ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η κατάθλιψη κρύβεται στο DNA μας

Το γονίδιο που μεταφέρει την σεροτονίνη μπήκε στο μικροσκόπιο της επιστήμης και, απ’ ό,τι φαίνεται, αξίζει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ως παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης. Είναι (και) η κατάθλιψη γραμμένη στο DNA μας;

Έρευνα: Η κατάθλιψη κρύβεται στο DNA μας

Οι επιστήμονες αρέσκονται να επιδίδονται στο κυνήγι γονιδίων και να τους αποδίδουν σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες. Δύσκολα, όμως, θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει την σημασία των βιωμάτων ενός ανθρώπου στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Κι όμως, ενώ όλοι έχουμε την εντύπωση πως τα παιδικά τραύματα είναι ο κύριος υπεύθυνος, νέα έρευνα βάζει τα πράγματα στην θέση τους, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί –και αυτή- να αποδοθεί κατά μεγάλο ποσοστό στο DNA.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Srijan Sen, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, έβαλαν στο μικροσκόπιο ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την μεταφορά της σεροτονίνης, χημικής ουσίας που ρυθμίζει την διάθεση και συμπέραναν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην «πυροδότηση» της κατάθλιψης.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν αυτό το γονίδιο σε συγκεκριμένη μορφή, που τους καθιστά περισσότερο ευπαθή στην κατάθλιψη, αν παρουσιαστούν στην ζωή τους δύσκολες συνθήκες, όπως μια σοβαρή ασθένεια ή η κακοποίηση σε παιδική ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί η σεροτονίνη, εξαιτίας του τύπου του γονιδίου δεν απορροφάται από τα εγκεφαλικά κύτταρα, όπως στους υπόλοιπους ανθρώπους. Μια τέτοια μειωμένη απορρόφηση σεροτονίνης σε μικρή ηλικία ίσως τελικά είναι υπεύθυνη για την παρουσίαση κατάθλιψης ακόμη και αρκετά χρόνια μετά, όπως αναφέρει η έρευνα.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς παλαιότερης έρευνας, η οποία εστίασε στον ίδιο τομέα, αλλά διαψεύσθηκε το 2009 από άλλη επιστημονική ομάδα. Η τελευταία ερεύνησε την σχέση μεταξύ σεροτονίνης, στρες και κατάθλιψης, αλλά δεν βρήκε διαφορές μεταξύ των ανθρώπων με διαφορετικούς τύπους του γονιδίου.

Τις αντικρουόμενες απόψεις ήρθε να παντρέψει η νέα έρευνα του Sen, ο οποίος συνδύασε όλα τα προγενέστερα στοιχεία και προχώρησε στην επεξεργασία 54 μελετών με πάνω από 41.000 εθελοντές. Ο Sen επεσήμανε πως τα αμφιλεγόμενα στοιχεία της έρευνας του 2009 οφείλονται στην διαφορετική ερευνητική μέθοδο των ομάδων. «Μία από τις ελπίδες μου είναι να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο και να προχωρήσουμε στην διερεύνηση περισσότερων παραγόντων της κατάθλιψης», λέει ο Sen και συνεχίζει: «Ιδανικά, θα θέλαμε να εντοπίσουμε μία ομάδα γενετικών παρεκκλίσεων, η οποία θα μας βοηθά να προβλέπουμε αν κάποιος θα έχει αρνητική ανταπόκριση σε καταστάσεις άγχους ή αν θα μπορεί να βοηθηθεί από συγκεκριμένες θεραπείες».

Ο ερευνητής καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ανάλυση του συγκεκριμένου γονιδίου είναι μόνο η αρχή για την μελέτη περισσότερων παραγόντων, οι οποίοι ευθύνονται για την διαταραχή. «Για να γίνουν τα ευρήματά μας κλινικά χρήσιμα, θα πρέπει να βρούμε πολλούς, πολλούς ακόμη παράγοντες. Έτσι, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να βρούμε νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», λέει.

Πήγη: Time Healthland

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2