Το κλάμα δεν βελτιώνει την διάθεσή μας (;)

Κόντρα στη λαϊκή θυμοσοφία, επιστήμονες κατέληξαν πως το κλάμα ως διαδικασία εκτόνωσης δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη διάθεσή μας. Αν αισθανόμαστε λίγο καλύτερα όταν κλαίμε, είναι απλά γιατί οι γύρω μας σπεύδουν να μας παρηγορήσουν.
Το κλάμα δεν βελτιώνει την διάθεσή μας (;)
Η λαϊκή θυμοσοφία δεν έχει πάντα δίκιο. Στην περίπτωση, ας πούμε, που μας συμβουλεύει να κλάψουμε για να ξεσπάσουμε, πιθανότατα κάνει λάθος, λένε οι επιστήμονες σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα δύο τρίτα των γυναικών που συμμετείχαν κρατώντας καθημερινό ημερολόγιο, δεν είδαν την διάθεσή τους να βελτιώνεται –ούτε καν να αλλάζει– όταν έκλαιγαν.

«Το κλάμα δεν είναι τόσο ευεργετικό όσο πιστεύουμε οι περισσότεροι» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Jonathan Rottenberg, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, στη στήλη Body Odd του MSNBC. «Μόνο μια μειοψηφία ξεσπασμάτων σε κλάματα σχετίστηκε με βελτίωση της διάθεσης, κόντρα στην λαϊκή θυμοσοφία».

Στην έρευνα συμμετείχαν 97 Ολλανδέζες, ηλικίας από 18 έως 44 ετών, καταγράφοντας συνολικά 1.004 «δακρύβρεχτα» ξεσπάσματα στα ημερολόγια που κρατούσαν καθημερινά για τρεις μήνες. Για το 61% αυτών, το κλάμα δεν βελτίωσε καθόλου την διάθεσή τους, αλλά δεν τις έκανε να νιώσουν και χειρότερα: μόλις το 9% των συμμετεχόντων κατέγραψε χειροτέρευση στη διάθεσή τους μετά το κλάμα, ενώ το 30% αισθάνθηκε όντως καλύτερα.

Ο Rottenberg υποθέτει πως για αυτό το 30% η βελτίωση της διάθεσης δεν ήταν αποτέλεσμα του κλάματος, ως εκτονωτικής διαδικασίας, αλλά της κοινωνικής υποστήριξης και των εκδηλώσεων τρυφερότητας που εισέπραξαν από τους γύρω τους επειδή έκλαιγαν.

Η έρευνα εξέτασε, επίσης, και άλλες πτυχές του κλάματος, όπως την διάρκεια, την αιτία και την χρονική περίοδο που συνέβαινε. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες έκλαιγαν για οκτώ λεπτά, είτε μόνες είτε με την παρουσία ενός ακόμη ατόμου. Η πλειοψηφία έκλαιγε συχνότερα στο σαλόνι, ενώ οι δημοφιλέστερες αιτίες ήταν ένας καυγάς, μια απώλεια και η συμπόνια για την δυστυχία κάποιου άλλου.

Πηγή: Time.com
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v