Η Ιλιάδα αναλύεται μέσω Facebook!

Τα μαθηματικά των ανθρώπινων σχέσεων όπως τις αποτυπώνουν τα social networks χρησιμοποίησαν Βρετανοί ερευνητές και κατέληξαν πως η ομηρική Ιλιάδα και άλλοι αρχαίοι μύθοι κρύβουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια από τα σύγχρονα «παραμύθια». 
Η Ιλιάδα αναλύεται μέσω Facebook!
Είναι τελικά ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές των ομηρικών επών ιστορικά πρόσωπα ή απλώς ήρωες της αρχαίας φαντασίας; Οι θιασώτες της ιστορικότητας αυτών των προσώπων έχουν ένα επιπλέον επιχείρημα πλέον, αφού βρετανική επιστημονική ανάλυση υποδεικνύει ότι συγκεκριμένα αρχαία λογοτεχνικά έργα, μεταξύ των οποίων και η Ιλιάδα, διακρίνονται από εξαιρετική αληθοφάνεια όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις τους.
Μάλιστα, για να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα, χρησιμοποίησαν μαθηματικούς αλγορίθμους που προέκυψαν από μελέτες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και των δικτύων σχέσεων στο Facebook. 

Οι μελετητές του Πανεπιστημίου του Coventry ανέλυσαν τα κείμενα τριών αρχαίων ιστοριών και τα συνέκριναν όσον αφορά τα δίκτυα σχέσεων των χαρακτήρων με τα δίκτυα σχέσεων που αναπτύσσονται στην πραγματική ζωή των χρηστών του Facebook. Για κάθε χαρακτήρα, οι μελετητές ανέλυσαν την δημοτικότητα, τους φίλους και τους εχθρούς του και τα ενέταξαν στο συνολικό σκηνικό ηρώων της πλοκής.

Οι ιστορίες αυτές ήταν η Ιλιάδα, ο Beowulf και το ιρλανδικό ποίημα Tain Bo Cualinge, και οι ειδικοί έκριναν πως αντικατοπτρίζουν αληθοφανώς πραγματικά κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, λιγότερο αληθοφανή από το ομηρικό έπος βρήκαν πιο σύγχρονα έργα μυθοπλασίας, όπως αυτά του Harry Potter, του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, των Αθλίων και του Ριχάρδου Γ’ του Σαίξπηρ. 

«Στους μύθους αλλά και στα πραγματικά κοινωνικά δίκτυα, τείνουμε να έχουμε υποκοινότητες που δεν γνωρίζουν κανέναν άλλον. Στην μυθοπλασία, όλοι τείνουν να συνδέονται με όλους», εξηγεί ο Padraig Mac Carron, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. 

«Στην πραγματική ζωή, υπάρχουν επίσης δημοφιλή άτομα με εκατοντάδες φίλους, μερικοί με περίπου εβδομήντα, και πολλοί με ακόμη λιγότερους. Στην μυθοπλασία όμως, συναντάμε πολλούς χαρακτήρες που έχουν τον ίδιο αριθμό φίλων. Σχεδόν όλοι όσους γνωρίζει ο Harry Potter, γνωρίζουν και έχουν σχέσεις με τον Ρον και την Ερμιόνη για παράδειγμα», αναφέρει. 

Η αληθοφάνεια των τριών αρχαίων μύθων, μπορεί να μην αποδεικνύει πως όντως ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια, αλλά σίγουρα μαρτυρούν πως έχουν γραφτεί με πραγματικές κοινωνίες ανθρώπων στο μυαλό του συγγραφέα. 

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v