Game of Thrones: Οδηγός για αρχάριους

Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω άνοιξης, όμως ο… χειμώνας του Game of Thrones πλησιάζει και αναμένεται μακρύς, παγωμένος και πιο σκοτεινός από ποτέ. Όσα πρέπει να ξέρετε για την επική σειρά του HBO που καθηλώνει εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως.
Game of Thrones: Οδηγός για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπόλικη βία, δολοπλοκίες, άφθονο σεξ, ανατροπές, εξαιρετικό καστ, σκοτεινή ατμόσφαιρα, παραγωγή που κάνει αντίστοιχες του Hollywood να μοιάζουν με… τηλεταινίες. Το “Game of Thrones” έκανε πρεμιέρα στο δίκτυο HBO στις 17 Απριλίου του 2011 και μέσα σε ένα μόλις χρόνο κατάφερε να καθηλώσει κόσμο και κοσμάκη στη τηλεόραση (και στο Pirate Bay) και να τους κάνει να μετρούν αντίστροφα τις μέρες για την πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν, η οποία μετρά ήδη δύο επεισόδια. To Lost μάλλον βρήκε τον δάσκαλό του.

Αν ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει να βλέπετε την επική σειρά του HBO, συνιστούμε να το κάνετε άμεσα, αφού όμως πρώτα πάρετε μια πρώτη... γεύση με τα trivia που ακολουθούν. Και μην ξεχνάτε: Winter is coming…

* Η σειρά φέρει το όνομα της πρώτης νουβέλας από τη σειρά βιβλίων “A Song of Ice and Fire” του George R.R. Martin, με τίτλο “Game of Thrones” που κυκλοφόρησε το 1996 και έκτοτε έχει πουλήσει δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν τα βιβλία του Martin με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αφού ο 64χρονος Αμερικάνος συγγραφέας αποδίδει εξαιρετικά στο χαρτί έναν ολόκληρο πλασματικό κόσμο (το Westeros), στο οποίο υπάρχουν ολόκληρα βασίλεια (επτά συγκεκριμένα), λαοί, φυλές με δική τους διάλεκτο και θρησκεία, δράκοι και… απέθαντοι. Η σειρά εξιστορεί τις βίαιες μάχες μεταξύ των αριστοκρατικών Οίκων του βασιλείου για επικράτηση, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο του Σιδερένιου Θρόνου.

* HBO = Εγγύηση. Το τηλεοπτικό δίκτυο (που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «κινηματογραφικό») μας έχει χαρίσει ουκ ολίγα διαμάντια κατά καιρούς (θυμηθείτε τα “Rome”, Carnivale”, “Eastbound and Down”, “Sopranos”, “Boardwalk Empire”, “True Blood” και πολλά ακόμα), επομένως για ακόμα μια φορά δικαίωσε τη φήμη και το τεράστιο budget που διαθέτει.

Ο πιλότος της σειράς και μόνο, κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος του πρώτου κύκλου υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια, όσο δηλαδή και το “Rome”. Τα γυρίσματα έγιναν στη Μάλτα, το Μαρόκο και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου κατασκευάστηκαν ολόκληρες πόλεις, κάστρα και στρατόπεδα.

* Η άκρως πετυχημένη μεταφορά της στη μικρή οθόνη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ταλέντο του σεναριογράφου και παραγωγού David Benioff (Troy, X-Men Origins: Wolverine), ο οποίος μαζί με τον επίσης σεναριογράφο D.B. Weiss κατάφεραν να αποδώσουν εξαιρετικά την ατμόσφαιρα των βιβλίων και να δημιουργήσουν τους… Sopranos της Μέσης Γης, όπως χιουμοριστικά αναφέρουν. Ο ίδιος ο Martin μάλιστα, δήλωσε μετά την πρεμιέρα του πιλοτικού επεισοδίου πως «ήταν απόλυτα πιστό στη δουλειά του».

