Ρολόγια-τουρμπιγιόν: Τα δέκα καλύτερα για φανατικούς

Κάθε πραγματικός λάτρης της ωρολογοποιίας οφείλει να γνωρίζει όχι μόνο το τουρμπιγιόν, αλλά και τα δέκα καλύτερα ρολόγια που περιλαμβάνουν αυτόν τον μηχανισμό, η αξία των οποίων ξεπερνά κάθε φαντασία.
Ρολόγια-τουρμπιγιόν: Τα δέκα καλύτερα για φανατικούς
Ο μεγάλος εχθρός των ρολογιών είναι η βαρύτητα. Και αυτό γιατί ορισμένα μέρη στα μηχανικά ρολόγια είναι τόσο λεπτεπίλεπτα και ευαίσθητα ώστε η βαρύτητα τα αποπροσανατολίζει, επηρεάζοντας την ακρίβειά τους –τα κάνει να «χάνουν». Τα ρολόγια με τουρμπιγιόν, ωστόσο, διαθέτουν μηχανισμό ο οποίος σκοπό έχει να προστατεύσει αυτά τα μέρη (ο μηχανισμός διαφυγής και η ισορροπία βρίσκονται συναρμολογημένα σε έναν περιστρεφόμενο κλωβό).

Το τουρμπιγιόν αποτελεί υπέρτατο δείγμα δεξιοτεχνίας στον κόσμο της ωρολογοποιίας και, ακόμα κι αν κανείς μπορεί εύκολα να βρει απομιμήσεις τέτοιων ρολογιών σε πολύ λογικές τιμές με την υπογραφή made in China, οι γνώστες του είδους απαντούν ότι σε καμία περίπτωση δε μπορούν αυτά να αγγίξουν την τελειότητα των γνήσιων -και exclusive- που δημιουργούνται από οίκους με παράδοση και όνομα στον χώρο. Οι λάτρεις των ρολογιών οφείλουν να γνωρίζουν ποια είναι αυτή τη στιγμή τα καλύτερα ρολόγια με τουρμπιγιόν στον κόσμο:


(από αριστερά: Richard Mille RM 29 Tourbillon Nadal, Omega Central Tourbillon, Romain Jerome Titanic DNA Tourbillon) 

Richard Mille RM 29 Tourbillon Nadal
Ναι, του γνωστού Ναδάλ, αφού ο δημιουργός του, Richard Mille, το δημιούργησε για τον αστέρα του τένις, προκειμένου να το φορά ακόμα και στους πιο δύσκολους αγώνες. Είναι, μάλιστα, τόσο ελαφρύ, ώστε, όπως υποστηρίζει ο δημιουργός, μπορεί να επιπλεύσει στο νερό.

Omega Central Tourbillon
Ο μηχανισμός τουρμπιγιόν είναι σχεδόν πάντα τοποθετημένος κοντά στο 6 των δεικτών. Η Omega, ωστόσο, αποφάσισε πως μία τέτοια λειτουργία θα πρέπει να είναι εμφανέστερη και να θαυμάζεται, οπότε τοποθέτησε τον μηχανισμό στο κέντρο του καντράν. Βέβαια, εκεί συνήθως βρίσκονται οι δείκτες των λεπτών και των δευτερολέπτων, οπότε η Omega βρήκε την λύση: Επένδυσε τους δύο αυτούς δείκτες με ζαφείρια, ώστε να ξεχωρίζουν από τον μηχανισμό.

Romain Jerome Titanic DNA Tourbillon
«Ας δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό», πρέπει να σκέφτηκε ο Romain Jerome και έτσι έφτιαξε ένα ρολόι τουρμπιγιόν χρησιμοποιώντας ατσάλι από τον… Τιτανικό! Ναι, τον γνωστό Τιτανικό που βούλιαξε πριν 100 περίπου χρόνια, αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο. Γι’αυτό, άλλωστε, δείχνει και κάπως σκουριασμένο. Αν, πάλι, δεν είστε φαν της σκουριάς, ο Jerome έφτιαξε ένα ακόμα τουρμπιγιόν με πραγματική φεγγαρόσκονη στην στεφάνη του, το Romain Jerome Moon Dust Tourbillon.


