Κάντε φίλους για να… βάλετε μυαλό

Όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος των φίλων μας, τόσο περισσότερο μπορούν να μεγαλώσουν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας, υποστηρίζει νέα έρευνα με βάση ευρήματα πειραμάτων στα κοντινότερά μας «ξαδέλφια», τους πιθήκους.
Κάντε φίλους για να… βάλετε μυαλό
Πόσους φίλους έχετε στο Facebook; Η απάντησή σας μπορεί να αποτελέσει δείκτη όχι μόνο της δημοτικότητάς σας, αλλά και των δυνατοτήτων εξέλιξης του εγκεφάλου σας, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες οι οποίοι μπήκαν κυριολεκτικά στο μυαλό πειραματόζωων για να διαπιστώσουν τις επιδράσεις της κοινωνικότητας στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα μελέτησε το είδος «μακάκος» των πιθήκων, που αποτελεί ένα από τα κοινωνικότερα είδη του ζωικού βασιλείου και μετά από μετρήσεις, κατέληξε πως όσο μεγαλύτερες είναι οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες ζει το κάθε υποκείμενο, τόσο περισσότερο αυξάνεται σε μέγεθος εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την «κοινωνική πληροφορία», όπως για παράδειγμα η ικανότητα αναγνώρισης προσώπων.

Τα ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι πραγματοποίησαν την μελέτη, ίσως σημαίνουν πως και για το ανθρώπινο είδος, η συνύπαρξη με μεγάλη ομάδα φίλων – ακόμη και αυτών στην λίστα σας στα sites κοινωνικής δικτύωσης- μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά παρόμοιο τρόπο.

Τα νέα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ερευνών που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του αριθμού των φίλων ενός ανθρώπου και του μεγέθους μερών του εγκεφάλου του.

Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Jerome Sallet, χώρισαν 23 μακάκες σε κοινωνικές ομάδες με διαφορετικό αριθμό μελών για περίπου 15 μήνες. Στην συνέχεια, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να μελετήσουν τον εγκέφαλό τους και συνειδητοποίησαν πως όσοι βρέθηκαν σε πολυάριθμες ομάδες εμφάνισαν περισσότερη φαιά ουσία στα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία της κοινωνικής πληροφορίας.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science, έδειξαν επίσης πως η περισσότερη φαιά ουσία εντοπίστηκε στον ραμφοειδή προμετωπιαίο φλοιό, εκεί δηλαδή όπου συντελείται ουσιαστικά η διαδικασία της «κατανόησης» των άλλων ανθρώπων.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v