Ο θεός και η πολιτική… κριτήρια επιλογής συντρόφου (;)

Πολλοί περισσότερο από τις ορμόνες, την επιλογή του συντρόφου μας καθορίζει η ταύτιση μας μαζί του, και μάλιστα σε θέματα όπως η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις και η… κατανάλωση αλκοόλ. Λέτε;
Ο θεός και η πολιτική… κριτήρια επιλογής συντρόφου (;)
Πώς διαλέγουν οι άνθρωποι τους συντρόφους τους; Αν σκεφτήκατε, όπως σας δίδαξαν οι προηγούμενες έρευνες, «με βάση τις φερομόνες», κάνετε λάθος. Νέα έρευνα των Πανεπιστημίων Rice και Nebraska-Linvoln που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες υποστηρίζει πως οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι βασικό κριτήριο στην επιλογή συντρόφου.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε περισσότερα από πέντε χιλιάδες ζευγάρια, κατέληξε σε πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως το ότι «οι σύζυγοι τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους τόσο σε εξωτερικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, χρώμα δέρματος, περίμετρος λαιμού, μέγεθος λοβού αυτιών) όσο και σε κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως ο βαθμός εκπαίδευσης, το εισόδημα, η ηλικία, το είδος εργασίας, αλλά και προσωπικά γνωρίσματα, όπως η προσωπικότητα, η ευφυΐα και η συμπεριφορά».

Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν πως οι ισχυρότερες ομοιότητες μεταξύ των μελών των περισσότερων ζευγαριών, δεν εντοπίζονταν στην εμφάνιση ή την προσωπικότητα, αλλά στη συχνότητα των επισκέψεων στην εκκλησία και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Η τρίτη ισχυρότερη ομοιότητα ήταν η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορεί εκ πρώτης η πρώτη και η τρίτη ομοιότητα να μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Μη γελιέστε, όμως. «Πρόκειται για δύο πολύ κοινά, αν και διαφορετικά μεταξύ τους, σημεία γνωριμιών: την εκκλησία και το μπαρ».

Τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν σχέση από ένα μέχρι και 67 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τις ομοιότητές τους δεν τις απέκτησαν στην πορεία, υιοθετώντας ο ένας τις συνήθειες του άλλου, αλλά τις είχαν εξαρχής. Ένας από τους ερευνητές, πάντως, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών John Hibbing, σχολιάζει: «δεν ξέρουμε αν οι γάμοι των οποίων τα μέλη μοιράζονται κοινές πολιτικές πεποιθήσεις είναι πιο ευτυχισμένοι, ή οτιδήποτε τέτοιο. Απλά παρατηρούμε πως συμβαίνουν πολύ συχνότερα».

Ιδού, λοιπόν, οι ομοιότητες με βάση τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν τον σύντροφό τους, συγκρίνοντας τις συνήθειές ή τα χαρακτηριστικά του/ της με τα δικά τους.

- Συχνότητα επισκέψεων στην εκκλησία
- Πολιτικές πεποιθήσεις
- Συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ
- Μόρφωση
- Ύψος
- Συχνότητα καπνίσματος
- Βάρος
- Ώρες και διάρκεια ύπνου
- Ιδανικός σωματότυπος
- Πραγματικός σωματότυπος

Και η λίστα με τα θέματα στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών συμφωνούσε, από εκείνο με την ισχυρότερη ταύτιση σε εκείνο με την μικρότερη ταύτιση:
- Προσευχή στο σχολείο
- Έκτρωση
- Gay Δικαιώματα
- Ταινίες πορνό
- Θανατική ποινή
- Διαζύγιο
- Γυναικεία χειραφέτηση
- Πυρηνική ενέργεια
- Αστρολογία
- Διάθεση να δοκιμάσουν ένα επικίνδυνο ναρκωτικό
- Μοντέρνα τέχνη
- Λογοκρισία

Πηγή: Time.com
Η.Κ.

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Είναι η ταύτιση απόψεων σημαντικό κριτήριο στην επιλογή συντρόφου; Κάντε το δικό σας τεστ με τον/ την σύντροφό σας και… πείτε μας τα αποτελέσματα στα σχόλια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v