Φωτογραφικό ταξίδι στο διάστημα

Γαλαξίες, νέα άστρα, νέφη σκόνης και μαύρες τρύπες απαρτίζουν την καθημερινότητα των αστρονόμων, οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν με τους κοινούς θνητούς μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια.
Φωτογραφικό ταξίδι στο διάστημα
Γαλαξίες, νέα άστρα, νέφη σκόνης και μαύρες τρύπες απαρτίζουν την καθημερινότητα των αστρονόμων, οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν με τους κοινούς θνητούς μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια. Οι φωτογραφίες της NASA σάς αποκαλύπτουν τη μαγεία του διαστήματος. Εσείς ποια προτιμάτε;

Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου

Το υπέρυθρο πορτραίτο αυτού του μικρού γαλαξία που βρίσκεται μόλις 200.000 έτη φωτός μακριά από τον δικό μας, αποτελεί την πιο αποκαλυπτική μέχρι στιγμής απεικόνιση των άστρων και των νεφών του.

Epsilon Aurigae

Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Spitzer, βρήκαν μια πιθανή λύση σε ένα μυστήριο του νυχτερινού ουρανού που ταλανίζει τους επιστήμονες εδώ και αιώνες. Κάθε 27 χρόνια, το άστρο Epsilon Aurigae σβήνει για 2 χρόνια και μετά επανέρχεται στην κανονική φωτεινότητά του. Αν και τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ενδελεχώς τόσο το φωτεινό άστρο όσο και το ουράνιο σώμα που το συντροφεύει, η φύση του συστήματος παραμένει ακόμη και σήμερα απροσδιόριστη.

Ο γαλαξίας NGC 1097

Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 1097 βρίσκεται 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Το «μάτι» του κέντρου του είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από ένα δακτύλιο άστρων. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, η περιοχή γύρω από την αόρατη μαύρη τρύπα φαίνεται με μπλε χρώμα, ενώ με το άσπρο χρώμα σηματοδοτείται το αστρικό δαχτυλίδι.

Το νέφος Cepheus B

Η εικόνα αποτελεί σύνθεση δεδομένων από τα τηλεσκόπια Chandra X-ray και Spitzer. Απεικονίζει το νέφος Cepheus B, περίπου 2.400 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Το νέφος DR22
 
Το Spitzer κατόρθωσε να διεισδύσει μέσα από τα πυκνά νέφη και να ρίξει κλεφτές ματιές στη δημιουργία νέων άστρων. Οι μπλε περιοχές είναι σύννεφα σκόνης, ενώ οι πορτοκαλί αποτελούνται κυρίως από θερμά αέρια.

Το σμήνος άστρων Berkeley 59

«Ένα κοσμικό μπουμπούκι που ανθίζει με νέα άστρα»: έτσι περιγράφουν οι ειδικοί της NASA τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Τα άστρα διακρίνονται ως μπλε τελείες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v