Οι πιο καταζητούμενοι άνθρωποι του κόσμου

Στους κύκλους των διεθνών διωκτικών αρχών, είναι οι αντίστοιχοι superstars: όλοι τους γνωρίζουν και τους αναζητούν. Αντί για αυτόγραφα, όμως, κρατούν χειροπέδες. Δείτε ποιοι είναι οι πιο διαβόητοι καταζητούμενοι στον κόσμο.
Οι πιο καταζητούμενοι άνθρωποι του κόσμου
του Γιώργου Κόκουβα

Τρομοκρατία, γενοκτονία, οργανωμένα συνδικάτα του εγκλήματος, μαφία, διακίνηση ναρκωτικών… Αυτές είναι λίγες μόνο από τις κατηγορίες που βαρύνουν τους πιο διαβόητους καταζητούμενους στον κόσμο. Η εταιρία Forbes δημοσιεύει την σχετική λίστα, και εμείς αναλαμβάνουμε να σας συστήσουμε αυτούς τους –όχι και τόσο συνηθισμένους- ανθρώπους.

Οσάμα Μπιν Λάντεν 
Ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος πάνω στον πλανήτη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστός για την ανάληψη της ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, ο Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden, όπως είναι το πλήρες όνομά του, απέκτησε διαστάσεις αρνητικού θρύλου στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων.

Ο 53χρονος Σαουδάραβας μπήκε για πρώτη φορά στα κατάστιχα της Interpol το 1998, κατηγορούμενος για τον θάνατο δύο Γερμανών στην Λιβύη. Ο ιδρυτής της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα άρχισε έκτοτε να ανεβαίνει στις μαύρες λίστες των καταζητούμενων, καταλήγοντας μετά τις 11/9/01 στην κορυφή.

Κύριος διώκτης του πλέον, οι ΗΠΑ θα έκαναν τα πάντα για να απαλλάξουν τους εφιάλτες τους από αυτό το όνομα. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει «πεθάνει» μέχρι τώρα εννέα φορές, σύμφωνα με τις ανά διαστήματα φήμες. Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από τις εφτάψυχες γάτες και με videos διαψεύδει κάθε φορά τα χαρμόσυνα για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες μαντάτα. Σήμερα, θεωρείται ότι βρίσκεται κάπου στα όρη του βορειοανατολικού Ιράν, αποκηρυγμένος και από την ίδια του την Σαουδαραβική οικογένεια. 

Joaquín Guzmán Loera 
Ο Μεξικανός άρχοντας των ναρκωτικών κατάφερε με τα καμώματά του να σκαρφαλώσει στην δεύτερη θέση των καταζητούμενων. Όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με τους Forbes, ο Λοέρα βρισκόταν το 2009 στην 41η θέση των πιο ισχυρών ανθρώπων της Γης, ενώ η περιουσία του τον κατέταξε στους 1000 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Προφανώς, η ισχύς και τα χρήματά του δεν εξασφαλίστηκαν με τίμιο μεροκάματο και με τον σταυρό στο χέρι. Ο «Κοντός», όπως είναι το παρατσούκλι του στο Μεξικό λόγω του ύψους του (1,68μ.), κρύβεται πίσω από την διεθνή διακίνηση παράνομων ουσιών, μέσω του διαβόητου Sinaloa Cartel. Τόνοι κοκαΐνης και οργανωμένο λαθρεμπόριο μεξικανικής μαριχουάνας οδήγησαν στην σύλληψή του το 1993.

Ο Λοέρα, όμως, δεν έμεινε άπραγος στο κελί του. Οργάνωσε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το σχέδιο απόδρασής του από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Puente Grande. Αναμφισβήτητα, τα τεράστια ποσά με τα οποία χρημάτισε τους φύλακές του βοήθησαν πολύ στην υλοποίηση του «κινηματογραφικού» σχεδίου του το 2001. Με 2,5 εκατομμύρια δολάρια «φακελάκι», το λάδωμα του «Κοντού» θα μπορούσε να ανήκει σε χολλυγουντιανή ταινιά απόδρασης. 

Dawood Ibrahim 
Στην τρίτη θέση της μαύρης λίστας εγκληματιών βρίσκεται ο Ινδός Dawood Ibrahim. Ξέπλυμα χρήματος, οργανωμένο έγκλημα και τρομοκρατικές ενέργειες συναποτελούν το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του. Θεωρείται υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς της Βομβάης το 1993, ενέργεια που του στοίχισε την ανάρτηση της φωτογραφίας του στις γνωστές «Wanted» αφίσες. «Φιλαράκια» με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι δυο τους φτιάχνουν ένα εγκληματικό δίδυμο που στρέφει τα αστυνομικά φώτα στην Μέση Ανατολή. Ο Ibrahim κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα στο Πακιστάν, οι αρχές του οποίου αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς και βρίσκονται σε διαμάχη με τις αντίστοιχες ινδικές μυστικές υπηρεσίες. 

