η Elizabeth Bathory, γνωστή και ως Αιματηρή Κοντέσα, συγκαταλεγόταν στους ευγενείς άρχοντες της Ουγγαρίας του 17ου αιώνα και λέγεται πως ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα: Ο θρύλος λέει πως έσφαζε παρθένες για να κάνει μπάνιο στο αίμα τους, ώστε να διατηρήσει σφριγηλή και λαμπερή την επιδερμίδα της. Κάποια στιγμή, συνελήφθη κατηγορούμενη για τα παραπάνω εγκλήματα, αλλά παρότι ποτέ δεν βρέθηκαν πειστήρια για την ενοχή της, κρατήθηκε υπό περιορισμό στο κάστρο της στο Cachtice της σημερινής Σλοβακίας. Εκεί, πέθανε μετά από τέσσερα χρόνια «φυλάκισης».

*Το Φονικό Κάστρο του HH Holmes
Όταν το παρατσούκλι του Κάστρου είναι αυτό, δεν περιμένει κανείς να ακούσει όμορφες ιστορίες να συνέβησαν εκεί. Πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο ξεκίνησε ως απλό φαρμακείο που απέκτησε ο H.H. Holmes, ο άνθρωπος που θεωρείτε ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος των ΗΠΑ. Σταδιακά, ο Holmes απέκτησε όλο το οικοδομικό τετράγωνο και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο, που φιλοξενούσε τους επισκέπτες της Παγκόσμιας Έκθεσης η οποία λάμβανε χώρα στην περιοχή του Σικάγο.

Δεν ήταν όμως ένα απλό ξενοδοχείο: Τα περισσότερα δωμάτια δεν είχαν παράθυρα, οι σκάλες δεν έβγαζαν πουθενά, οι διάδρομοι ήταν αδιέξοδοι και στους τοίχους των δωματίων είχαν τοποθετηθεί αντλίες αερίου και ξύλινες καταπακτές, που οδηγούσαν σε ένα… καμίνι για ανθρώπους στο υπόγειο. Με αυτό τον τρόπο δολοφονήθηκαν 27 άνθρωποι, σύμφωνα με την ομολογία του Holmes, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο στα τέλη του 19ου αιώνα.

*Το διαμέρισμα με τον αριθμό 213
Η γκαρσονιέρα του Jeffrey Dahmer στο Milwaukee μπορεί να μην ήταν κάποιο ανήλιαγο κάστρο, μια τρύπα στο έδαφος ή ένα τρομακτικό υπόγειο, αλλά όσα έκανε σε αυτήν ο ένοικός της ήταν αρκετά φρικιαστικά ώστε να έχουμε εφιάλτες για πολλές ημέρες: Serial killer και κανίβαλος, ο Dahmer συνελήφθη το 1991, μετά από καταγγελίες των γειτόνων του για την μυρωδιά ανθρώπινης σάρκας που απλωνόταν συχνά-πυκνά στο κτίριο, για τις ξαφνικές εξάρσεις του ηλεκτρικού πριονιού, και τις κραυγές ή τους ήχους από κάτι βαρύ να πέφτει στο πάτωμα. Ο Dahmer ομολόγησε την δολοφονία 17 αγοριών και νεαρών ανδρών, ενώ το διαμέρισμα με τον αριθμό 213 ήταν γεμάτο αποδεικτικά στοιχεία: Κρανία, κεφάλια και ανθρώπινα μέλη αποτελούσαν το ντεκόρ της γκαρσονιέρας. Ο δράστης δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα μέσα στην φυλακή από έναν άλλο τρόφιμο του ιδρύματος.

Γιώργος Κόκουβας
Πηγή: 
Time

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v