Big Bang: Ένα εντυπωσιακό καλειδοσκόπιο

Πώς φαινόταν το Σύμπαν κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη; Η προσομοίωση που πραγματοποίησε το LHC, αποκαλύπτει εντυπωσιακές εικόνες καθώς σωματίδια που ταξιδεύουν σχεδόν με ταχύτητα φωτός, συγκρούονται το ένα με το άλλο.
Big Bang: Ένα εντυπωσιακό καλειδοσκόπιο
Κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν, μικροσκοπικά σωματίδια που ταξιδεύουν με ταχύτητα λίγο μικρότερη από αυτή του φωτός πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Κύματα θερμότητας που ξεπερνούν σε ένταση τον ήλιο κατά εκατοντάδες χιλιάδες φορές, εκλύονται καθώς τα ιόντα συγκρούονται σε συνθήκες ψυχρότερες από αυτές του εξώτερου διαστήματος, απελευθερώνοντας «εξωτικά» νέα σωματίδια. Η αντίδραση δημιουργεί ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων καθώς η ενέργεια κάθε σωματιδίου ανιχνεύεται στα μηχανήματα του LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Ανδρονίων) στο CERN.

Αυτή είναι η εικόνα της γέννησης του Σύμπαντος, ή τουλάχιστον έτσι δείχνει η προσομοίωση που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του LHC, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το μποζόνιο του Higgs (γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού), μία μορφή ύλης η οποία, όπως ελπίζουν, θα αποκαλύψει τον τρόπο σχηματισμού των ατόμων.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το CERN είναι τα «στοιχεία» που διαθέτουν οι ειδικοί για να λύσουν το μυστήριο της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Μία από αυτές δείχνει ίχνη φυσαλίδων που μένουν πίσω όταν σωματίδια ταξιδεύουν μέσα σε υγρό υδρογόνο, ακολουθώντας καμπύλα μονοπάτια εξαιτίας του ισχυρού μαγνητικού πεδίου που τα περιβάλλει.



Μία άλλη προβλέπει το πώς μπορεί να φαίνεται το μποζόνιο του Higgs, καθώς εξασθενεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αφότου δημιουργηθεί στον LHC.

H ειδικός σωματιδιακής φυσικής και εκπρόσωπος του CENR, Christine Sutton, εξήγησε: «Όταν δύο ιόντα συγκρούονται, εξάγονται βασικά σωματίδια όπως το πιόνιο [συντομογραφία του πι-μεσονίου, βασικό σωματίδιο που απαρτίζει ένα άτομο]. Υποατομικά σωματίδια όπως αυτά αποτελούν τα βασικά οικοδομικά υλικά των ατόμων και είναι συνηθισμένα στο Σύμπαν. Επομένως, μελετώντας τα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό από το οποίο είναι φτιαγμένο το Σύμπαν και ίσως μια μέρα για το πώς ξεκίνησαν όλα».



Την προηγούμενη εβδομάδα, οι φυσικοί του LHC ανακοίνωσαν ότι θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν για το αν υπάρχει ή όχι το μποζόνιο του Higgs μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Αν και το ίδιο το σωματίδιο ακόμα τους ξεφεύγει, οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μακριά, αφού –αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα- οι δύο ανιχνευτές, Atlas και CMS, ίσως να έχουν ήδη καταγράψει τις πρώτες ενδείξεις.

Ο Rolf-Dieter Heuer, γενικός διευθυντής του CERN, είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Θα έλεγα ότι μπορούμε να θέσουμε το σαιξπηρικό ερώτημα “να ζει κανείς ή να μη ζει” για το μποζόνιο του Higgs στα τέλη του επόμενου χρόνου».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v