Α. Αϊνστάιν: Σωστός ακόμα κι όταν έκανε...«γκάφες»

Η «σκοτεινή ενέργεια» του σύμπαντος βασανίζει τους αστρονόμους εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, νέες μετρήσεις που έγιναν από επιστήμονες τείνουν να επιβεβαιώσουν σχετική θεωρία του Αϊνστάιν, την οποία ο ίδιος εγκατέλειψε, αποκαλώντας την «την μεγαλύτερη γκάφα του».
Α. Αϊνστάιν: Σωστός ακόμα κι όταν έκανε...«γκάφες»
«Είναι η μεγαλύτερη γκάφα της ζωής μου», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν για την θεωρία του «κοσμολογικού συνεχούς», πάνω στην οποία δούλευε σχεδόν έναν αιώνα πριν. Κι όμως, το σύμπαν δείχνει να δικαιώνει ακόμη και όσες θεωρίες εγκατέλειψε στα μισά ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα.

Έρευνες και μετρήσεις που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια οι James Braatz και Cheng-Yu Kuo του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Virginia των ΗΠΑ, πιθανώς σχετίζονται άμεσα με όσα ο Αϊνστάιν ανέλυε για το κοσμολογικό συνεχές. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για την αρχή που πρότεινε ο Αϊνστάιν, για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της «σκοτεινής ενέργειας και ύλης» του σύμπαντος.

Η «σκοτεινή ενέργεια» είναι αυτή που συνεχίζει να προκαλεί την κίνηση των γαλαξιών μετά το Big Bang, και μαζί με την σκοτεινή ενέργεια, συναποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος -η συμβατική ύλη, όπως αυτή του πλανήτη μας αντιπροσωπεύει ένα μικροσκοπικό ποσοστό του σύμπαντος.

Αυτό που ο Αϊνστάιν είχε αρχίσει να διατυπώνει είναι η μια αρχή που να διατηρεί την δύναμη της απώθησης σταθερή σε όλο το σύμπαν. Οι δύο αστρονόμοι, μετρώντας την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι πιο μακρινοί γαλαξίες, προσπαθούν να βρουν σε πόση απόσταση βρίσκονται από την Γη και να υπολογίσουν έτσι πώς δρα η «μαύρη ενέργεια» που αναγκάζει το σύμπαν να εξαπλώνεται.

Οι δύο επιστήμονες δηλώνουν πως χρειάζονται πολλή δουλειά και πολλή… συμπαντική παρατήρηση ακόμη για να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αν τελικά οι αριθμοί τους επιβεβαιώσουν τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, η «μεγαλύτερη βλακεία του» θα έχει μετατραπεί σε έναν ακόμη θρίαμβό του.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v