Βρέθηκαν απολιθωμένες χελώνες σε… τρυφερές στιγμές

Ένας έρωτας 47 εκατομμυρίων ετών ήρθε στο φως, αφού ερευνητές εντόπισαν ένα ζευγάρι απολιθωμένων χελωνών, που βρήκαν τραγικό (αλλά πέρα για πέρα ρομαντικό) θάνατο την ώρα που επιδίδονταν σε… τρυφερές περιπτύξεις. 
Βρέθηκαν απολιθωμένες χελώνες σε… τρυφερές στιγμές
Για πάντα μαζί, φαίνεται να υποσχέθηκαν η μία χελώνα στην άλλη πριν 47 εκατομμύρια χρόνια, και προφανώς κράτησαν την υπόσχεσή τους με το παραπάνω. Ένα ζευγάρι χελωνών σε… ερωτική περίπτυξη βρέθηκε απολιθωμένο στο Messel Pit της Γερμανίας, αποδεικνύοντας στους ερωτευμένους ότι ο έρωτας μπορεί να κρατήσει αιώνια και στους λιγότερο ρομαντικούς, ότι η γεωλογία κάνει θαύματα. 
Η αρσενική και η θηλυκή χελώνα βρέθηκαν ζευγαρωμένες στην συγκεκριμένη περιοχή, που φημίζεται για το γεωλογικό της ενδιαφέρον – τόσο που η UNESCO την ανακήρυξε προστατευμένη περιοχή, ενώ οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στα μέρη της χιλιάδες απολιθωμένα είδη – δεν είναι το πρώτο ζευγάρι χελωνών που βρέθηκαν εκεί, είναι όμως το πρώτο που βρέθηκε σε τόσο… ακατάλληλη στιγμή.  

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι χελώνες είχαν ξεκινήσει τις περιπτύξεις στην επιφάνεια των νερών μιας λίμνης που υπήρχε στην περιοχή, αλλά υπερκαλύφθηκαν από αυτή, οδηγούμενες προς κατώτερα στρώματα νερού, μολυσμένου από ηφαιστειακά αέρια. Αγκαλιασμένα ακόμη, θάφτηκαν στην συνέχεια στον πάτο της λίμνης και «φυλακίστηκαν» εκεί για εκατομμύρια χρόνια. 

«Το ίδιο παρατηρείται και σε ορισμένες ηφαιστειογενείς λίμνες στην Ανατολική Αφρική σήμερα», εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας Walter Joyce, συνεχίζοντας: «Ανά διαστήματα, σε αυτές τις λίμνες παρατηρείται ένα ξαφνικό «ξέσπασμα» διαρροής διοξειδίου του άνθρακα, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι σαμπάνιας». 

Οι συγκεκριμένες χελώνες ανήκουν στο εξαφανισμένο είδος Allaeochelys crassesculpta, είχαν μήκος 20 εκατοστά και αποτελούσαν «συγγενείς» του είδους carettochelys insculpta, της χελώνας με την ροζ μύτη δηλαδή που υπάρχει και σήμερα. 

Πηγή: BBC

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v