Semion Mogilevich 
Περνώντας στα ευρωπαϊκά «καμάρια», το αρνητικό ρεκόρ κατέχει ο Ουκρανός Semion Mogilevich, ο οποίος θεωρείται ο «μαφιόζος των μαφιόζων». Πιστεύεται ότι ελέγχει μία τεράστια αυτοκρατορία οργανωμένου εγκλήματος, με παρανομίες για… όλα τα γούστα. Απάτες με πλαστά έγγραφα, υποκλοπές, ξέπλυμα χρήματος, παράνομα στοιχήματα, παραποίηση επίσημων στοιχειών, συνωμοτικές ενέργειες είναι κάποιες από τις καθημερινές δραστηριότητες του «Don Semyon».

Μάλλον ο Ουκρανός καταζητούμενος δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά έχει πολλούς «φίλους» στην Ρωσική μαφία και καταφέρνει να μένει ασύλληπτος εδώ και μία δεκαετία. Μόνη εξαίρεση ήταν η «α λα Αλ Καπόνε» σύλληψή του για φοροδιαφυγή. Αφέθηκε, όμως, ελεύθερος λίγους μήνες μετά, χωρίς να μπορούν να αποδειχθούν οι υπόλοιπες αταξίες του.

Matteo Messina Denaro
Ο πιο στιλάτος της αφρόκρεμας των παρανόμων φέρνει τον αέρα της ιταλικής του φινέτσας και την φήμη του κακού παιδιού στο top 5. Ο Messina είναι 48 ετών, κυκλοφορεί με ακριβά κοστούμια Armani και Versace, γυαλιά RayBan, Rollex ρολόι και την αγαπημένη του Πόρσε. Φήμες θέλουν τον «Νονό» της Σικελίας να έχει σκοτώσει εν ψυχρώ ξενοδόχο, ο οποίος τόλμησε να τον κατηγορήσει πως αποπλανά μικρά κορίτσια.

Διαφέροντας από τους κλασικούς ιταλούς μαφιόζους, οι οποίοι έχουν για βιτρίνα τις συντηρητικές αρχές και προβάλλουν τις οικογενειακές αξίες ως Ευαγγέλιο τους, ο Matteo Messina Denaro, απ’ ό,τι όλα δείχνουν ανέλαβε χρέη ηγέτη της Cosa Nostra μετά τον θάνατο του Bernardo Provenzano το 2006 και λάνσαρε νέο μοντέλο μαφιόζικου ταμπεραμέντου. Ο άνθρωπος που πιθανώς κινεί τα νήματα του σισιλιάνικου εγκλήματος βρίσκεται στο ρετιρέ της λίστας των ιταλικών αρχών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες επιδιώκουν να παγιδεύσουν τον ισχυρό άνδρα, δεσμεύοντας τεράστια ποσά που έχει στην κατοχή του. «Ο κλοιός γύρω από τον Denaro στενέυει», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής μας χώρας.

Καταζητούμενοι… α λα ελληνικά
Η Interpol καταζητεί πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός περίπου ίσος με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Η χώρα μας με την σειρά της, συμβάλλει στον καταζητούμενο πληθυσμό της Interpol με μερικές αξιοσημείωτες περιπτώσεις εγκληματιών. Δείτε ποιες:

Μιχάλης Χριστοφοράκος
Ο 57χρονος επιχειρηματίας έγινε γνωστός όταν ξέσπασε στην χώρα μας το σκάνδαλο Siemens. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens κατηγορήθηκε για τον χρηματισμό ελληνικών πολιτικών κομμάτων εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας, ενώ όλοι θυμόμαστε το θρίλερ με την πιθανολογούμενη έκδοσή του από τις γερμανικές αρχές. Τελικά, το γερμανικό δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο, αλλά η Interpol τον έχει ακόμη στην λίστα των καταζητούμενών της για ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος απολαμβάνει την ζωή στο Μόναχο.

Peter Belegrinos
Ο Ελληνοαμερικάνος Πέτρος Μπελεγρίνος αντιμετωπίζει επίσης διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αμερικανικές αρχές. Η Interpol αναζητά τα ίχνη του 28χρονου, που κατηγορείται για εγκληματική ενέργεια σε βάρος ανήλικου κοριτσιού. Απόπειρα βιασμού και απαγωγής σκιαγραφούν το προφίλ του «Έλληνα δράκου» της Νέας Υόρκης.

Πρασέρτ Σερτουασάνα
Ταϋλανδικής καταγωγής, ο Σερτουασάνα έδρασε στην χώρα μας το 1991. Η δράση του δεν ήταν άλλη από το ξεκλήρισμα μιας ολόκληρης οικογένειας. Ο Ταϋλανδός δολοφόνος τελούσε χρέη μπάτλερ στην οικία του επιχειρηματία Μιχάλη Χρυσαφίδη στην Εκάλη. Το σπίτι γνώρισε άγριες στιγμές όταν ο Σερτουασάνα εκτέλεσε εν ψυχρώ τον επιχειρηματία, την γυναίκα του και τους δύο γιους τους. Στην συνέχεια κατέφυγε στην πατρίδα του, όπου δεν συνελήφθη ποτέ. Τα ίχνη του «Ταϋλανδού μπάτλερ» αγνοούνται μέχρι και σήμερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v