Το λίπος είναι η έκτη γεύση μας!

Ένα φαγητό μπορεί να είναι γλυκό, πικρό, ξινό, γλυκό ή «διεγερτικό» της μνήμης, όπως ξέραμε μέχρι τώρα. Πλέον, οι ειδικοί λένε πως η γλώσσα μας αναγνωρίζει και ένα έκτο είδος γεύσης, που δεν είναι άλλο από το λίπος. Δείτε τι συνεπάγεται αυτή η ανακάλυψη.
Το λίπος είναι η έκτη γεύση μας!
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, θεωρούσαμε ότι υπάρχουν τεσσάρων ειδών γεύσεις: το γλυκό, το πικρό, το ξινό και το αλμυρό. Στην πορεία, ανακαλύφθηκε μία πέμπτη γεύση: το περίφημο «umami», η αίσθηση δηλαδή του φαγητού που μας προκαλεί αναμνήσεις. Πλέον όμως οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει και μια έκτη γεύση – το λίπος.

Μία ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ εντόπισε ένα αισθητήριο νεύρο στα κύτταρα της γεύσης πάνω στην γλώσσα, το οποίο αναγνωρίζει τα λιπαρά μόρια, και κατέληξε πως η ευαισθησία του ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά φαγητά, καθώς αντιλαμβάνονται λιγότερο την γεύση τους όσο τρώνε. Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα συμπεράσματά τους θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αυξάνοντας την ευαισθησία του ανθρώπου στο λίπος των τροφίμων.

Επιπλέον, η ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απέδειξε πως η όσφρηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της γεύσης και πως οι άνθρωποι με αυξημένη την λειτουργία ενός υποδοχέα που ονομάζεται CD36 είναι καλύτεροι στο να εντοπίζουν την παρουσία λίπους στο φαγητό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 20% των ανθρώπων θεωρείται πως έχουν μια παραλλαγή του γονιδίου CD36, το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή μικρότερων ποσοτήτων αυτού του υποδοχέα, κάτι που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην παρουσία λίπους στο φαγητό - κάτι που τελικά μπορεί να τους κάνει πιο ευπαθείς στην παχυσαρκία.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v