Το Κολοσσαίο άρχισε να γέρνει!

Ακολουθώντας τα… μετέωρα βήματα του Πύργου της Πίζας, το Κολοσσαίο παρουσιάζει κλίση 40 εκατοστών, και οι ιταλικές αρχές έχουν ξεκινήσει μελέτες για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστούν παρεμβάσεις, ώστε να προλάβουν την μετατροπή του μνημείου σε επικλινή αρένα. 
Το Κολοσσαίο άρχισε να γέρνει!
Το ιστορικό κτίριο που στέκει αγέρωχο στη Ρώμη για να θυμίζει τις εποχές που οι Μονομάχοι πάλευαν για την ζωή τους, δεν στέκει τελικά και τόσο αγέρωχο. Οι ιταλικές αρχές διαπίστωσαν πως γέρνει, έχοντας αποκτήσει κλίση περίπου 40 εκατοστών ανάμεσα στην νότια και την βόρεια πλευρά του. 
Οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά την κλίση πριν έναν χρόνο περίπου, και παρατηρούσαν την εξέλιξή της κατά τους μήνες που ακολούθησαν, όπως αναφέρει η διευθύντρια του μνημείου, Rossella Rea στην εφημερίδα Corriere della Sera. Πλέον, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης επειγόντων μέτρων και επισκευών στο αιωνόβιο αξιοθέατο.

Ο επικλινής Πύργος της Πίζας, ένα ακόμη δημοφιλές ιταλικό αξιοθέατο, άνοιξε εκ νέου για το κοινό το 2001, μετά από σχεδόν μια δεκαετία «λουκέτου», όσο δηλαδή οι μηχανικοί χρειάστηκαν για να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει πτώση του κτιρίου και πως θα είναι ασφαλές για το κοινό. 

Η διευθύντρια του Κολοσσαίου έχει ζητήσει από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Γεωλογίας IGAG να ξεκινήσουν μελέτη σχετικά με το φαινόμενο, που θα διαρκέσει ένα έτος. Έχουν επίσης ήδη ξεκινήσει μετρήσεις για το κατά πόσο η ζημιά μπορεί να επηρεάζεται από την κίνηση στους γύρω πολυσύχναστους δρόμους. 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Sapienza, Giorgio Monti, προειδοποιεί πως ίσως υπάρχει ρωγμή στη βάση του μνημείου, κάτω από το αμφιθέατρο του Κολοσσαίου. «Η πλάκα τσιμέντου πάνω στην οποία βρίσκεται το Κολοσσαίο, που μοιάζει με ντόνατ πάχους 13 μέτρων, είναι πιθανό να έχει υποστεί ρήγμα», δήλωσε στον Τύπο.

Συμπλήρωσε πως η παρέμβαση θα είναι αναγκαία αν οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν από τις μελέτες, αλλά επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς ποια θα ήταν η καταλληλότερη παρέμβαση. 

Πηγή: Reuters 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v