5+1 ανεξιχνίαστοι φόνοι (;) και θεωρίες συνομωσίας

Έξι κορυφαίες προσωπικότητες, έξι δολοφονίες χωρίς ένοχο. Και αν στην αρχαιότητα και στην περίπτωση του Μέγα Αλέξανδρου, τα στοιχεία δεν ήταν δυνατόν να μελετηθούν, οι φόνοι των Ούλοφ Πάλμε, Πάπα Ιωάννη και φυσικά του …JFK αναζητούν ακόμη θύτη.
5+1 ανεξιχνίαστοι φόνοι (;) και θεωρίες συνομωσίας
του Γιώργου Φλώκα

Κάθε χρόνο, χιλιάδες δολοφονίες ανά τον κόσμο παραμένουν ανεξιχνίαστες. Ωστόσο, κάποιες από αυτές, λόγω του «ειδικού βάρους» του θύματος, εξακολουθούν να απασχολούν τους πιο δύσπιστους από εμάς για χρόνια ή ακόμη και για… αιώνες.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες κατέθεσαν νέα στοιχεία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η σχετική όμως επιστημονική αξία των ευρημάτων του 4ου π.χ. αιώνα αφήνει το περιθώριο για ποικίλες ερμηνείες του θανάτου του μεγάλου Έλληνα, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και σε περιπτώσεις άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων του παρελθόντος, για το θάνατο των οποίων τα στοιχεία μας περιορίζονται σε μαρτυρίες και ημερολόγια.

Εκμεταλλευόμαστε τα «κενά» της ιστορίας και βουτάμε στις εναλλακτικές- ή αν προτιμάτε, στις πιο «γαργαλιστικές» θεωρίες για 5+1 θανάτους.

Όσκαρ Ρομέρο

Εμβληματική φιγούρα του Ελ Σαλβαδόρ, ο Όσκαρ Ρομέρο διετέλεσε αρχιεπίσκοπος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής επί 20 και πλέον χρόνια πριν τη δολοφονία του.
 


Ενώ η χώρα μαστιζόταν από τον εμφύλιο, η «μάχη» του ρωμαιοκαθολικού ιερωμένου κατά του πολέμου και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρείται ότι τον «στοχοποίησε» ενώ οι ομιλίες του κατά της αμερικανικής στήριξης στην τότε κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ και το κάλεσμα στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις άνωθεν εντολές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτέλεσαν την «ταφόπλακα».


Στις 24 Μαρτίου του 1980 ο Όσκαρ Ρομέρο πυροβολήθηκε
και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τοπική γιορτή, ενώ τα σενάρια για τον θάνατό του κάνουν λόγο για μέλη κυβερνητικής «μονάδας θανάτου», φυσικά με …αμερικανική στήριξη.

Ούλοφ Πάλμε

Ο Πάλμε διετέλεσε Πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1982 έως το 1986. Έκανε ουκ ολίγους εχθρούς λόγω της καθοριστικής συμβολής του στην απομάκρυνση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων από τη χώρα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο νησί Three Mile των ΗΠΑ, που είχε έντονο αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα του.

Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πεζός σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης το 1986, επιστρέφοντας με τη γυναίκα του από ξαφνική βόλτα στο σινεμά -χωρίς σωματοφύλακες- ενώ το κίνητρο και η ταυτότητα του δολοφόνου παραμένει μέχρι και σήμερα μυστήριο.
 
Το 1988, η γυναίκα του Πάλμε, Λισμπέτ, αναγνώρισε ως ένοχο τον Christer Pettersson, ο οποίος αθωώθηκε μετά από έφεση στο Εφετείο της Σουηδίας, και απεβίωσε το 2004.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης του 2006, συνεργάτες του Petterson ομολόγησαν το ρόλο του στη δολοφονία του Πάλμε, εξηγώντας ότι επρόκειτο περί… λάθους! Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, του είχε ανατεθεί η δολοφονία ενός εμπόρου ναρκωτικών που περπατούσε συχνά τις νύχτες στο συγκεκριμένο δρόμο με… παρόμοιο ντύσιμο.

Μέγας Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος πέθανε τον Ιούλιο του 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, με τους επιστήμονες να μην έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν για το εάν πρόκειται για δολοφονία ή ασθένεια. 

Αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας επισταμένα από τα ιστορικά κείμενα τη διάρκεια της ασθένειας και τα συμπτώματα που εμφάνισε, έχουν καταλήξει ότι έπασχε από χολολιθίαση που οδήγησε σε θάνατο από οξεία παγκρεατίτιδα.

