12χρονος αμφισβητεί τον Αϊνστάιν

Τη θεωρία της σχετικότητας είναι έτοιμος να καταρρίψει ο Αμερικανός Jacob Barnett. Αν ακούτε το όνομά του για πρώτη φορά, είναι γιατί ο επίδοξος διάδοχος του Αϊνστάιν είναι μόλις 12 χρονών. Σίγουρα πάντως δεν θα είναι η τελευταία.
12χρονος αμφισβητεί τον Αϊνστάιν
Η περίφημη θεωρία της σχετικότητας, πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η σύγχρονη φυσική επιστήμη, πιθανόν να είναι λάθος. Τουλάχιστον, έτσι πιστεύει ο Αμερικανός Jacob Barnett, που, στην ηλικία των 12 ετών, χρειάζεται λίγες εξισώσεις ακόμη για να καταρρίψει ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Με δείκτη ευφυΐας που αγγίζει το 170, ο Barnett άρχισε να εξηγεί τη διευρυμένη θεωρία του περί σχετικότητας στη μητέρα του, Kristine, η οποία έκανε ό,τι θα έκανε οποιαδήποτε μητέρα στη θέση της: του ζήτησε να τα ξαναπεί αργά ενώ η ίδια τον μαγνητοσκοπούσε, και ανάρτησε το βίντεο στο YouTube.

Αν και οι μαθηματικές αποδείξεις του αφήνουν τους περισσότερους από εμάς με πολλά ερωτηματικά, καθηγητές από το Ινστιτούτο Προχωρημένων Ερευνών του Πρίνστον, επιβεβαιώνουν ότι ο 12χρονος βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να φέρει επανάσταση στη φυσική. Προς το παρόν, ενθαρρύνουν τον Barnett να συνεχίσει να κάνει αυτό που του αρέσει - να εξηγεί τους υπολογισμούς του γράφοντας με μαρκαδόρο στα τζάμια των παραθύρων του σπιτιού του.

Ο Barnett εξηγεί τη θεωρία του


«Είμαι εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον του στη φυσική και το εύρος των γνώσεών του μέχρι στιγμής», έγραψε σε e-mail του προς την οικογένεια ο καθηγητής του Πρίνστον, Scott Tremaine. «Η θεωρία πάνω στην οποία εργάζεται, εμπλέκει μερικά από τα δυσκολότερα προβλήματα στην αστροφυσική και τη θεωρητική φυσική». Και συνεχίζει: «Όποιος τα λύσει μπαίνει στη σειρά για βραβείο Νόμπελ».

Ο Αϊνστάιν ήταν 26 ετών όταν δημοσίευσε τη θεωρία της Σχετικότητας, επομένως ο Barnett έχει αρκετά χρόνια μπροστά του για να καταρρίψει τη θεωρία του Big Bang. «Ακόμη εργάζομαι πάνω σ’ αυτό», διευκρίνισε. «Έχω μια ιδέα, αλλά… ακόμη δουλεύω τις λεπτομέρειες».

Το βιογραφικό μιας ιδιοφυίας
Οι γονείς του Barnett ήξεραν από νωρίς ότι ο γιος τους ήταν διαφορετικός, αφού έφτασε δύο ετών προτού μιλήσει. Διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ (μία ελαφρά μορφή αυτισμού) και πίστεψαν ότι πιθανόν το παιδί τους να αντιμετώπιζε προβλήματα στο σχολείο. Οι προβλέψεις τους διαψεύστηκαν όταν άρχισε να συνθέτει παζλ των 5.000 κομματιών στην ηλικία των τριών. Ο Jake έμαθε μόνος του μέσα σε δύο εβδομάδες λογισμό, άλγεβρα και γεωμετρία, ενώ θυμάται μέχρι και τα πρώτα 200 δεκαδικά ψηφία του αριθμού «π». Από τα οχτώ του παρακολουθεί πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα αστροφυσικής. Πρόσφατα, ο Barnett προσελήφθη ως ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Όταν δεν εργάζεται πάνω σε σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, αφιερώνει τον χρόνο του για να βγαίνει με τη φίλη του και να παίζει το αγαπημένο του videogame. Ναι, μπορεί να παίζει κλασική μουσική από μνήμης, αλλά του αρέσει επίσης να βλέπει ταινίες κινουμένων σχεδίων και επιστημονικής φαντασίας. Από πολλές απόψεις, παραμένει ένας τυπικός έφηβος.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v