Η ζωή είναι σαν τα Lego – ίσως και καλύτερη

Με μόλις 200 είδη κυττάρων, η φύση μπορεί να κατασκευάσει την πιο πολύπλοκη δομή του σύμπαντος, όπως ακριβώς με μερικά κομμάτια Lego μπορούμε να φτιάξουμε περίτεχνες κατασκευές. Δείτε πώς οι ειδικοί αναλύουν την δομή του κόσμου μας με όχημα τα γνωστά τουβλάκια.
Η ζωή είναι σαν τα Lego – ίσως και καλύτερη
Οι φαν των αγαπημένων παιχνιδιών της Lego θα θυμούνται πως τα παλιά καλά χρόνια, τα τουβλάκια ήταν πολύ πιο απλά από την σημερινή πολύπλοκα κομμάτια με την τεράστια ποικιλία. Είχες μερικές δεκάδες απλά τουβλάκια και μπορούσες να κάνεις θαύματα με αυτά.

Μεγάλος θαυμαστής των Lego, o υπεύθυνος του Βρετανικού Μουσείου Επιστημών και Βιομηχανίας, Roger Highfield, διαπίστωσε πως εκείνη η παλιά κλασική λογική της δομής των Lego μοιάζει πολύ με την λογική της δομής του κόσμου μας και του ίδιου μας του οργανισμού. Επεδίωξε λοιπόν να καταγράψει τις αναλογίες και να μιλήσει μέσω της Telegraph για την δημιουργικότητα της φύσης με τα λίγα διαθέσιμα υλικά της.

«Σήμερα, η Lego παράγει εκατοντάδες πακέτα παιχνιδιών, με θεματική ποικιλία, από την αναπαράσταση μιας πόλης μέχρι το διάστημα και τα ρομπότ. Και κατασκευάζει εκατοντάδες περίτεχνα τουβλάκια σε κάθε σχήμα και μέγεθος», επισημαίνει, θυμίζοντας πως τα απλούστατα τουβλάκια του παρελθόντος δεν τον εμπόδιζαν να φτιάχνει κατασκευές απίστευτης περιπλοκότητας.

«Ο κόσμος μας είναι μία γιγάντια κατασκευή, η οποία, όπως συνέβαινε με τα παλιά καλά Lego, στηρίζεται σε μία εκπληκτικά μικρή ποικιλία κομματιών, εκ των οποίων μπορούν να προκύψουν περίτεχνες δομές», λέει.

Μάλιστα, οι επιστήμονες παραλληλίζουν τις πρωτεΐνες με ένα μοντέλο φιλοσοφίας Lego, και προσφέρονται έτσι για ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών. Σε άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μελετητές προσπάθησαν να αντιπαραθέσουν δίκτυα και δομές όπως το νευρικό σύστημα, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι εταιρίες, τα οικοσυστήματα, οι αποικίες μυρμηγκιών και (φυσικά) οι κατασκευές Lego μεταξύ τους. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως όσο πιο πολύπλοκη είναι η δομή ενός συστήματος, τόσο λιγότερη είναι η ποικιλία των «μορίων» τους.

«Στην πραγματικότητα, η Lego “τρώει την σκόνη” της φύσης. Με μόλις 200 είδη κυττάρων, η τελευταία μπορεί όχι απλώς να χτίσει ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, αλλά και το πιο πολύπλοκο γνωστό αντικείμενο στο σύμπαν: τον ανθρώπινο εγκέφαλο», διαπιστώνει ο Roger Highfield, επισημαίνοντας την σημασία του ρητού «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v