Ωστόσο, πολλούς οπαδούς συγκεντρώνει και η θεωρία της δολοφονίας με δηλητηρίαση από αρσενικό ή στρυχνίνη, παρά το γεγονός ότι η τελευταία δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνη την περίοδο.

Τα δε σενάρια για το δολοφόνο του περιλαμβάνουν τη γυναίκα του, τη Ρωξάννη, τον οινοχόο του, Ιόλα και τον πατέρα του οινοχόου, Αντίπατρο, ακόμη και τον ίδιο το δάσκαλό του, Αριστοτέλη. 



[Ο θάνατος του Μ.Αλεξάνδρου στην εκπομπή του Κ.Χαρδαβέλα]


Πάπας Ιωάννης Παύλος Ι

Ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 1ου, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1978, μόλις 33 ημέρες μετά την εκλογή του, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, λόγω της εσπευσμένης ταρίχευσης της σορού, χωρίς νεκροψία, αλλά και της παράξενης άρνησης του Βατικανού να ληφθεί αίμα για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Γιάλοπ, ο θάνατος του Ποντίφηκα οφείλεται σε δηλητηρίαση, ενώ κίνητρο για τους «εκκλησιαστικούς κύκλους» που φέρονται να ευθύνονται για τη δολοφονία, αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις που ήθελε να περάσει για τη Σύνοδο αλλά και οι έρευνες που είχε διατάξει γύρω από τις οικονομικές δραστηριότητες του Βατικανού.

Πέντε χρόνια μετά, έρευνα κατευθυνόμενη από το Βατικανό, έβγαλε «πόρισμα» ότι ο Πάπας πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Δημοσίευμα για τον μυστηριώδη θάνατο του Πάπα 

Ναπολέων

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης πέθανε το 1821, εξορισμένος στο νησί της Αγίας Ελένης, ενώ η αυτοψία να κάνει λόγο για καρκίνο του στομάχου.

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του, η μελέτη των συμπτωμάτων της αρρώστιας του έφερε στην επιφάνεια μια νέα διάσταση, ανατρέποντας τα ιστορικά δεδομένα.

Έρευνα Σουηδών επιστημόνων, με βάση το ημερολόγιο του υπηρέτη του, έδειξε ότι τα συμπτώματα της ασθένειας του Ναπολέοντα (απώλεια τριχοφυίας, πρήξιμο, υπνηλία, εμετοί) αποδίδονται σε δηλητηρίαση από αρσενικό- πιο «ιντριγκαδόρικο» αλλά και πιο… ενδιαφέρον τέλος για τον αξιωματικό του πυροβολικού που διαφέντεψε τις τύχες της Ευρώπης για αρκετά χρόνια.
 
     [Σύντομη βιογραφία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη]


Δείτε δημοσίευμα για τον θάνατό του του από τη «Ναπολεονική Κοινότητα».   


JFK

Το 1963, δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Οι αρχές συνέλαβαν ως κατηγορούμενο τον Λι Χάρβι Όσβαλντ, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα, αλλά δολοφονήθηκε με τη σειρά του από τον Τζακ Ρούμπι πριν δικαστεί.

Αν και το FBI και η επιτροπή του Κογκρέσου αποφάνθηκαν ότι δολοφόνος ήταν ο Όσβαλντ, η φαινομενικά χωρίς κίνητρο δολοφονία του δημοφιλή προέδρου και κυρίως, η μετέπειτα δολοφονία του Όσβαλντ έχουν αποτελέσει τη βάση για πλήθος θεωριών συνομωσίας και διαχρονικό θέμα συζήτησης για την παγκόσμια κοινότητα.

Επικρατέστερη –και πιο πολυπαιγμένη- εκδοχή, είναι η κρατική συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων της δολοφονίας του JFK. Εκατοντάδες έρευνες έχουν διαπιστώσει σύγχυση στα στοιχεία που ενοχοποίησαν τον Όσβαλντ, ενώ τα σενάρια κάνουν λόγο για εμπλοκή της CIA, της αμερικανικής μαφίας, της κυβέρνησης του Ισραήλ, του τότε επικεφαλής του FBI, Έντγκαρ Χούβερ, της Federal Reserve, τους κουβανούς μετανάστες και άλλους… 



[Βίντεο για την εντολή στους μοτοσυκλετιστές να απομακρυνθούν]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v