Κακομούτσουνοι ενωθείτε!

Η φύση σας αδίκησε; Αντί να σας προικίσει με πανέμορφα μάτια ή θεληματικό πηγούνι, σας χάρισε δυο πεταχτά αυτιά και στραβό χαμόγελο; Τότε είστε ο ιδανικός ηγέτης, λένε επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι οι άσχημοι γίνονται οι καλύτεροι αρχηγοί.
Κακομούτσουνοι ενωθείτε!
Νιώθετε αδικημένοι από τη φύση που αντί να σας προικίσει με πανέμορφα μάτια, θεληματικό πηγούνι και γοητευτικά χαρακτηριστικά, σας χάρισε δυο πεταχτά αυτιά και στραβό χαμόγελο; Τότε έχετε όλα τα προσόντα που κάνουν έναν ηγέτη χαρισματικό, λένε επιστήμονες που βρήκαν ότι όσο πιο άσχημος είσαι, τόσο καλύτερες αρχηγικές ικανότητες αναπτύσσεις.

Οι ψηφοφόροι έχουν την τάση να επιλέγουν πολιτικούς αρχηγούς με συμμετρικά πρόσωπα επειδή ενστικτωδώς πιστεύουν ότι είναι πιο αξιόπιστοι και ικανότεροι ως διοικητές. Κι όμως, οι περισσότεροι ηγέτες που έγραψαν Ιστορία, δύσκολα θα μπορούσαν να υπερηφανευθούν για την εμφάνισή τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Γουίνστον Τσόρτσιλ). Οι ειδικοί λένε ότι η επιτυχία τους οφείλεται ακριβώς στο ότι αφιέρωσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να υπερκεράσουν το μειονέκτημα των εξωτερικών χαρακτηριστικών τους.

Ο επικεφαλής της πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Harvard Business Review, Dr Carl Senior από το Πανεπιστήμιο του Άστον, εξηγεί ότι οι άνθρωποι με συμμετρικά χαρακτηριστικά αυτομάτως θεωρούνται από τους υπόλοιπους πιο ελκυστικοί, πιο έξυπνοι και πιο επιτυχημένοι. Όσοι, λοιπόν, ανήκουν στη μη προνομιούχα ομάδα αυτών με ασύμμετρη εμφάνιση, αναγκάζονται να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες τους προκειμένου να αντισταθμίσουν την κακή πρώτη εντύπωση.

Το πείραμα

Οι ερευνητές έδωσαν σε 42 ομάδες φοιτητών μία πεντάμηνη εργασία κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να προωθήσουν και να πουλήσουν ένα αυτοκίνητο, και όρισαν έναν αρχηγό σε κάθε ομάδα. Στη συνέχεια, μέτρησαν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του μήκους των αυτιών, του πλάτους των καρπών και του μήκους των δαχτύλων για να προσδιορίσουν πόσο συμμετρικοί είναι, προτού αναλύσουν την απόδοση της ομάδας στο τέλος της αποστολής της.

Όπως διαπίστωσαν, σε κάθε κατηγορία, από τον βαθμό ικανοποίησης των μελών έως την απόδοση της ομάδας, οι άσχημοι τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η συνολική ποιότητα του παραγόμενου έργου στις ομάδες με άσχημους αρχηγούς ήταν 20% πάνω από τον μέσο όρο.

Ο Dr Senior σχολιάζει: «Όσο μεγαλύτερη σωματική ασυμμετρία έχουν οι ηγέτες, τόσο πιο κοινωνικά ευέλικτοι και εμπνευσμένοι είναι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα καθίσουν δίπλα σου και θα σε ρωτήσουν τι θες να πετύχεις στην καθημερινή εργασία σου αντί να σου πουν “κάνε αυτό ή απολύεσαι”».

Και τότε γιατί εξακολουθούμε να προτιμούμε τους όμορφους;

Όσο για το ποιος είναι ο λόγος που έχουμε την τάση να επιλέγουμε τους σωματικά ομορφότερους ηγέτες; Γι’ αυτό ευθύνεται το βίαιο παρελθόν του είδους μας. Είμαστε προγραμματισμένοι να ακολουθούμε πρόσωπα που αποπνέουν δύναμη γιατί οι πρόγονοί μας στις σπηλιές είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης όταν είχαν στο πλευρό τους ισχυρούς συμμάχους. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο Social Science Quarterly.

Πηγή: Telegraph

Υ.Γ. Ο γράφων είναι πανέμορφος και υπεράνω τέτοιων ερευνών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v