«Ό,τι δε σε σκοτώνει…»: Η επιστήμη επιβεβαιώνει τον Νίτσε

Η περίφημη ρήση του Νίτσε, «ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό» επιβεβαιώνεται πλέον και από τους ερευνητές, που εξηγούν με αριθμούς γιατί οι δυσκολίες της ζωής μας τελικά δεν μας βλάπτουν ψυχολογικά όσο νομίζαμε.
«Ό,τι δε σε σκοτώνει…»: Η επιστήμη επιβεβαιώνει τον Νίτσε
Όλοι έχουμε ακούσει –και ίσως υιοθετήσει- τον περίφημο αφορισμό του Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε, πως «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Πόση είναι όμως η απόσταση από μία φιλοσοφική ρήση μέχρι την επιστημονική της απόδειξη; Όση κι αν ήταν πάντως, καλύφθηκε, λένε πλέον οι ερευνητές, που συγκέντρωσαν στοιχεία αποδεικνύοντας του λόγου του Νίτσε το αληθές.

Συγκεκριμένα, Αμερικανοί ψυχολόγοι κατέληξαν πως, ενώ οι τραυματικές εμπειρίες όπως μία επίθεση, μία απώλεια ή μια φυσική καταστροφή μπορούν να αποβούν βλαπτικές για την ψυχολογική μας υγεία, μικρότερης έντασης «τραύματα» μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις αντιξοότητες.

«Στην ψυχολογία, πολλές ιδέες που ακούγονται σαν κοινή λογική δεν έχουν υποστηριχθεί από επιστημονικά ευρήματα», είπε ο Mark Seery, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Buffalo, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ρητό του Νίτσε. «Πολλές έρευνες υποδεικνύουν πως οι δυσάρεστες εμπειρίες είναι κακές για εμάς. Ορισμένες μάλιστα υποστήριξαν πως ο καλύτερος τρόπος να περάσεις την ζωή σου είναι να μην επιτρέψεις να σου συμβεί τίποτα», είπε, συμπληρώνοντας: «Αλλά αυτό όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά ούτε και απαραίτητα υγιές».

Οι πρόσφατες έρευνες με άλλα λόγια υποστηρίζουν πως όσοι βίωσαν πολλές αντιξοότητες, ένιωθαν περισσότερη θλίψη από άλλους, αλλά το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έζησαν κανένα τραυματικό γεγονός στην ζωή τους. Τα άτομα που εμφάνισαν τα «καλύτερα αποτελέσματα» ήταν αυτοί που είχαν βιώσει μερικά αρνητικά γεγονότα στην ζωή τους.

Άλλη έρευνα υπέδειξε ότι τα άτομα με χρόνιους πόνους στην μέση, αντιμετώπιζαν καλύτερα το πρόβλημα αν είχαν βιώσει σοβαρές αντιξοότητες στο παρελθόν, ενώ όσοι είχαν υποφέρει πολύ έντονες αντιξοότητες ή καθόλου, εμφάνισαν μεγαλύτερη «διαταραχή».

Τραυματικά βιώματα ίσως ισοδυναμούν με εντονότερη ανάπτυξη των μηχανισμών αντιμετώπισης προβλημάτων, υποστηρίζει ο Mark Seery. Επιπλέον, τα ίδια άτομα διαθέτουν πιο ισχυρά κοινωνικά δίκτυα από τους άλλους, αφού έχουν μάθει να αναζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Πηγή: 
Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v