Top σειρές: Τι θα δούμε (και) το 2012;

Ξεχάστε «Φιλαράκια», «How I Met Your Mother» και «House M.D.» Ξεκολλήστε επίσης από το «Lost» και ανακαλύψτε μαζί μας οκτώ τηλεοπτικές σειρές που φέρνουν αέρα… κινηματογραφικό στη μικρή οθόνη.
Top σειρές: Τι θα δούμε (και) το 2012;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είδαμε για 3η φορά όλους τους κύκλους του Lost. Η αναμονή επτά ετών για να μάθουμε… How he met their mother έχει αρχίσει να μας κουράζει, επίσης κουραστήκαμε (λέμε τώρα) να βλέπουμε για 235η φορά τα Φιλαράκια σε επανάληψη στο Star και ο Dr House βγαίνει σε λίγο στη… σύνταξη. Μην πανικοβάλλεστε. Οι καθημερινές μας εξακολουθούν να έχουν λόγο ύπαρξης. Νέες, αλλά και παλαιότερες παραγωγές μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας και δημιουργούν ένα νέο είδος τηλεοπτικής ψυχαγωγίας που ελάχιστα διαφέρει σε επίπεδο παραγωγής και κάστινγκ από τον κινηματογράφο.

Game of Thrones
Η πρώτη σεζόν μας αιχμαλώτισε. Για πρώτη φορά στη ζωή μας ανυπομονούμε να έρθει ο… Χειμώνας (The Winter is Coming). Ραδιουργίες, σεξ, βία, απιστίες, αιμομιξία, μας κάνουν να σηκωνόμαστε από τον καναπέ και να φωνάζουμε στην τηλεόραση, απευθυνόμενοι σε κάποιον από τους τηλεοπτικούς χαρακτήρες. Η δεύτερη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Χειμώνας θα έρθει; Άντε να δούμε…



Eastbound and Down
Αν οι ταινίες του Will Ferrell σας φαίνονται σαχλές, χωρίς ίχνος χιούμορ τότε (καταρχήν είστε ξενέρωτοι, και επίσης) μην το δείτε! Αν όμως εκεί που οι άλλοι βλέπουν άλλη μια χαζή αμερικανιά, εσείς βλέπετε ακόμη ένα αριστούργημα, τότε παρακολουθώντας τις… περιπέτειες του Kenny F^&%$@ Powers στο Eastbound and Down σας υποσχόμαστε άφθονο γέλιο, με την υπογραφή μάλιστα του διάσημου κωμικού στην παραγωγή της σειράς.



Breaking Bad
Κακή κουβέντα δεν έχει να πει κανείς για αυτή τη σειρά. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, τουλάχιστον (κοινώς, περιμένουμε τα σχόλιά σας). Η πρώτη σεζόν θα σας συναρπάσει ενώ ο Πιλότος (το πρώτο επεισόδιο) θα έπρεπε να λέγεται “Must see”. Μια σειρά με πολύ καλές ερμηνείες (ειδικά του κατόχου τριών Emmy, Bryan Cranston), επεισόδια που θα σας μείνουν στο μυαλό, εξαιρετική γραφή και πλούσια πλοκή και δυνατό soundtrack. Δυστυχώς η σειρά, μετά από 5 χρόνια, έχει πάρει φέτος το δρόμο της ολοκλήρωσής της.



The Walking Dead
Ο σκηνοθέτης του «Πράσινο Μίλι», μεταφέρει το κόμικ The Walking Dead στη μικρή οθόνη και η Zombie Apocalypse δεν αργεί να ξεκινήσει, τόσο στη σειρά, όσο και στους θαυμαστές της που… μολύνονται ο ένας μετά τον άλλον. Έξι μόλις επεισόδια στην πρώτη σεζόν και ακόμα δεκατρία στην δεύτερη ήταν αρκετά για να προκαλέσουν φρενίτιδα στο κοινό και όχι άδικα. «Αποκαλυπτική» ατμόσφαιρα, πλοκή που σε κρατάει, πολύ καλές ερμηνείες από την πλειοψηφία του καστ και μπόλικο splatter, κάνουν το Walking Dead ακόμα ένα must see. Δείτε τις δύο πρώτες σεζόν και… περιμένετε μαζί μας μέχρι τον Δεκέμβρη για την αρχή της τρίτης.


 
Boardwalk Empire
Το τηλεοπτικό δίκτυο HBO έχει συνηθίσει να μας κακομαθαίνει με τις εκπληκτικές του παραγωγές (βλέπε Rome, Carnivale και το πρόσφατο Game of Thrones), αλλά αυτή τη φορά το… παράκανε. Έχουμε και λέμε λοιπόν: δημιουργός ο T. Winter (σεναριογράφος των Sopranos), εκτελεστικός παραγωγός και ένας εκ των σκηνοθετών ο Tim Van Patten (κι αυτός από το team των Sorpanos), πρωταγωνιστής ο Steve Buscemi και επίσης εκτελεστικός παραγωγός και σκηνοθέτης του πιλοτικού επεισοδίου ο… Martin Scorsese (κάπου τον ξέρετε τον κύριο ε;). Η σειρά εκτυλίσσεται την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να σας αποκαλύψουμε κάτι άλλο. Δείτε την.



Downton Abbey
Ναι, είναι σειρά εποχής. Μην βιαστείτε όμως να καταδικάσετε την βρετανική –ξαναλέμε, βρετανική- σειρά Downton Abbey. Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα, στην αγγλική εξοχή και τον καθωσπρεπισμό που τη διαπρέπει. Είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και το καστ επιλεγμένο προσεκτικά (ξεχωρίζουμε την Maggie Smith). Οι χαρακτήρες πολλοί, πολύπλοκοι και οι προβληματισμοί τους περισσότεροι. Δείτε ένα επεισόδιο και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεκινήσετε μαραθώνιο.



Mad Men
Τα 60’s επιστρέφουν δριμύτερα από τον δημιουργό των Sopranos Matthew Weiner, στην εκπληκτική αυτή σειρά που έγινε… trend στην Αμερική πριν καλά καλά ολοκληρωθεί ο πρώτος της κύκλος. Η «δράση» του Mad Men διαδραματίζεται σε μια πλασματική εταιρεία διαφήμισης εν ονόματι Sterling Cooper, που έχει τα γραφεία της στη Λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης και αποτελεί ένα κοινωνιολογικό σχόλιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, το εργασιακό περιβάλλον, τις αξίες και την ψυχολογία της αστικής τάξης του ’60. Σπιρτόζικο ύφος, «φαρμακερές» ατάκες, μπριόζες ερμηνείες και μπόλικες δόσεις κυνισμού σε μια σειρά κλωτσιά στα… ευαίσθητα σημεία της συντηρητικής Αμερικής. Εθιστικό όσο τα τσιγάρα που καπνίζουν μανιωδώς οι πρωταγωνιστές.



Homeland
Η αγαπημένη σειρά του… Ομπάμα (μαζί με το Boarwalk Empire) αποτελεί remake του Ισραηλινού "Prisoners of War" (Hatufim) και αφηγείται την ιστορία μιας πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών (Claire Danes), η οποία πιστεύει πως ο Αμερικάνος Πεζοναύτης Νίκολας Μπρόντι (Damien Lewis), ο οποίος είχε απαχθεί από την Αλ Κάιντα, έχει αλλαξοπιστήσει και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Παρά το «αμερικάνικο» της θέμα η σειρά έχει νεύρο και εξαιρετικές ερμηνείες από τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές, ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης τηλεοπτικής δραματικής σειράς για το 2012.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v