* Από το εξίσου επιτυχημένο καστ της σειράς ξεχωρίζουν ο Sean Bean (o Boromir από τον «Άρχοντα») στον ρόλο του Λόρδου Stark, η Lena Headey στον ρόλο της σατανικής βασίλισσας Cersei Lannister, ο Jason Momoa ως ένας άλλος… Κόναν ο Βάρβαρος στον ρόλο του Khal Drogo, αρχηγού της φυλής Dothraki και φυσικά ο απολαυστικός Peter Dinklage στον ρόλο του νάνου Tyrion Lannister, ερμηνεία για την οποία κέρδισε το βραβείο ΕΜΜΥ για τον καλύτερο δευτερεύοντα ρόλο.

* Ο δημοφιλής γλωσσολόγος David Peterson χρησιμοποιήθηκε από την παραγωγή για να «πλάσει» μια αληθοφανή διάλεκτο για τους Dothraki, η οποία αποτελείται από λεξιλόγιο 2.500 λέξεων και συγκεκριμένους κανόνες γραμματικής. Φυσικά τα διάφορα sites και blogs τύπου «Dothraki για αρχάριους» δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Όσοι πιστοί… μάθετε.

* Στα επτά βασίλεια του Westeros, όπου και διαδραματίζεται όλη η δράση της σειράς, οι εποχές δεν εμφανίζονται με λογική σειρά. Ένας χρόνος δεν περιλαμβάνει τέσσερις εποχές, ενώ κάθε εποχή μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Επίσης, δεν υπάρχει χρονική ισορροπία ανάμεσα στις εποχές. Για παράδειγμα η άνοιξη μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες και να τη διαδεχθεί ένα πολυετές καλοκαίρι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο κόσμος να ζει υπό το φόβο του Μεγάλου Χειμώνα. Brace yourselves, winter is coming…

* Οι εννέα συνολικά Οίκοι που κατοικούν στα επτά βασίλεια του Westeros, έχουν ο καθένας και από ένα μότο, μια φράση δηλαδή, με την οποία έχουν καθιερωθεί.

Targaryen: “Fire and Blood”
Lannisters: “Hear Me Roar”
Tullys: “Family, Duty, Honor”
Arryns: “As High as Honor”
Tyrells: “Growing Strong”
Baratheons: “Ours is the Fury”
Greyjoys: “We Do Not Sow”
Martells: “Unbowed, Unbent, Unbroken”
Starks: “Winter is Coming”

* Δείτε το επίσημο trailer της 1ης σεζόν (χωρίς spoilers):



Σας φάνηκε εντυπωσιακό το όλο εγχείρημα; Τότε τα παρακάτω σας ενδιαφέρουν:

* Ολόκληρη η πρώτη σεζόν της σειράς με αρκετά έξτρα καλούδια (interactive οδηγός στο Westeros, making of, συνεντεύξεις κτλ.) κυκλοφορεί σε ένα ολοκληρωμένο box set. Σπεύσατε!

* Κούπες, ποτήρια, μπλουζάκια, καπέλα και διακοσμητικά όπως μίνι θρόνους και… αυγά δράκων, μπορείτε να αγοράσετε στο online κατάστημα στο οποίο διατίθενται τα προϊόντα της σειράς.

* Στις 29 Μαΐου 2012 κι ενώ θα προβάλλεται η δεύτερη σεζόν, θα κυκλοφορήσει βιβλίο με… συνταγές για τις λιχουδιές του Westeros. Το βιβλίο θα έχει τίτλο “A Feast of Ice and Fire” και θα απευθύνεται σε gourmet φαν της σειράς. Την εισαγωγή έχει γράψει ο συγγραφέας της σειράς, George R.R. Martin.

Όσοι είδαν την πρώτη σεζόν μπορούν να προχωρήσουν στα παρακάτω (ΠΡΟΣΟΧΗ, spoilers για όλους τους υπόλοιπους!):

* Trailer της 2ης σεζόν:



* Οι πρωταγωνιστές της σειράς μιλούν για τους ρόλους τους σε αυτό το mini ντοκιμαντέρ διάρκειας 22 λεπτών:



* Θυμηθείτε ξανά τι συνέβη στον πρώτο κύκλο:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v