Αυτό το Σαββατοκύριακο…. θα βρέξει αστέρια!

Αυτό το Σαββατοκύριακό… πάρτε θέση στα μπαλκόνια σας, γιατί η πρώτη μεγάλη βροχή αστεριών της χρονιάς θα κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό το βράδυ της 21ης Απριλίου. Οι Λυρίδες θα πέσουν σε ουρανό χωρίς φεγγάρι και οι πιθανότητες να τις δείτε πολλαπλασιάζονται.
Αυτό το Σαββατοκύριακο…. θα βρέξει αστέρια!
Όσοι ρομαντικοί έμειναν ως αργά στα μπαλκόνια τους κατά τις προηγούμενες βροχές από πεφταστέρια μέσα στο 2011, είχαν έναν φωτεινό αντίπαλο στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους διάττοντες αστέρες και να κάνουν ευχές. Δεν ήταν άλλος από το φεγγάρι, το οποίο φώτιζε τόσο την ατμόσφαιρα, ώστε οι πιθανότητες να γίνει ευκρινής η βροχή αστεριών μειώνονταν δραστικά.
Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως, οι Λυρίδες, μια βροχή μετεώρων που έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους κοντά στην Γη από τις 16 Απριλίου, θα φτάσει στην κορύφωσή της (το βράδυ του Σαββάτου, μετά τα Μεσάνυχτα και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Απριλίου), και το φεγγάρι θα λάμπει διά της απουσίας του, καθώς θα βρίσκεται στην φάση της «Νέας Σελήνης» και δεν θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό.

Οι Λυρίδες είναι τα πρώτα «πεφταστέρια» της Άνοιξης, πρόκειται για τα σωματίδια της ουράς του Κομήτη Θάτσερ και στην κορύφωσή τους αναμένεται να πέφτουν με ρυθμό 15 αστεριών την ώρα – παλιότερα, είχαν φτάσει και τα 500 σωματίδια την ώρα, ενώ το επόμενο φαντασμαγορικό show τους αναμένεται σύμφωνα με τους αστρονόμους το 2040. Το φαινόμενο ωστόσο, με μικρότερη ένταση, μπορεί να γίνει αντιληπτό και μία ημέρα πριν αλλά και μετά την κορύφωση, δηλαδή τα βράδια της Παρασκευής 20 Απριλίου και της Κυριακής 22 Απριλίου. 

Όσοι πιστοί… κάντε ευχή. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v