Ο Άρης είναι κατοικήσιμος!

Κατάλληλη θερμοκρασία και ωραιότατη ατμοσφαιρική πίεση βρήκαν σε μεγάλες περιοχές του Άρη Αυστραλοί επιστήμονες, που επιμένουν πως θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθεί γήινη ζωή στον κόκκινο πλανήτη. Μη βιαστείτε να μετακομίσετε, όμως.
Ο Άρης είναι κατοικήσιμος!
Μεγάλες περιοχές του Άρη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν γήινη ζωή, δήλωσαν τη Δευτέρα Αυστραλοί επιστήμονες. Η ομάδα του Charley Lineweaver, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, συνέκρινε ενδεικτικές θερμοκρασίες και συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης με τις αντίστοιχες του Άρη, για να διαπιστώσει τι ποσοστό του μακρινού πλανήτη θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμο για οργανισμούς παρόμοιους με εκείνους που κατοικούν τη Γη.

Το κατοικήσιμο ποσοστό της Γης ανέρχεται μόλις στο 1% του συνολικού της όγκου, από τον πυρήνα μέχρι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η έρευνα του Linewaver, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα πως το αντίστοιχο ποσοστό για τον Άρη ανέρχεται στο 3%, αν και το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πάρουμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε να βρούμε, και να αναρωτηθούμε “είναι το αποτέλεσμα συνεπές με την υπόθεση ότι θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στον Άρη;”» εξηγεί ο αστροβιολόγος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Και η απλή απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν μεγάλες περιοχές στον Άρη που είναι συμβατές με τις γήινες μορφές ζωής».

Οι προηγούμενες έρευνες ακολουθούσαν αποσπασματική προσέγγιση, εξετάζοντας συγκεκριμένα μέρη στον Άρη για σημάδια ζωής, ενώ η έρευνα του Lineweaver ήταν σύμφωνα με τον ίδιο «μία διεξοδική συλλογή πληροφοριών για ολόκληρο τον πλανήτη, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να συγκεντρωθούν».

Όπως είχε γίνει γνωστό από προηγούμενες έρευνες, υπάρχει νερό στους πόλους του Άρη, το οποίο όμως δεν μπορεί να πάρει υγρή μορφή εξαιτίας της χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, άρα στον πλανήτη δεν μπορεί να υπάρξει ζωή. Ο Lineweaver, όμως, τώρα λέει πως οι συνθήκες για την υγροποίηση του νερού και την ανάπτυξη ζωής υπάρχουν στο υπέδαφος, όπου το βάρος του εδάφους προσθέτει την πίεση που απαιτείται.

Επιπλέον, σε ορισμένα βάθη οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, εξαιτίας της ζέστης που εκπέμπει ο πυρήνας του πλανήτη. Η μέση τιμή θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Άρη είναι -63 βαθμοί Κελσίου.

Ο Lineweaver δήλωσε πως η έρευνα της ομάδας του είναι «η καλύτερη μέχρι στιγμής εκτίμηση σχετικά με το κατά πόσο ο Άρης είναι κατοικήσιμος από γήινα μικρόβια, και σημαντική ανακάλυψη αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η ανθρώπινη ζωή εξελίχθηκε από τα μικρόβια. «Δεν είναι σημαντικό εύρημα αν θέλεις να μάθεις τους νόμους της φυσικής και να μιλήσεις σε έξυπνα άλιεν που φτιάχνουν διαστημόπλοια, αλλά αν ενδιαφέρεσαι για την προέλευση της ζωής και την πιθανότητά της να αναπτυχθεί σε άλλους πλανήτες, τότε σίγουρα είναι σχετικό» δήλωσε.

Η.Κ.
Πηγή: Telegraph.co.uk


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v