Δυναμικές γυναίκες πίσω (;) από σπουδαίους άντρες

«Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα». Ορισμένες γυναίκες όχι μόνο δεν βρέθηκαν στην σκιά των συζύγων τους, αλλά με τον δυναμισμό του χαρακτήρα τους κατάφεραν να σταθούν επάξια δίπλα τους – ενίοτε και να τους ξεπεράσουν.
Δυναμικές γυναίκες πίσω (;) από σπουδαίους άντρες
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Και μόνο στο άκουσμα της εν λόγω φράσης οι παρακάτω κυρίες θα γελούσαν ειρωνικά. Βλέπετε, δεν είναι λίγες οι φορές στην σύγχρονη και παλαιότερη ιστορία όπου οι γυναίκες σημαντικών ανδρών απέδειξαν περίτρανα την ισότητα των δύο φίλων τόσο με τις πράξεις όσο και με τον δυναμικό τους χαρακτήρα, αποτελώντας πρότυπα προς μίμηση για τις απανταχού φεμινίστριες – και όχι μόνο. Ιδού μερικά παραδείγματα γυναικών που εκπροσώπησαν και συνεχίζουν να εκπροσωπούν επάξια το – όχι και τόσο – αδύναμο φύλο.

Eleanor Roosevelt

«Μπορείς να κερδίσεις δύναμη, κουράγιο και εμπιστοσύνη από κάθε εμπειρία η οποία σε αναγκάζει να σταματήσεις και να κοιτάξεις τον φόβο κατάματα», είχε δηλώσει κάποτε η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Franklin Delano Roosevelt. Μπορεί ο γάμος της με τον FDR να μην είχε τις καλύτερες περγαμηνές – ο σύζυγός της είχε ερωμένη από τα πρώτα κιόλας χρόνια του γάμου τους – αλλά εκείνη δεν «μάσησε». Του έκανε σαφές ότι θα καταθέσει αγωγή για διαζύγιο αν δεν τερμάτιζε την παράλληλη σχέση του, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην πολιτική του καριέρα και εν τέλει, τον υποχρέωσε να χωρίσει την ερωμένη του. Ο ισχυρός της χαρακτήρας όμως δεν φάνηκε μόνο εκεί. Κατά την διάρκεια της προεδρίας του άντρα της, υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδρύτρια του Freedom House ενώ μίλησε δημόσια κατά του ρατσισμού, της φτώχειας και του σεξισμού, με πάθος και δυναμισμό που ζήλευε ακόμα και ο σύζυγός της.

June Carter Cash

Στην κηδεία της June Carter Cash, το 2003, η θετή της κόρη, Rosanne Cash, είπε: "Αν το να είσαι σύζυγος ήταν εταιρεία, η June θα ήταν ο διευθύνων σύμβουλος". Αστέρι της country μουσικής ως παιδί, η Carter Cash απογειώθηκε στην κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος όταν ανέβηκε στη σκηνή του Grand Ole Opry το 1950. Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγο της, Johnny Cash. Ωστόσο το ζευγάρι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου 18 χρόνια αργότερα. Μέχρι τότε η Carter Cash είχε παντρευτεί δύο φορές, είχε κερδίσει ένα Grammy (μαζί με τον Cash) και έπειτα με κάποιον δικό της τρόπο κατάφερε να δαμάσει τον διαβόητο τοξικομανή και γυναικά. Εκτός από τις επιτυχίες των ντουέτων τους, η June συνέγραψε και το "Ring of Fire", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Cash.

Βασίλισσα Ιζαμπέλα της Ισπανίας
 
Γνωστή και ως Ιζαμπέλα Α’ της Καστίλλης, η εν λόγω βασίλισσα όχι μόνο κατέκτησε την ίδια υστεροφημία με τον άνδρα της, αλλά το έκανε στις αρχές του 1400! Αλήθεια, υπήρχε τότε ακόμα και σαν λέξη ο «φεμινισμός»; Παντρεύτηκε τον Φερδινάρδο Β’ της Αραγονίας και μαζί έθεσαν τις βάσεις για τη μελλοντική πολιτική ενοποίηση της Ισπανίας. Η βασιλεία της συνδέθηκε με τα επιτεύγματα τους συζύγου της, αλλά στην πραγματικότητα η Ιζαμπέλα κατάφερε πολλά ακόμα και χωρίς την βοήθειά του όντας η μόνη νόμιμη κυβερνήτης της Καστίλλης. Αναδιοργάνωσε το κυβερνητικό σύστημα, μείωσε κατά πολύ τα ποσοστά εγκληματικότητας, έδιωξε τους Άραβες απελευθερώνοντας την Ισπανία μετά από 700 χρόνια σκλαβιάς και κατάφερε να «ελαφρύνει» το βασίλειό της από το υπέρογκο χρέος το οποίο είχε κληρονομήσει – σας θυμίζει κάτι; Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατέπνιξε μόνη της επαναστάσεις, ενώ μαζί με τον Φερδινάρδο χρηματοδότησε το ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, εγκαινιάζοντας την «Χρυσή Εποχή» της Ισπανίας στον αποικισμό και την εξερεύνηση. God save the Queen!

Michelle Obama

Ακόμα μια Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η οποία δικαιολογεί πλήρως τον χαρακτηρισμό της ως… πρώτη. Κάθε άλλο παρά στην σκιά του συζύγου της, η Michelle ήταν δραστήρια τόσο πριν όσο και μετά τον γάμο της με τον Μπάρακ Ομπάμα. Αποφοίτησε από το Harvard, δούλεψε για λογαριασμό της νομικής εταιρείας Sidley Austin, στο πλευρό του δημάρχου του Σικάγο και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Βοήθησε σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της και εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου των Δημοκρατικών το 2008. Ο γάμος της με τον «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου» είναι ειλικρινής και απολύτως φυσιολογικός, ενώ η ίδια δεν διστάζει να του κάνει πλάκα δημοσίως: "I'm in better shape than he is", είχε δηλώσει πρόσφατα μέσω του περιοδικού Better Homes and Gardens, εκφράζοντας ακόμα μια φορά την αγάπη της για το fitness. Η ίδια μάλιστα έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να χορεύουν – και φυσικά κάνοντας το ίδιο και αυτή.

Κλεοπάτρα Ζ' της Αιγύπτου

Αν η έννοια της “femme fatale” υπήρχε στην Αρχαία Αίγυπτο, τότε η βασίλισσα Κλεοπάτρα θα αποτελούσε την ιδανική ενσάρκωσή της. Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής Αρχαίας Αιγύπτου, ενώ η βασιλεία της σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο μύθος της επιβίωσε μέχρι σήμερα μέσα από δραματοποιήσεις τις ιστορίας της, με κορυφαία αυτή του Σαίξπηρ («Αντώνιος και Κλεοπάτρα»). Ικανή και δαιμόνια μονάρχης, φιλόδοξη και μυστηριώδης, κατάφερε χρησιμοποιώντας την αψεγάδιαστη ομορφιά της να σαγηνεύσει δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Όχι και άσχημα. Αποκορύφωμα στην γεμάτη ίντριγκες ζωή της, η απόφασή της να πεθάνει από το δηλητήριο δυο φιδιών παρά να πέσει όμηρος στα χέρια του Ρωμανού Οκταβιανού, ανιψιού του Ιούλιου Καίσαρα.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v