SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Καλαμάρια – γίγαντες στο Αιγαίο!

Καλαμάρια – γίγαντες που συνήθως ζουν στους ωκεανούς, κάνουν πλέον… βόλτες και στο Αιγαίο, προκαλώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας η οποία με τη σειρά της θεωρεί ότι υφίσταται πιθανή εξάπλωση του είδους στα «εγχώρια» νερά

Καλαμάρια – γίγαντες στο Αιγαίο!

Τα βλέπουμε κατά καιρούς σε ντοκιμαντέρ του National Geographic και σε πιο «ενισχυμένη» έκδοση σε ταινίες τρόμου να τρομοκρατούν τους άμοιρους λουόμενους, όμως πλέον τα γιγαντιαία καλαμάρια είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ ό,τι πιστεύουμε. Οι ψαράδες στο Αιγαίο τα συναντούν όλο και πιο συχνά στις ψαριές τους και μένουν έκπληκτοι από το τεράστιο μέγεθος τους.

Τα καλαμάρια ανήκουν στο σπάνιο είδος Ommastrephes bartramii, το οποίο συναντάται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπανίως στη Μεσόγειο και έχουν μήκος μεγαλύτερο από ενάμισι μέτρο. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κοντά στους Λειψούς, στη Σάμο και στο Πλωμάρι της Λέσβου και σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και του «Αρχιπελάγους» πρόκειται για τα μεγαλύτερα του είδους που έχουν καταγραφεί ποτέ. 


Τα εν λόγω καλαμάρια αποτελούν ένα «κοσμοπολιτικό» είδος, καθώς πληθυσμοί του εξαπλώνονται στα υποτροπικά και εύκρατα νερά του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται για ένα είδος που ζει κυρίως σε βάθη μεγαλύτερα από διακόσια έως και τετρακόσια μέτρα και πραγματοποιεί κατακόρυφες μετακινήσεις στη διάρκεια του 24ωρου, δηλαδή ανεβαίνει σε ρηχότερα νερά την νύκτα για να τραφεί, ενώ στη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε μεγαλύτερα βάθη. Επίσης, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ταχύτητα στις μετακινήσεις του: στα ενήλικα άτομα έχουν καταγραφεί ταχύτητες μεταξύ 6 - 18 χιλιομέτρων την ώρα. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλη εξάπλωση των εντυπωσιακών αυτών καλαμαριών στα νερά του Αιγαίου και κάνουν έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να ενημερώνουν τους εθελοντικούς φορείς κάθε φορά που βλέπουν κάποιο από αυτά. Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε, εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους για είδη που μέχρι πρότινος είχαν ελάχιστες πληροφορίες. 

Για όσους το γιγαντιαίων διαστάσεων μαλάκιο, φαντάζει ακόμα πιο γιγαντιαίος… μεζές, οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε πως οι γεύση του δεν έχει καμία σχέση με το Ελληνικό καλαμάρι και οι επιστήμονες συνιστούν στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Ν.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2