Εκτελέστηκε κατάδικος με νοητική στέρηση στο Τέξας

Παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παραθυράκια του νόμου στάθηκαν ικανά να οδηγήσουν στην εκτέλεση ενός αφροαμερικανού κατάδικου στο Τέξας, που είχε διαγνωστεί με νοητική στέρηση. 
Εκτελέστηκε κατάδικος με νοητική στέρηση στο Τέξας
Σε εκτέλεση ενός κατάδικου προχώρησαν οι αρχές της πολιτείας του Τέξας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με φόντο τις έντονες διαμαρτυρίες από οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε διαγνωστεί με νοητική στέρηση. 
Ο Αφροαμερικανός Marvin Wilson, 54 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο όταν σκότωσε έναν πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992. Το 2004, ο Wilison διαγνώστηκε με ελαφριά νοητική στέρηση - διέθετε δείκτη νοημοσύνης 61, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ατόμων της ηλικίας του, όπως υποστήριξε η Αμερικανική Ένωση Διανοητικής και Εξελικτικής Αναπηρίας. 

«Έχουμε βαθύτατα απογοητευτεί και λυπηθεί που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει ώστε να προλάβει την αποψινή εκτέλεση», δήλωσε ο δικηγόρος του Wilson, Lee Kovarsky. Όπως υποστήριξε, ενώ η εκτέλεση των νοητικά ανάπηρων ανθρώπων έχει απαγορευτεί με νόμο, οι αρχές του Τέξας εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως κάθε πολιτεία ορίζει από μόνη της τα κριτήρια της νοητικής στέρησης.

Λίγο πριν την εκτέλεση, ο Wilson είπε στα μέλη της οικογένειάς του πως τους αγαπά: «Πάρε με σπίτι Κύριε. Σας αγαπώ όλους. Είμαι έτοιμος», ήταν τα τελευταία του λόγια. Πρόκειται για τον 25ο άνθρωπο που εκτελείται αυτή τη χρονιά στις ΗΠΑ και ο έβδομος στο Τέξας.

Πηγή: AFP
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v