(από αριστερά: Roger Dubuis Millesime Double Flying Tourbillon, Greubel Forsey Invention Piece 2 Quadruple Tourbillon, Cartier Rotonde de Cartier Astrotourbillon)

Roger Dubuis Millesime Double Flying Tourbillon
Γιατί να έχεις ένα μόνο τουρμπιγιόν όταν μπορείς να έχεις δύο; Αυτό σκέφτηκε μάλλον και ο Roger Dubuis και τοποθέτησε δύο τουρμπιγιόν στο ρολόι του, μειώνοντας τις ισχυρές δυνάμεις της βαρύτητας σχεδόν στο μηδέν, κάνοντας την κίνηση του μηχανισμού να φαίνεται… ακίνητη.

Greubel Forsey Invention Piece 2 Quadruple Tourbillon
Κι αν τα δύο τουρμπιγιόν δεν σας φαίνονται αρκετά, ο Greubel Forsey δημιούργησε, ή καλύτερα εφήυρε, το Piece 2 Quadruple Tourbillon, το οποίο διαθέτει τέσσερις τέτοιους μηχανισμούς. Πρόκειται για ένα τεχνικό θαύμα, το οποίο εντυπωσίασε τους γνώστες της ωρολογοποιίας παγκοσμίως.

Cartier Rotonde de Cartier Astrotourbillon
Ένα φυσιολογικό τουρμπιγιόν περιστρέφεται γύρω από τον δικό του άξονα. Το τουρμπιγιόν Rodante de Cartier όμως περιστρέφεται γύρω από το καντράν. Το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όμως φαίνεται πως η νέα συλλογή Cartier Fine Watchmaking έχει ξεπεράσει τα όριά της.


(από αριστερά: Concord C1 Tourbillon Gravity, Blu Majesty Tourbillon MT3)

Concord C1 Tourbillon Gravity
Μία εντελώς πρωτότυπη ιδέα στους μηχανισμούς τουρμπιγιόν έρχεται από την Concord, η οποία τοποθετεί τα ευαίσθητα μέρη σε ένα «φινιστρίνι», στο πλάι της θήκης. Ο λόγος είναι απλός: Τα τουρμπιγιόν δημιουργήθηκαν για να μειώνουν τις αρνητικές δυνάμεις της βαρύτητας σε ρολόγια που τοποθετούνται πάντα οριζόντια (π.χ. τα ρολόγια τσέπης). Στον καρπό, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, οπότε η Concord έπρεπε να αλλάξει και την θέση του μηχανισμού.

Blu Majesty Tourbillon MT3
Πρόκειται για ένα ρολόι που περιέχει τουρμπιγιόν μέσα σε ένα δεύτερο τουρμπιγιόν. Το ένα περιστρέφεται γύρω από το καντράν κάθε 12 ώρες, ενώ έχει και την λειτουργία του δείκτη της ώρας. Το άλλο τουρμπιγιόν περιστρέφεται κάθε μία ώρα, μέσα στο 12ωρο τουρμπιγιόν, και δείχνει τα δευτερόλεπτα. Το Blu, της ονομασίας, αναφέρεται στο Bernhard Lederer Universe (αρχικά) και αντιπροσωπεύει έναν μόνο ωρολογοποιό. Όχι κάποια μεγάλη εταιρία, αλλά ένα απλό άνθρωπο που δημιούργησε αυτό το υπέροχο τουρμπιγιόν.


(από αριστερά: Zenith Christopher Columbus και Thomas Prescher Triple Axis Tourbillon Regulator)

Zenith Christopher Columbus
Η Zenith βρήκε τον τρόπο να ενσωματώσει ένα τουρμπιγιόν που αψηφά τις δυνάμεις της βαρύτητας στα ρολόγια που φοριούνται στον καρπό, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος το τουρμπιγιόν να περιστρέφεται προς μία κατεύθυνση όταν μπορεί να γυρνά οριζόντια και κάθετα, όπως το χέρι μας. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που στην κρυστάλλινη επιφάνεια του ρολογιού υπάρχει μία περίεργη φούσκα.

Thomas Prescher Triple Axis Tourbillon Regulator
Ο Thomas Prescher είναι ο μάστερ των τουρμπιγιόν. Δημιούργησε το πρώτο που περιστρέφεται όχι σε έναν, όχι σε δύο, αλλά σε τρεις άξονες. Καμία μεγάλη ωρολογοποιία δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ποτέ δυνατόν, όμως ο Prescher απέδειξε πόσο λάθος έκαναν. Πρόκειται για έναν ιδιοφυή τεχνητή με εκπληκτικές δημιουργίες που αποτελούν έργα τέχνης.

Πηγή: AskMen.com
Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v