Γιατί η κακή φήμη τραβάει τα βλέμματα;

Αν σας κοιτάζουν επίμονα, οι πιθανότητες λένε πως έχετε αποκτήσει κακή φήμη, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα για την «επιλεκτική» παρατηρητικότητά μας. Η επιστήμη θέτει το ερώτημα: Γιατί οι κακόφημοι τραβάνε τα βλέμματα;
Γιατί η κακή φήμη τραβάει τα βλέμματα;
Η γνωστή ελληνική παροιμία που διατείνεται πως είναι καλύτερο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα έρχεται να συνδυαστεί ιδανικά με μια νέα έρευνα που συσχετίζει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στοιχεία μας. Το να αποκτάμε κακή φήμη σίγουρα δεν μας κολακεύει, αλλά παρ’ όλα αυτά αυξάνει τις πιθανότητες να μας προσέξουν οι άλλοι, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα έβαλε σκοπό να αποδείξει πως πέρα από τα υποκειμενικά κριτήρια για το τι θεωρούμε ελκυστικό ώστε να επικεντρώσουμε το βλέμμα μας σε αυτό, υπάρχουν μηχανισμοί που ακόμη και υποσυνείδητα στρέφουν το βλέμμα μας σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Η μελέτη βασίστηκε σε δύο πειράματα. Αρχικά, 61 άνθρωποι εκτέθηκαν σε εικόνες ανθρώπων με ουδέτερα χαρακτηριστικά προσώπου. Ωστόσο, συνδύασαν την εικόνα του καθενός από αυτούς είτε με αρνητικά σχόλια (π.χ. πέταξε μια καρέκλα στον συνάδελφό του), είτε με θετικά (π.χ. βοήθησε μια ηλικιωμένη με τα ψώνια της) είτε με ουδέτερα (π.χ. προσπέρασε κάποιον στον δρόμο).

Στην συνέχεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν στους ίδιους συμμετέχοντες μια τεχνική, κατά την οποία εξέθεταν το ένα μάτι του καθενός σε μία εικόνα και το άλλο σε μια άλλη. Το βλέμμα τελικά του κάθε ανθρώπου επιλέγει να δει και να συγκρατήσει περισσότερο μία από τις δύο φωτογραφίες.

Το συμπέρασμα των παραπάνω πειραμάτων; Ο άνθρωπος κοιτάζει επίμονα όσους έχουν συνδεθεί με αρνητικά «κουτσομπολιά» και πολύ λιγότερο τους καλόφημους ή τους ουδέτερης φήμης ανθρώπους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους μελετητές, ο εγκέφαλός μας δίνει προτεραιότητα στις αρνητικές πληροφορίες και όχι στις θετικές, γιατί αυτό επιτάσσει το ένστικτο της επιβίωσης. Πράγματι, από προγενέστερες έρευνες, έχει διαπιστωθεί πως οι ευγενείς αρετές του ανθρώπινου γένους, όπως η καλοσύνη, ο αλτρουισμός και η συμπόνια έχουν επιβιώσει πιθανώς εξαιτίας της ικανότητάς μας να διακρίνουμε άμεσα και να τιμωρούμε την κακή συμπεριφορά.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν: «Είναι εύκολο να φανταστούμε πως αυτή η επιλεκτική πρόσληψη της αρνητικής πληροφορίας μπορεί να μας προστατεύσει από τους ψεύτες και τους απατεώνες, επιτρέποντάς μας να τους παρατηρήσουμε για περισσότερη ώρα και να αντλήσουμε επιπλέον πληροφορίες για την συμπεριφορά τους».

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v