Πέθανε ο Μοναχικός Τζορτζ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στο Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος ο Μοναχικός Τζορτζ, η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους του, που έγινε διάσημος ως το σπανιότερο ζώο του πλανήτη και αρνιόταν πεισματικά να ζευγαρώσει, παρά τις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων.
Πέθανε ο Μοναχικός Τζορτζ
Ο Μοναχικός Τζορτζ, η τελευταία γιγαντιαία χελώνα του είδους Pinta, που ζούσε στα Γκαλαπάγκος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, στο Εκουαδόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο Τζορτζ ήταν περίπου εκατό χρονών. Ήταν γνωστός ως το σπανιότερο είδος του πλανήτη, καθώς δεν είχε καθόλου απογόνους, και καθόλου γνωστούς επιζήσαντες του είδους του.

Επί δεκαετίες, οι περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να τον βάλουν να ζευγαρώσει με θηλυκά από συγγενή υπο-είδη χελώνας στα Νησιά Γκαλαπάγκος. Ο Τζορτζ αρνιόταν πεισματικά, γεγονός που του χάρισε το πρώτο συνθετικό του ονόματος με το οποίο έγινε παγκοσμίως διάσημος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Πάρκου, η τελευταία γιγάντια χελώνα του πλανήτη βρέθηκε νεκρή από τον επί σαράντα χρόνια φύλακά της, Fausto Llerena. Αν και η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή, ο Τζορτζ υπολογίζεται πως ήταν περίπου εκατό χρονών, πράγμα που τον καθιστούσε νεαρό ενήλικα, καθώς το υπο-είδος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα διακόσια.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το είδος του, Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανιστεί, μέχρι να τον βρουν και να τον εντάξουν στο αναπαραγωγικό πρόγραμμα του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος. Αφού έζησε δεκαπέντε χρόνια με μια θηλυκή χελώνα από το κοντινό ηφαίστειο Wolf, ο Τζορτζ ζευγάρωσε τελικά μαζί της, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Με τις υπόλοιπες χελώνες, από το νησί Espanola, με τις οποίες οι περιβαλλοντολόγοι προσπάθησαν να τον φέρουν σε επαφή, δεν ζευγάρωσε ποτέ.

Ο Μοναχικός Τζορτζ εξελίχθηκε γρήγορα σε σύμβολο για τα Νησιά Γκαλαπάγκος, που συγκεντρώνουν περί τους 180.000 επισκέπτες τον χρόνο. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου δήλωσαν στο BBC ότι με τον θάνατο του Τζορτζ, το είδος του εξαφανίστηκε. Είπαν, επίσης, ότι το σώμα του πιθανότατα θα ταριχευθεί, προκειμένου να διασωθεί για τις επόμενες γενιές.

Μεγάλοι πληθυσμοί χελώνας ζούσαν στα νησιά Γκαλαπάγκος μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε άρχισαν να κυνηγιούνται για το κρέας τους σε σημείο εξαφάνισης. Το περιβάλλον τους υπέστη, επίσης, ζημιά όταν οι βοσκοί έφεραν εδώ κοπάδια κατσικιών από την ενδοχώρα του Εκουαδόρ.

Οι διαφορές στην εμφάνιση των χελωνών που προέρχονταν από διαφορετικά νησιά Γκαλαπάγκος ήταν ανάμεσα στις παρατηρήσεις που βοήθησαν τον Κάρολο Δαρβίνο να αναπτύξει την θεωρία της εξέλιξης. Περίπου 20.000 γιγάντιες χελώνες άλλων ειδών ζουν σήμερα στα Γκαλαπάγκος.

Η.Κ.
Πηγή: BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v