«Συνένοχη» η Ε.Ε. για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε την αναφορά του για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχει πολλά και σοβαρά… ράμματα για την γούνα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών.
«Συνένοχη» η Ε.Ε. για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα
Η Frontex, ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη της που στέλνουν προσωπικό και εξοπλισμό στην Ελλάδα είναι συνένοχοι για την ταπεινωτική μεταχείριση των μεταναστών που εντοπίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αναφορά που δημοσίευσε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

«Για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Νορβηγία, τα οποία συμμετέχουν στις «επιχειρήσεις» της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jan Egeland εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τις Βρυξέλλες.

Στις επισκέψεις των εκπροσώπων του Παρατηρητηρίου σε ελληνικά αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, κατά τον Νοέμβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης Συνόρων της Ε.Ε. ανέλαβε να αναχαιτίσει την ασυνήθη εισροή μεταναστών, παρατηρήθηκαν άθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστών, οι οποίοι παρέμειναν εκεί για εβδομάδες ή και μήνες.

Στην μικρή πόλη Τυχερό για παράδειγμα, 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα, 130 μετανάστες κρατούνταν σε δύο αποθήκες πρώην σιδηροδρομικού σταθμού, οι οποίες χωρούν 48 άτομα. Όπως μαρτυρά η αναφορά, «κοιμόντουσαν σε κομμάτια από χαρτόνι ή κατευθείαν στο τσιμέντο» και ήταν αναγκασμένοι «να ουρούν σε μπουκάλια, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη τουαλέτα».

Ένα άλλο 14χρονο αγόρι στην περιοχή Φυλάκιο, μοιραζόταν επί 26 ημέρες το ίδιο κρεβάτι με άλλα 5 άτομα, αναγκασμένοι να κοιμούνται σε βάρδιες. Το νερό ήταν λιγοστό και το φαγητό ήταν μόνο για τους «δυνατούς», σύμφωνα με έναν κρατούμενο ο οποίος δήλωσε πως οι έλληνες φρουροί «δεν ενδιαφέρονταν για το αν θα σκοτωθούμε μεταξύ μας για το φαγητό». Συχνό ξυλοκόπημα και ρατσιστικά σχόλια ήταν επίσης μέρος της μεταχείρισής τους. «Προέρχομαι από μία χώρα πολέμου, αλλά ποτέ μου δεν έχω δει να υποφέρουν άνθρωποι τόσο όσο εδώ», δήλωσε στους παρατηρητές ένας κρατούμενος από το Ιράκ.

Στην αναφορά του Παρατηρητηρίου, η Frontex και τα κράτη-μέλη της είναι εξίσου υπεύθυνα για την κακομεταχείριση εκ μέρους των ελληνικών αρχών, αφού την επιτρέπουν για χάρη της «ασφάλειας των κοινών συνόρων».

«Όταν 175 φρουροί της Ε.Ε. καταφθάνουν με βαν, θερμικές κάμερες και ελικόπτερα μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τους Έλληνες να μεταφέρουν αυτούς τους μετανάστες σε βρομερά και μικρά κελιά, όπου λήμματα τρέχουν στο πάτωμα και δεν υπάρχουν κρεβάτια, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αποτυγχάνει στο τεστ, αλλά και η Ε.Ε. και οι υπόλοιπες «Schengen» χώρες», ανέφερε ο Egeland.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Michele Cercone απάντησε πως τα χέρια της Frontex είναι δεμένα, αφού η ελληνική κυβέρνηση ήταν η μόνη αρχή που αποφάσισε πού θα κρατηθούν οι μετανάστες. Πρόσθεσε πως από τις ελληνικές αρχές έχει επανειλημμένα ζητηθεί να βρεθούν καταλληλότερα κέντρα κράτησης, αλλά η Αθήνα δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για το ζήτημα, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει από τα κοινοτικά ταμεία.

Δείτε όλα όσα καταγγέλλει το παρατηρητήριο στην αναφορά του περί ακαταλληλότητας των Μονάδων κράτησης καθώς και για τις ενέργειες της Frontex στον Έβρο εδώ

Πηγή: EUobserver.com


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v