Έρευνα: Πώς η δημιουργικότητα σχετίζεται με το… ψέμα

Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα και να εξαπατήσουν, λένε οι ερευνητές, που μελέτησαν την σχέση της δημιουργικότητας με την ειλικρίνεια, καταλήγοντας πως πρέπει να… «φυλαγόμαστε» από τα δημιουργικά μυαλά.
Έρευνα: Πώς η δημιουργικότητα σχετίζεται με το… ψέμα
Οι δημιουργικοί τύποι έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, σκέφτονται «έξω από το κουτί» για να το θέσουμε όπως θα το ήθελαν οι Αμερικάνοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων. Αυτοί οι «ανοιχτοί ορίζοντες» είναι ένα προσόν ψυχολογικής ευελιξίας, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ισχύει και για την ηθική τους. Με άλλα λόγια, οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιθανότερο να πουν ψέματα και να εξαπατήσουν!

Ο ίδιος τρόπος σκέψης που επιτρέπει στους δημιουργικούς τύπους να εξερευνήσουν νέες πιθανότητες, να σκεφτούν νέες ιδέες και να επιλύσουν διαφορές με αυθόρμητο τρόπο, ίσως είναι εκείνος που τους βοηθά να δικαιολογήσουν και την ίδια τους την ανειλικρίνεια, κατέληξαν οι μελετητές από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

«Τα ηθικά διλήμματα συχνά απαιτούν το ζύγισμα δύο αντίθετων δυνάμεων: την επιθυμίας να μεγιστοποιήσει κανείς το συμφέρον του και την επιθυμία να διατηρήσει μία καλή εικόνα για τον εαυτό του», γράφουν οι Αμερικανοί καθηγητές Francesca Gino και Dan Ariely. «Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλύουν αυτή την ένταση με αυτο-εξυπηρετούμενες εκλογικεύσεις: Συμπεριφέρονται με τόση ανειλικρίνεια ώστε να απολαύσουν τα αποτελέσματα της ανήθικης πράξης τους, αλλά και με τόση ειλικρίνεια ώστε να διατηρούν την αυτό-εικόνα ενός ειλικρινούς ατόμου», σημειώνουν.

Οι ερευνητές φρόντισαν να διαπιστώσουν τα παραπάνω, υποβάλλοντας εκατοντάδες άτομα σε τεστ δημιουργικότητας και δίνοντάς τους στην συνέχεια την δυνατότητα να «κλέψουν» σε ένα δεύτερο, άσχετο τεστ, αφήνοντάς τους να πιστεύουν πως οι μελετητές δεν θα καταλάβουν τίποτα. Και όντως, τελικά, όσοι είχαν υψηλό σκορ στην δημιουργικότητα, ήταν εκείνοι που έσπευσαν να παραβούν τους κανόνες του δεύτερου τεστ.

Οι ερευνητές μάλιστα δηλώνουν πως θα συνεχίσουν με νέα σειρά μελετών για να εξακριβώσουν περισσότερα για την σχέση δημιουργικής σκέψης και ανειλικρίνειας. Μπορεί για παράδειγμα να διαπιστωθεί αν οι δημιουργικοί άνθρωποι τείνουν να ικανοποιούν εγωιστικούς, βραχυπρόθεσμους στόχους, σε βάρος υψηλότερων προσδοκιών τους – όπως το να φάνε κρυφά μία «βαρβάτη» φέτα σοκολατένιου κέικ, ενώ βρίσκονται σε δίαιτα.

«Η ανειλικρίνεια και η πρωτοποριακή σκέψη είναι δύο από τα πιο δημοφιλή θέματα της εποχής μας στα Μέσα», γράφουν οι ερευνητές. «Κι όμως, μέχρι σήμερα, η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ανειλικρίνειας δεν είχε μελετηθεί εμπειρικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως όντως, άτομα που είναι πιο δημιουργικά ή δουλεύουν σε περιβάλλον το οποίο ευνοεί την δημιουργική σκέψη ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα», καταλήγουν.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v